Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Fákat ajándékozott Popa György: minden óvodásnak, iskolásnak vitt egy csemetét

Magyarcsanád - Popa György magyarcsanádi vállalkozó, önkormányzati képviselő a napokban minden egyes falubeli óvodást és iskolást megajándékozott egy facsemetével. Azt mondja, az adománnyal nevelni is akarta őket: szeretné, ha tudnák, milyen jóleső büszkeség egy olyan fa gyümölcsét fogyasztani, amelyet maguk gondoztak.
Az adományozáshoz Popa György onnan kapta az ötletet, hogy rendszeresen tapasztalja: a házuk előtt álló fákról az arra járó gyerekek mindig szakítanak egy-egy gyümölcsöt. Ezt sosem bánta, sőt azt is elnézte, ha olykor egyik-másik szatyrot is hozott – úgy gondolta viszont, biztosan örülnének a fiatalok, ha mindenkinek lehetne saját gyümölcsfája.
Popa György egy elültetett facsemetével. A szerző felvétele
Popa György egy elültetett facsemetével.
A szerző felvétele

Mindig baloldali volt

Popa György vállalkozó, a megye legszegényebb falujában jómódú gazdálkodónak számít – ugyanakkor a Magyar Kommunista Munkáspárt színeiben önkormányzati képviselő. Azt mondja, a kettő között nincs ellentmondás: „1848-ban is felvilágosult nemesek küzdöttek a szegény sorban élőkért, akik nem hogy kiállni nem tudtak az érdekeikért, többnyire megfogalmazni sem voltak képesek ezeket" – mondja. Egyébként mindig is baloldali volt; 1964 óta párttag.

Összesen 157 csemetét vásárolt meg egy vállalkozótól, így mindegyik helyi óvodásnak és iskolásnak jutott egy-egy. A gyerekeket előzetesen megkérte, jelezzék, ki milyet szeretne, és ez alapján kapott ki-ki almát, körtét, barackot, cseresznyét, meggyet vagy szilvát – valamennyi igénytelen, kevés gondozást igénylő fajta. A nagy tételben való vásárlásra, no meg a nemes célra való tekintettel kedvezményes áron kapta meg a kis fákat – összesen 100 ezer forintot fizetett értük.

A képviselő a csemetéket a napokban házhoz vitte a gyerekeknek. Örömmel tapasztalta, hogy majdnem mindegyik háznál meg is ásták a gödröt, majd nyomban el is ültették a kis fát. Örült volna, ha az ajándékba kapott fák a házak elé, az utcára kerültek volna, a legtöbb helyen azonban inkább kerítésen beül ültettek. Popa György azt mondja, az ajándékozással egy kicsit nevelni is szerette volna a gyerekeket. Arra, hogy érezzék magukat a fa gazdájának, becsüljék meg, gondozzák, és évek múltán legyenek büszkék arra, hogy a termés az ő kezük munkájának is eredménye. „Vehettem volna nekik egy-egy doboz szaloncukrot is, de úgy gondoltam, ez maradandóbb ajándék" – mondja. Év közben ahol csak tud, természetesen rá fog kérdezni, hogyan növekszik a csemete, mi több, hogy környezettudatos gondolkodásra is ösztönözze a gyerekeket, iskolai szemétszedő akció szervezésén is töri a fejét.

Olvasóink írták

 • 3. Egyolvasó 2011. december 19. 19:18
  „Gratulálok a kezdeményezéshez, jó volna olvasni, hogy más településen lévő vállalkozók követik Popa György példáját.”
 • 2. babeli 2011. december 19. 13:50
  „Aki fát ültet bízik a jövőben. Én csak a család kis gyümölcsösében szoktam fát ültetni, meg a háznál lévő kertben, de a gyerekeimet is rászoktattam, hogy ültessenek fát, ne hagyják műveletlenül a kertet. Annál édesebb gyümölcs nincs, mint, ha a saját termést szedi az ember, mert akkor szedi le, amikor a legjobb, legízletesebb.
  Nagyvonalú, előrelátó kezdeményezés, gratulálok én is.”
 • 1. anuvuk 2011. december 18. 19:03
  „Csak dicsérni tudom a kezdeményezést!, - ebben az érték vesztett, felelősség tudat hiányban szenvedő világban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füstbe szállt a szajré Makón

Egymillió forint értékű arany ékszert loptak el tegnap délelőtt Makón az egyik zálogházból. A nyomozók gyorsan az elkövetők nyomára bukkantak.
Tovább olvasom