Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Esztergályos is az ambrózfalvi képviselő

Ambrózfalva - Ausztriában is kiállította legszebb munkáit az ambrózfalvi önkormányzati képviselő, Bartos János. Két és fél éve hobbija a faesztergálás.
Többek között tálakat, kupákat, konyhai eszközöket és korlátdíszeket készít szabadidejében az ambrózfalvi önkormányzati képviselő, Bartos János. Két és fél éve hobbija a faesztergálás – szakmája szerint egyébként villanyszerelő. Amikor míves darabjai közül néhányat megmutatott nekünk, arról mesélt, hogy a fa és a fával való foglalatosság, barkácsolás, fúrás-faragás szeretete gyermekkora óta él benne. A kézi faesztergálásról azt mondta, ma már ritkaságszámba menő foglalkozás – tudomása szerint a mesterséget már sehol az országban nem tanítják. Ő sem szakemberektől tanulta, hanem a többi amatőr esztergályostól, és a munkához szükséges berendezést is Ausztriában vásárolta. Amikor néhány társával együtt megalapította az amatőr faesztergályosok országos egyesületét, éppen ezért tűzték ki célul a hagyományőrzést is.

Bartos János szerint hagyományőrzés is a faesztergálás. Fotó: Karnok Csaba
Bartos János szerint hagyományőrzés is a faesztergálás.
Fotó: Karnok Csaba

Mi a szép ebben a hobbiban? Bartos János szerint önmagában a fa mint megmunkálandó anyag is érdekes – mindnek megvan a sajátos színe, erezete, egyébként minden tömör fajta alkalmas erre a célra. Ő leggyakrabban füzet, diót, kínai szilvát, selyemakácot és tuját használ. Amúgy a kézi faesztergálás kreatív és hamar sikerélményt hozó munka. Ezzel az eljárással gyakorlatilag bármilyen forgástestet ki lehet alakítani, és egy-egy darab elkészítése ritkán igényel többet néhány óránál. Ez a hobbi ráadásul csak egyszerű berendezést igényel, és a helyigénye is szerény. Két teljesen egyforma darab sosem kerül ki az ember kezei közül – ha más nem, az erezet biztosan különböző. Amióta Bartos János ezzel foglalkozik, ajándékba mindenkinek maga készítette dísztárgyat ad.
De nemcsak barátai, ismerősei láthatták munkáit: a legszebbeket az amatőr szövetség szervezésében már Ausztriában is bemutatta kiállításon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jajkiáltás a makói kórházért

Összefogott jobb- és baloldal Makón a kórházért: kérni fogják a megyei önkormányzatot, hogy ne vonjon el 125 millió forintot az intézménytől. Tovább olvasom