Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Ez a cső 180 millióba kerül

Klárafalva - 180 millió forintot kellene előteremtenie Klárafalvának és Ferencszállásnak arra, hogy a szennyvizet a makói tisztítóba vezessék. A két település hálózata eredetileg a Németh Toll Kft. berendezéséhez csatlakozott, de az üzem már nem működik, így a tisztítója sem.
A tollüzem ipari és a két község lakossági szennyvize együtt könnyebben tisztítható – írtuk 2004-ben, amikor a Németh Toll Kft. és Klárafalva, Ferencszállás közös szennyvízkezelő rendszere működni kezdett. A napi 700 köbméternyi anyag befogadására méretezett tisztítómű a cég tulajdonában volt, a települések szolgalmi jogot kaptak. A tollüzem nem kért pénzt a befolyó lakossági szennyvízért.

Ez akkor előnyös megállapodásnak tűnt. A kft. ellen azonban 2008-ban felszámolási eljárás indult, a tulajdonos ellen pedig büntetőeljárás adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt. Az üzem leállt. Azóta legföljebb napi 100 köbméter szennyvíz jut be a tárolótóba a két településről. Olyan veszély nem fenyeget, hogy onnan kiömlene, sőt, inkább az a gond, hogy azon a nagy felületen elpárolog belőle a nedvesség.

Az egykori tollüzem – a kerítésen kívülről. Nemcsak a fotós, a két önkormányzat sem kerülhetett ˝birtokon belül˝. Fotó: Frank Yvette
Az egykori tollüzem – a kerítésen kívülről. Nemcsak a fotós, a két önkormányzat sem kerülhetett ˝birtokon belül˝. Fotó: Frank Yvette

A két önkormányzatnak nem jó a bizonytalan állapot. Régóta szeretnék tisztázni a helyzetet, de a felszámolási eljárás miatt nem tudták érvényesíteni jogaikat. Bár azóta új tulajdonosa van a területnek, a tollfeldolgozás nem indult újra. Ma már esély sem látszik arra, hogy a korábbihoz hasonló szennyvíz-kibocsátású gyár induljon itt. A mostani gazda nem járult hozzá, hogy bemenjünk és fotót készítsünk a tisztítóról.

Bár a két település nem tehet arról, hogy az üzem nem működik, a szennyvíz nem szabályos elhelyezése miatt eljárást indított ellenük a környezetvédelmi hatóság. Most a bíróság dönti el, hogy a hatóságnak vagy a két védekező önkormányzatnak van igaza a jogvitában.

Információnk szerint ha a települések számára kedvezőtlen döntés születik, akkor sem biztos, hogy az megoldást jelent. Klárafalván és Ferencszálláson ugyanis kiszámolták: ha arra kötelezi őket a hatóság, hogy a szennyvizet naponta, tartályautóval szállítsák a makói tisztítóba, azt nem tudják végrehajtani, annyi pénzük nincs.

A végleges megoldás, amelyet a két település szolgáltatója, az Alföldvíz Zrt. is helyesel, becslések szerint mintegy 180 millióba kerülne. A zrt. technológiai osztályvezetője, Rung Attila lapunk érdeklődésére azt nyilatkozta, a klárafalvi és ferencszállási szennyvizet a Makó térségi csatornahálózatba célszerű bevezetni. Erre van fogadókészség, a tervezés is elkezdődött. A két önkormányzat pályázati forrást próbál szerezni a megvalósításra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzifát ígért a csaló

Gyorsított eljárásban bíróság elé állította a Makói Járási Ügyészség azt a mezőhegyesi férfit, aki… Tovább olvasom