Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Ételt-italt kapnak a makói hajléktalanok

Makó - Már a télre készül a makói hajléktalanszálló: teát, kenyeret és melegíthető konzervet fog adni az érkezőknek – egyelőre azonban kevesen veszik igénybe a menedék nyújtotta szolgáltatásokat. A fedél nélkül élők száma a tapasztalatok szerint nagyjából állandó a városban.
Egyelőre csendes a makói hajléktalanszálló: a huszonkét férőhelyes épületben jó ha tíz-tizenöten melegednek éjszakánként, napközben pedig jószerével üres. A fedél nélkül élők ugyanis most még el tudnak járni dolgozni. Főként mezőgazdasági munkát, napszámot vállalnak, vagy kerti munkát, amíg az időjárás engedi. Telt ház akkor lesz itt, ha beköszönt az első fagy – jósolja tapasztalatai alapján Rózsa Istvánné, az Egyesített Népjóléti intézmény vezetője. A hajléktalanok száma a szakemberek szerint évek óta változatlan Makón.

A város széli, Ardics utcai menhelyre egyébként a nyáron ötmillió forintot költöttek: felújították a tetőt, kőre cserélték a PVC-burkolatot, kicsempézték és korszerűsítették a zuhanyozókat, a vizesblokkot a makói hajléktalanszállón abból a pénzből, aminek a kilencven százalékát a Hajléktalanokért Közalapítványtól nyerték – a többi pénzt önerőként a város biztosította. A húsz éve átadott makói hajléktalanszálló ennek köszönhetően további húsz évig használható lesz, bár a hőszigetelést, az ajtók-ablakok cseréjét és a fűtés korszerűsítését is jó lenne megoldani. Ez azonban újabb ötmilliós beruházás lesz, aminek egyelőre keresik a pályázati forrását.

Az épületegyüttesben különben nemcsak alhatnak, de fürödhetnek, moshatnak, sőt akár főzhetnek is maguknak a lakók, azaz szinte ugyanolyan komfortban élhetnek, mint azok, akiknek van saját otthonuk. Mivel készül a makói hajléktalanszálló a télre? Mindenekelőtt azzal, hogy itt télidőben teát, melegíthető konzervet és kenyeret adnak az érkezőknek, akiknek felerészt persze van rokkantnyugdíjuk, ezt a pénzt azonban nemigen osztják be, nem élelemre költik. Az úgynevezett krízisellátást ugyancsak pályázati támogatásból oldják meg, 216 ezer forintot ugyanis már nyertek, de még a Máltai Szeretetszolgálattól is várnak egy nagyjából hasonló nagyságrendű támogatást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márton Istvánt nevezik ki bűnügyi vezetőnek

Makó - Információink szerint Márton István alezredest, a Makói Rendőrkapitányság vezetőjét nevezik… Tovább olvasom