Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

Esélyt kap a makói bunkermúzeum

Makó - Ha sikerül pénzt szerezni a felújítására, és az érintett lakóközösséget sem zavarja, megvalósulhat az országos kuriózumnak számító bunkermúzeum Makón.
Nemcsak a hidegháborút és a Kádár-korszakot, de a rendszerváltást is átvészelte, hamarosan pedig múzeum lehet a Makovecz téri föld alatti bunker. A különleges létesítmény, amit szakkifejezéssel védett vezetési pontnak neveznek, egy emeletes lakóház egyik pincéjében található. A 130 négyzetméteres, 2,2 méter belmagasságú, megerősített falakkal és födémmel rendelkező, 11 helyiségből álló föld alatti komplexumból háború vagy katasztrófa esetén irányították volna a védekezést a városban. Funkciójáról a rendszerváltásig a ház lakói sem tudtak.

Az ötvenes években kialakított óvóhely ma is ugyanúgy néz ki, mint évtizedekkel ezelőtt. Lepusztult állapotban van: falai vizesednek, mindent belepett a por, ugyanakkor a helyén maradt nagyon sok korabeli térkép, dokumentum, bútor, felszerelési tárgy, berendezés. Mint a Rákosi-éra egyik jellegzetes, a korszakról sokat eláruló létesítménye, bizonyára nem csak a történelem iránt érdeklődők figyelmére tarthatna számot. Értékét emeli, hogy alig néhány ilyen maradt meg az országban. Hogy turistákat vonzó látványosság lehetne belőle, már 3 éve is felmerült. Most, hogy már nyitva az innen alig néhány méterre lévő Hagymatikum, és a város mind komolyabb figyelmet szentel az idegenforgalomnak, ugyanez újra fölvetődött. A városházán megtudtuk: időközben tisztázódott, hogy a helyiség az önkormányzaté, és gondolkodnak a hasznosításon. Ehhez azonban egyrészt meg kell egyezni a lépcsőház lakóival – a pincébe a lépcsőházon keresztül lehet lejutni – , másrészt pénzt kell szerezni a felújításhoz. Diákcsoportok, érdeklődők mostanában is látogatják néha.

Olvasóink írták

 • 4. makovaros 2012. szeptember 06. 14:48
  „Jó lenne megcsinálni.”
 • 3. vip007 2012. szeptember 06. 08:16
  „Szerintem meg kéne csinálni, lehet, még a lakókat sem zavarná.”
 • 2. tuningfine 2012. szeptember 05. 22:25
  „94-95-ben megpróbáltunk bejutni a haverommal, a rendőrök vittek el minket :) Nem rongálni,nem lopni akartunk csak megnézni,még fényképezőt is vittünk. Rendőrautóval vittek a pár méterre lévő kapitányságra :)”
 • 1. Sipi74 2012. szeptember 05. 21:12
  „Egy kis film a bunkerrőé: http://www.youtube.com/watch?v=oZsexuvsB68”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németh Toll: egy lépésre az ítélettől

A perbeszédekkel folytatódott tegnap a Szegedi Törvényszéken a 2008 óta húzódó Németh Toll-ügy. Tovább olvasom