Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Farkas Éva: Programom a makóiak programja

Makó - Sorozatot indítottunk az önkormányzati választásra készülve: október 12-éig a tízezer lakosnál népesebb Csongrád megyei városok polgármesterjelöltjeivel készítünk interjút. Most Farkas Évát (Fidesz–KDNP) kérdeztük terveiről.
– Három évtizede, középiskolás korom óta vallom elkötelezett makóinak magamat. Voltam diákigazgató, nyertem országos tanulmányi versenyeket és pedagógus lettem. Végigjártam a ranglétrát az oktatásügyben, egy évtizede dolgozom vezetőként, az irányításban, a szervezésben és a közigazgatásban tehát komoly tapasztalatokkal rendelkezem – mondja Farkas Éva, aki jelenleg a tankerületi igazgató. Ezt a feladatot ugyanazért vállalta el, mint a polgármester-jelöltséget: mert úgy gondolta, a városnak lehet többet, jobbat adni, mint amiben eddig része volt. Fontosnak tartja megjegyezni, hogy a felkérést azt követően fogadta el, hogy mentőállomás-vezetőként dolgozó férje és 15 éves lánya is jóváhagyta.

– A programunk a makóiak programja: úgy készült, hogy a makóiak levélben vagy személyesen elmondták, mit szeretnének. A legsürgetőbb feladat a munkahelyteremtés, a fiatalok megtartása. A helyi kis- és középvállalkozásokat akarjuk segíteni: 7 év alatt ezer új munkahelyet teremtünk, minden új munkahelyet 500 ezer forinttal támogatunk. Női munkahelyek teremtéséhez további segítséget adunk, mert a legtöbb álláskereső hölgy – mondja. Külön konzultált a makói vállalkozókkal is. A helyi vállalkozásokat helyzetbe fogják hozni a pályázatokon, de a helyi gazdákra is gondoltak: elengedik nekik a helypénzt a piacon, ami ráadásul új vásárcsarnokba költözhet majd.

Farkas Éva: A sikerhez persze nemcsak pénz kell, hanem együttműködés és párbeszéd is. Fotó: Frank Yvette
Farkas Éva: A sikerhez persze nemcsak pénz kell, hanem együttműködés és párbeszéd is. Fotó: Frank Yvette

– A tehetséges fiataloknak a makói Fidesz ösztöndíjprogramot tervez, és előnyt biztosít nekik a helyi munkavállalásban. 2016-tól minden makói diák iskoláztatási támogatást fog kapni, a babakötvény összegét 100 ezerre emeljük a mostani 45 ezerről. A még fel nem újított játszótereket felújítjuk, újakat építünk. A sportlétesítményeket felújítjuk, használatukra Makó-kártyával 50 százalékos kedvezményt biztosítunk, az egyesületeknek pedig ingyen fogjuk odaadni. A Makó-kártyával az idősek ingyen látogathatják a rendezvényeket, karácsonykor pedig 5000 forintos étkezési utalványt kap minden 70 év feletti. A meglévő nyugdíjasklubokat felújítanánk, és újakat is nyitnánk, a programok szervezéséhez pedig minden klubnak félmillió forintot biztosítanánk.

– A programunkban szerepelnek olyan beruházások is, mint a fürdő bővítése és a könyvtár felújítása a Makovecz-örökség ápolásának jegyében, illetve a régóta várt nyugati elkerülő út megépítése vagy az iskolák korszerűsítése. Számításaink szerint mindennek a megvalósítása a ciklus ideje alatt – nem számítva az uniós fejlesztési forrásokat – 5,2 milliárdba fog kerülni. Vannak, akik szerint az ígéreteink megalapozatlanok, de nincs igazuk: az elképzeléseinket egyeztettük Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és a gazdasági tárcát vezető Varga Mihállyal – támogatásukról biztosították a programot, tehát lesz rá fedezet. A sikerhez persze nemcsak pénz kell, hanem együttműködés és párbeszéd is, ami eddig hiányzott Makóról. Mi erre készen állunk, és bírni fogjuk a munkát – ígéri Farkas Éva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Manipulált alvázszám, hamis forgalmi

Körözött mikrobuszt foglaltak le Nagylakon. Tovább olvasom