Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Evelyn kiszámolta, mennyibe kerül

Makó - Egy gyerek, legyen óvodás vagy középiskolás, a rezsiköltségeket nem számítva átlagosan 65 ezerbe kerül havonta – ezt állapította meg tanulmányának összegzéseként egy végzős makói gimnazista, Kis Evelyn. A kutatást a Szegedi Tudományegyetem egyik nemzetközi pályázatára készítette, és harmadik helyezést ért el vele.
Nem mindennapi témát választott a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének nemzetközi matematikai pályázatára egy makói gimnazista, Kis Evelyn. A középiskolásoknak meghirdetett versenyre beküldött pályamunka azt a kérdést feszegeti: mennyibe kerül egy gyerek a szüleinek? A József Attila Gimnázium 12. b osztályos diákjának a téma véletlenül, félálomban jutott eszébe, miután egy sor témaötletet elvetett. Az anyag az erős mezőnyben – 37-en pályáztak összesen – harmadik helyezést ért el.

Evelyn nem mindennapi témával indult – és harmadik lett. A szerző felvétele
Evelyn nem mindennapi témával indult – és harmadik lett. A szerző felvétele

Lakatos Bálint a zeneoktatásról írt

A pályázaton nem Evelyn volt az egyetlen sikeresen szereplő makói gimnazista: osztálytársa, Lakatos Bálint ugyancsak harmadik helyezést ért el dolgozatával. Ő a városban folyó zenei oktatást dolgozta fel matematikai módszerekkel.

A dolgozat két kérdőíves kutatáson alapul. Az egyiket korábban, egy gimnáziumi pályázatra készülve végezte: akkor óvodás gyerekek szüleinek osztott másfél oldalas, a gyerekkel kapcsolatos kiadásokat firtató kérdőíveket. A másikon most gimnazistákat kért fel a kiadások összeszámolására. Mindkét alkalommal 120-120 kérdőívet küldött ki, amelyeknek, mivel egy részük nem érkezett vissza, vagy feldolgozhatatlan volt, végül a felét használta fel. A munkában sokat segített neki felkészítő tanára, Szilágyi Judit. A kérdőívek értékelését követően a végzős diák arra a következtetésre jutott: egy gyerek, legyen akár óvodás, akár középiskolás, a rezsiköltségeket nem számítva átlagosan 65 ezerbe kerül havonta szüleinek – feltéve, hogy nincs valamilyen rendkívüli kiadás.

Ez persze átlag, voltak, akik ennél lényegesen többet vagy kevesebbet költöttek. Evelyn azt mondja, az összegzésben főként olyan kiadásokat vett alapul, mint az étkezés, az utazás, a gyógyszerek vásárlása vagy az iskolai kiadások. Jellemző, hogy ezen felül az ovisok esetében komoly tétel a ruházkodás, mert gyorsan nőnek, illetve a játékok vásárlása – a középiskolások esetében pedig például a különóra vagy lányok esetében a divat. A végzős gimnazista maga is elgondolkozott az adatokat elemezve. Rádöbbent, milyen keveset gondolunk arra, mekkora kiadást jelent a gyereknevelés. 

