Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Farkas Jánosné: a felelőtlen gazdálkodás csődbe viszi az önkormányzatot

Magyarcsanád nyugdíjas polgármester asszonyának nyílt levele.
"A Magyarcsanádon nincs közös nevező című cikkben Guba István polgármester úr félreinformálta a közvéleményt. Az önkormányzatnál kialakult helyzet ügyében szándékosan távol akartam tartani magamat a véleménynyilvánítástól, a vitától, családi érintettség okán. Az igaztalan állításokat azonban nem tudom szó nélkül hagyni.

A 2010.évi önkormányzati választásokat követően, polgármester úr nem 73 millió forint adóságot vett át az előző önkormányzattól, hanem az önkormányzati költségvetést 31 millió forint forráshiánnyal vette át. A kettő között lényeges különbség van.

Egy polgármester, egy testület úgy tud adóságot produkálni, ha felelőtlen gazdálkodást folytat, olyan beruházásokat végez, melyekhez hitelt vesz fel és azokat nem tudja fizetni vagy a megvalósult beruházás magas működési költsége veszélybe sodorja a költségvetést, esetleg csődbe viszi az önkormányzatot.

A beruházásokat, fejlesztéseket hitel nélkül, minimális saját erővel, pályázati támogatásból valósítottuk meg. Hitelt, kizárólag a működés zavartalan biztosítása érdekében, éven belüli és havonkénti visszafizetési kötelezettséggel vállaltunk.

Az tény, hogy sosem dúskáltunk a pénzben. Hosszú évek óta folyamatosan az ésszerűsítés, a takarékos gazdálkodás, a hatékony működtetés volt jellemző az önkormányzat tevékenységére, ezért is tud még talpon maradni az egyre fogyatkozó lélekszámú község.

Ma Magyarországon az önkormányzatok többsége működési forráshiánnyal küzd. Valóban ridegtartásban éltek az önkormányzatok, ahogy Bakos András a „Csőd falun" című írásában jellemezte a helyzetet. A kötelező önkormányzati feladatok ellátását nem fedezte, teljes mértékben, az állami normatíva.

Magyarcsanád Csongrád megye legszegényebb települése, ennek ellenére az elmúlt 20 évben olyan fejlesztéseket valósítottunk meg, amiket mások is megirigyeltek.

Kiépítettük a gázhálózatot, korszerűsítettük a közvilágítást, a térségben, a 43-as út mellett nálunk épült falu hosszan először kerékpárút, bővítettük és felújítottuk az óvodát, iskolát a XXI. század igényeinek megfelelően. A szociális ellátás, a könyvtár, az önkormányzati konyha, ebédlő, az orvosi rendelő is rendezett, felújított épületben működhet. Megszépült és megújult a Művelődési ház, a Polgármesteri Hivatal, a ravatalozó.

Építettünk játszóteret, sportszigetet, buszvárókat, aszfalt utakat, járdákat. Terveket készíttettünk új utak kiépítésére, a régiek felújítására, a főtér korszerűsítésére. A megvalósítás előtti pillanatban van a szennyvíz beruházás, melynek a hosszú és nehéz előkészítési munkálatai az elmúlt években történtek, folyamatban van a szeméttelep rekultivációjával és az egészséges ivóvízellátással kapcsolatos projekt. A település jövőjére gondolva, fontos szerepet vállaltam a Szent Gellért híd terveinek megvalósulásában is. Olyan események és rendezvények voltak községünkben, melyek országos és nemzetközi elismerést szereztek.

Magyarcsanád lakosságát 24 éven át szolgáltam, öt választáson kaptam bizalmat polgármesterként a választóktól. Sőt, büszke vagyok arra is, hogy 20 éves koromtól tanácstagként is a helyi közösség érdekében tevékenykedtem. Nyugdíjba, közel 40 év szolgálati idő után mentem, mely időszakból 38 évet szülőfalum érdekében tevékenykedtem.
Kiemelt figyelmet fordítottam arra, hogy kijelentéseim, nyilatkozataim mindig hitelesek, igazak legyenek.

Nem sajnáltam sosem az időt, a fáradtságot feladatom teljesítésére, a képviselő-testület, a lakosság, a közvélemény korrekt tájékoztatásra sem. Tisztelettel kérem, hogy a jövőben Guba István polgármester úr is a fentiek szellemében járjon el."

Farkas Jánosné
Magyarcsanád nyugdíjas polgármestere

Olvasóink írták

  • 2. iatak 2012. január 28. 06:54
    „Magyarcsanádon sajnos nem lehet büszke egyetlen vezető sem a tevékenységére 1950-es évek után, hiszen a térség egyik leggazdagabb településéből a legszegényebbé vált! A jó szándék kevés, tudom a "körülmények" is közre játszottak nemcsak vezetői hibák.Van út, vezetékes gáz, szemét szállítás, kábel Tv, lesz csatorna, de kérdem én hányan tudják most és majdan befizetni a közüzemi díjakat. Nincs föld, nincs munka.Segélyekből élnek az emberek vagy alacsony nyugdíjakból az idős falusiak.Tényleg hol van a föld? Vadászok használják?
    Fájdalmas de néhány háztól a vízművek már megvonta a vízszolgáltatást, a gázszolgáltatást! Még fájdalmasabb,hogy lassan a temetkezésre sem telik. A ingatlan értéke nem fedezi a temetés költségét sem. Gazdag a falu a felfejlesztett infrastruktúra miatt csak a lakói szegények! Szegény gazdagok...”
  • 1. Totya13 2012. január 27. 19:44
    „Hát igen az eredmény 1szobor és egy életveszélyes bicikli út és még az iskolát is majd csak be kellet zárni köszi”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita Magyarcsanád pénzügyeiről

Cáfolja Farkas Jánosné, Magyarcsanád nyugalomba vonult polgármestere, hogy utódja, Guba István 73 milliós adóssággal vette volna át tőle a falut. Tovább olvasom