Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Erzsi néni szava

Gyerekkora óta írni szeretett volna, de családjának sorsa, majd háziasszonyi teendői miatt csak mostanában jut ideje Németiné Kodrán Erzsébetnek arra, amire mindig vágyott. A Csanádpalotán élő, hetvenegy esztendős asszony első verseskötete két éve jelent meg, Egy ránc voltál az Isten homlokán címmel. Most második könyve is megjelent a Szegedi Közéleti Kávéház támogatásával.
A kötet kiadásához a szegedi Közéleti Kávéház nyújtott segítséget. Fotó: Gyenes Kálmán
Valójában már gyermekkora óta verselt, de az iskolás korában osztályidegenséggel vádolták a családját, ezért annak idején nem jelenhettek meg a munkái. Fiatalasszonyként a nehéz paraszti munka és a nélkülözés sem segítette, hogy tehetségét mindenkinek megmutassa – de ez a kemény és néha igencsak zűrzavaros helyzet ihlette első sorban a költőnőt. Családjában mindenki szerette a költészetet: nagyapja például Csokonai-, Petőfi-, Arany- és József Attila-verseket szavalt neki, pont úgy, ahogy most ő teszi gyermekeinek és unokáinak. Költészete egyébként igen sokszínű. A tanyán és a pusztán eltöltött éveiről szinte minden verse hiteles képet rajzol. Fia javaslatára csak egy politikai témájú költeménye került bele a könyvbe: a parasztforradalom 56-ban.

Erzsike néni még maga sem érzi elérkezettnek az időt, hogy a szerinte amúgy is szörnyen bosszantó politikáról született versek megjelenjenek. Szeptember 11-ét, vagy a tiszai ciánszennyezést azért megörökítésre érdemesnek tartotta a kötetben. Mindez persze csak pár morzsa a kötetből.

Nyugdíjasként, hatvannégy évesen „rengeteg szabadidejét" a régi versek összeszedésére és kötetbe gyűjtésére fordította. Álmatlan éjszakáin azóta is leül a számítógépéhez és ír. A versek erős zeneisége különben édesapja nótázásának és cimbalomszeretetének a hatása.

Amikor későbbi terveiről faggattam, csak ontotta magából az új ötleteket. Csanádpalota történetét megírta már, de még nincs megelégedve vele sem a család, sem Erzsike néni, ezért még mindig dolgozik rajta. Egyszer majd talán elkészül ez is. Harmadik kötete – az unokái unszolására – csakis a nagymama meséiből állhat.

Németiné Kodrán Erzsébet reméli, hogy a Hatalma van a szónak című kötet is oly közel kerül majd az olvasókhoz, mint az első, amely már a második kiadást éli meg. A könyvet egyébként fia, Limpek László lektorálta, az illusztrációkat pedig sajátként szeretett fogadott unokája, Bálint Anita készítette a versekhez. Az új kötetet a szerző így mutatta be: „Azoknak az embereknek írtam, akik hozzám hasonlóan megmaradtak egyszerű, dolgos embernek, vagy akik lélekben még ide tartoznak, akik a költészetben elfogadják a természetességet.

Dékány Dóra

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dálnaki kilenc évig várt az állampolgárságra

Négyen tettek tegnap állampolgársági esküt a makói városházán. Közöttük van az ismert labdarúgó,… Tovább olvasom