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. kilo 2013. január 17. 08:15
  „Hmmmm, ezek utan csodalkozunk, hogy annyi fiatal, ertelmes ember itt akarja hagyni az orszagot? Latjatok nem kell ehhez semmifele politikus, elkergeti innen az ertelmes embert a sotetseg!”
 • 42. sziporka67 2013. január 16. 18:22
  „Evelyn!
  Gratulálok a sikeredhez! Ne is törődj az itteni negatív hozzászólásokkal. Tudok Ők biztos, hogy 18 évesen ennél különb eredményeket értek el, és ma is kivétel nélkül példamutató dolgozói társadalmunknak.
  Szüleid nagyon büszkék lehetnek Rád. :)”
 • 41. csonakos 2013. január 16. 16:58
  „Életszerűtlen az adat!”
 • 40. áltaggyerek 2013. január 16. 15:49
  „Fogadjunk,hogy egyszer sem hallotta otthon,hogy ennyibe meg ennyibe kerülsz!!!!!!!!A szülei egyáltalán nem olyanok,sőt,olyan szerető és gondoskodó családban él,ami ritka és igen példás manapság!
  Istenem,miért kell egy ártatlan téma miatt így összeugrani??Ő csak kiszámolt egy adatot(aki azt mondja,hogy rosszul számolt a BEÉRKEZŐ!!!!!!! kérdőívek alapján,az érdeklődjön utána,hogy mekkora esze van a kishölgynek :D Ugyanis nagyon okos!!!!Matematikából nagyon tehetséges,ezt már többször bizonyította!!!!),amely 65000 ft-ra jött ki..ha ez jött ki a felmérés alapján,akkor jól számolt!És nem kéne azon vitatkozni,hogy biztos nincs tisztában a pénzügy dolgokkal,lehet,hogy jobban képben van a mai megélhetési lehetőségekkel(főleg végzősként,mikor el kellene dönteni,hogy hova szakosodjon tovább,hogy meg tudjon élni),mint egynémely kommentelő..-.-
  Szóval Evelynnek sok sok sok sok sok sikert kívánok a továbbiakban!!Csak így tovább!!”
 • 39. macs 2013. január 16. 14:57
  „37. csonakos,
  miért lenne etikátlan? Talán azért, mert ez a kérdés egyike a tabunak tartott kérdéseknek? Mindenki tudja, hogy a gyerek pénzbe kerül, és nem is kevésbe, akár beszélünk róla, akár nem. :-)”
 • 38. zazie 2013. január 16. 14:52
  „a cikkben elég gyk leírják, hogy ÁTLAGOSAN az pedig azt jelenti, hogy a - cikk szerint - feldolgozott 60 kérdőívből az derült ki, hogy ÁTLAGOSAN ennyibe kerül. Azt mondjuk nem részletezi a cikk, hogy a kérdőív éves kiadások alapján dolgozott-e, mert ugye akkor vannak hónapok amikor több (iskolakezdés, évszakváltási ruháztatás) vagy csak egy hónapi kiadásokat vizsgált ÁTLAGOSAN.
  Az ÁTLAG pedig azt jelenti, hogy összeadta a 60 kérdőívből kikerülő számokat, majd elosztotta 60-al.
  mondjuk az átlag nem sokat mond, ha nem tudjuk mekkora a szórás, de ugye az ÁTLAGBÉREK is jól hangzanak, ugyanis, egy egyszerű példán bemutatva:
  Van aki 1 Ft-ot keres és van aki 100.000 Ft-ot, akkor az átlagkereset 50.000,5 Ft lesz...
  Előbb el kell olvasni, utána értelmezni a szöveget, majd gondolkodni és utána véleményezni.
  Mindenesetre gratulálok neki, mert nem kis munka kérdőívet összeállítani, kitöltetni és feldolgozni, ráadásul még értelmezni is.

  csonakos: nem biztos, hogy állandóan azt hallja, hogy mennyibe kerül, hanem valószínűleg van annyira értelmes, hogy felfogja bizony sok a költség. A legtöbb fiatalnak fogalma sincs miből is élnek, mi mennyibe kerül, csak elvárásaik vannak (ami nem az ő hibájuk feltétlenül, hanem a szüleié, ha mindig mindent megkapnak)”
 • 37. csonakos 2013. január 16. 12:59
  „36. macs 2013.01.16. 11:16
  Lehet én gondolkodok nagyon maradi módon de ezt felmérni szerintem etikátlan! Attól még komoly munka!
  Ha egy kislányban ez a kérdés fölmerül jön a következő kérdés, otthon hányszor hallotta már te ennyibe meg ennyibe kerülsz! Ez pedig komoly baj lenne ha így volna!”
 • 36. macs 2013. január 16. 11:16
  „Továbbra sem értem a számonkérést. Evelin esetében ez egy dolgozat volt, amihez kérdőíveket kellett összeállítani, aminek komoly szabályrendszere van, majd feldolgozni és a kapott eredményeket bemutatni, vagyis a kiosztott kérdőívekre érkező válaszokat összegezve született ez az eredmény. Mit nem lehet ezen megérteni?
  Gondoljátok végig, osszuk ki a kérdőíveket mondjuk Pesten a XII. kerület és mondjuk egy kis borsodi falu iskolájában, majd értékeljük ki a válaszokat! Szerintetek mi lesz az eredmény?”
 • 35. Qllancs 2013. január 16. 10:48
  „Javaslom Kedves Evelin ..olvasd el a mai cikket :
  " Világszégyen ! ..."
  Na az a mai valóság ! Nem amit Te írtál !
  Mert nagyon kevés család van..aki ennyit keres !Mert kifizeti a rezsit--kaját ÉS már nem marad 65 ezer / fő / hónap. Ezt min. a képviselők..politikusok..jólmenő vállalkozók tehetik meg !
  A kisemberek ennyiből élnek : 4--5--6 an !!!”
 • 34. mag 2013. január 16. 09:25
  „Éhes magyar mentalit?s”
 • 33. Zka 2013. január 16. 09:21
  „18: miért emelnék 65ezerre a családi pótlékot? És ha igen, ki fizetné? Állambácsi szakítana a pénzfáról, mi?

