Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 21°C | 29°C Még több cikk.

Európában rájöttek: a makói hagyma jobb

Makó - Tizenöt éve nem volt olyan jó ára a makói fokhagymának, mint idén, ezért most megkétszerezték a vetésterületet. Óriási az érdeklődés a korábban szinte már leírt vöröshagyma vetőmagja iránt is: a Hagymakutató Állomáson már most előjegyzést vezetnek az igénylőkről.
Péntek délután gördült ki az utolsó holland piacra szánt fokhagymaszállítmány az egyik legkomolyabb makói hagymafelvásárló cég, a Statívum Bt. Földeáki úti telepéről. Tudnának küldeni még, volna kereslet a makói termésre, de egyszerűen már nincs, így jóformán csak azok az üzleti partnerek kaptak belőle, akikkel mindenképp szeretné megőrizni a hosszú távú kapcsolatot a cég – mondja a társaság vezetője, Mágori Józsefné. A városban önkormányzati képviselőként is ismert kereskedő úgy fogalmaz: idén az időjárás megtizedelte a fokhagymát, így aztán bár a minőség elfogadható maradt, a termésátlagok igencsak szerényen alakultak.

Újra kelendő

A vöröshagyma iránti érdeklődés is nőtt Makó térségében. Ezt jól jelzi, hogy a fémzárolt szaporítóanyag forgalmazását végző Hagymakutató Állomáson már előjegyzést vezetnek azokról, akik vöröshagyma-vetőmagot szeretnének – tudtuk meg Barnóczki Attilától, az állomás vezetőjétől. A vörös ára kedvező itthon és külföldön is. A feldolgozóipar szárítmányként vásárolja, leveskocka is készül belőle, de a terjedőben lévő reformkonyha miatt a háziasszonyok is szívesen vásárolják. A korábban leírt hagyományos makói hagyma népszerűségének azért is örül az agrármérnök, mert jövőre új fajtával rukkolnak elő: a makométa a már jól ismert bronz rövidebb tenyészidejű változata lesz.

Mindez együtt olyan jó árakat eredményezett, amilyenre bő tizenöt éve nem volt példa. Akkoriban – Makón és környékén máig sokan emlékeznek rá – négyláncnyi (egy lánc 360 négyzetméter) fokhagyma árából egy ezerötszázas Ladát lehetett venni… Az életviszonyok időközben megváltoztak, no meg az autóárak is, de tény: az exportra alkalmas, minimum ötven-hatvan milliméter átmérőjű fejjel rendelkező hagyma kilójáért háromszázötven forintos árat is fizettek a szeptember elejéig tartó felvásárlási szezonban. Ezt egyébként a makói székhelyű országos hagyma terméktanács vezetésében tevékenykedő Mágori Józsefné kora nyári elemzése alapján lapunkban meg is jósoltuk. A kereskedő ugyanakkor megjegyzi: lehetett volna még ennél is jobb az ár, ha a termelők hajlandók összefogni, kivárni az eladással. A belföldi ár különben még mindig magas, szinte irreálisan: öt-hatszáz forintos.

Amint lenni szokott, a jó ár most sokakat arra ösztönöz, hogy még több fokhagymát termesszenek, mint legutóbb: a termőterület Makó térségében megduplázódott, ezerháromszáz- ezernégyszáz hektárra nőtt.

Hogy lesz-e ebből legközelebb túltermelési válság? Bár a következő őszi betakarítási szezonig még hátravan tíz hónap, és nagyon sok múlik az időjáráson, a belföldi ár minden bizonnyal csökkenni fog, az exportár viszont nem feltétlenül – vélekedett Mágori Józsefné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makón kivonultak a jobboldali képviselők az ülésről

Makó - Hosszas vita után döntött tegnap a makói képviselő-testület: két és fél milliárd forint… Tovább olvasom