  19: azért attól, hogy vannak szerencsétlenek, akik ennyien élnek ennyiből, nem jelenti azt, hogy ez valami nagyon általános dolog lenne. Sőt én az ilyeneket sajnálni se tudom, aki ennyire szegény az általában mindig is szegény volt, az X+1 gyereket is annak a tudatában vállalta, hogy saját magát se tudja eltartani, de majd úgyis eltartja a társadalom. Fantasztikus.”
 • 32. bootscode 2013. január 16. 09:09
  „Szokták mondani, hogy egy gyerek élete során annyiba kerül a szülőknek, mint egy ház. Van aki tanyán, kisebb lakásban, régebbi házban lakik, viszont aki tehetősebb, megépíti magának a nagyobb családi fészket. Szóval ehhez hasonlóan egy gyereknek is lehet venni 2.000 vagy 10.000 forintért cipőt. Attől függ kinek mire tellik. Tehát van akinek egy gyerek egy társasházi panel lakásba kerül, van akinek pedig egy emeletes családi házba.”
 • 31. Teo 2013. január 16. 07:55
  „Sosem számoltam mennyibe van a gyerek, nem is érdekel. Amit meg tudok neki adnit az ép ész határain belül, azt megteszem.”
 • 30. scott1 2013. január 16. 05:16
  „Mathiasking!
  Ilyen az, amikor a "kis kiszámolós" a költséget számolja, te meg a bevételt (bért - azt is falsan, a politikai céljaidra felhasználva) és vagy annyira "bátor", hogy egy teljesen más adat miatt még ki is oktasd!
  Evelyn egy tanuló, de valószínűleg már Ő is hallott a családi adózásról, ezért tisztában van azzal is, hogy a gyerekes szülőknél több marad, mint az általad leírtak! Fenemód érintve lehetsz a témában, ha még le is írod amit írtál :D mert annyira ostoba csak nem lehetsz, hogy elhidd azt, hogy aki érintett az nincs tisztában ezzel!
  A "pontos csonakos" haverod se "bajnaisan tényezne" veled, ha képbe lenne! Vagy emlékezne arra, hogyan adóztatta meg a kormányotok a családi pótlékot, majd utólag alkotmánybírósági ítéletre, hogyan kellett milliárdokat visszafizetnie 1,3 millió magyar családnak... Ezek a tények, és erre max. a szelektív amnéziás állapotba levők nem emlékeznek már!
  Ne foglalkozz velük Evelyn és gratula a sikeredhez!”
 • 29. raff 2013. január 16. 04:40
  „Mathiasking, bocsesz lehethogy félre értettem a hozzászólásod.
  Valószinüleg te nem úgy gondoltad ,hogy a Bajnai idejében 98ezer
  volt a brutó minimálbér,hanem aki akkor 98ezret keresett abból 75ezret
  vitt haza.”
 • 28. raff 2013. január 16. 04:16
  „Mathiasking hülyeséget irsz.
  Bajnai idejében is 60 ezer körül volt a nettó minimálbér,igaz bruttóban
  75 körül volt. A fidesz csak rátette még az adót ,de most is a 93 -ból 61ezer körüli nettó
  jött ki (decemberi fizetéspapir alapján).”
 • 27. lidocain 2013. január 15. 23:11
  „bár ugy lenne,hogy ennyi jutna rájuk.”
 • 26. csonakos 2013. január 15. 20:58
  „24. Mathiasking 2013.01.15. 18:03
  Nálad a pont!
  Ezek, tények csak ezt sokan nem látják a narancsködön át!
  Ebből sehogy sem jut annyi egy gyermekre. Vajon otthon hányszor hallotta már ez a kislány; te ennyibe meg ennyibe kerülsz nekünk! A jövő, pénzben nem mérhető!”
 • 25. kormoska 2013. január 15. 20:55
  „A mai 17 évesek mennyivel másabbak mint mi voltunk....,jóval hamarabb érnek és komoly témák foglalkoztatják őket.Lehet azért mert most muszáj korábban érniük!
  Amikor én ennyi idős voltam,még nemigen számolgattak ilyesmit.
  Evelynnek gratulálok,ha szeret statisztikákat-felméréseket készíteni később a KSH-nál kiteljesedhet:-)”
 • 24. Mathiasking 2013. január 15. 18:03
  „Ma 2013-ban egy minimálbért kereső munkavállaló 98 ezer forintból 64 ezret kap kézhez, míg a Bajnai-válságkezelő kormány idején ugyanekkora fizetésből még 75 ezer forint maradt a borítékban!

  Na erre varrjon gombot a kis kiszámolós!”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téli kupa: törökök verekedtek a pályán

A negyeddöntőkre és az elődöntőkre készülhetnek a XIII. Makói Téli Kupa csapatai. A Duna Döner játékosai sportszerűtlenül viselkedtek, ki lettek zárva. Tovább olvasom