Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Fekete József a megye polgármester-rekordere

Klárafalva - Olyan volt, mint bekötött szemmel elindulni az erdőben – emlékezik polgármesteri pályájának kezdetére a klárafalvi Fekete József, aki a megye legrégebben, 1990 óta hivatalban lévő településvezetője.
Fekete Józsefet először 1990. szeptember 30-án választották meg Klárafalva polgármesterévé. Előbb társadalmi megbízatásban látta el a feladatot a vízgazdálkodási mérnök, majd 1992-ben elköszönt eredeti szakmájától – ami aztán mégis jól jött bizonyos időközönként, amikor a belvíz ellen kellett védekezni, vagy a Maroson végigvonuló árhullám fakadóvízzel lepte meg a települést.

Hasznos volt ez a tapasztalat akkor is, amikor a szennyvízcsatornázásba vágott bele a község. A csatornázás arra az időszakra esett, amikor a legtöbb beruházás megvalósulhatott.

– Az első ciklus volt a legnehezebb, mintha bekötött szemmel indultam volna el az erdőben, de aztán a kezdeti nehézségeken túllendülve látszott, hogyan lehet megvalósítani az elképzeléseinket – mondja a most 68 esztendős Fekete József.

Fekete József vezetésével az önkormányzatnak meg kell küzdenie minden fillérért. Fotó: Frank Yvette
Fekete József vezetésével az önkormányzatnak meg kell küzdenie minden fillérért. Fotó: Frank Yvette

– A legsikeresebb az 1997 és 2006 közötti időszak volt a településünk szempontjából, és nekem is, mert akkor haladtunk a legtöbbet, elkészült a telefon-, a kábeltévé- és a gázhálózat, a csatorna mellett útépítésre, épületek felújítására is volt lehetőségünk. A megye közművek szempontjából legelmaradottabb településéből a legellátottabbak közé léptünk. Aztán csökkent a mozgásterünk.

 Veresegyház Pásztora 49 éve

A Pest megyei Veresegyházon dolgozik Magyarország leghosszabb ideje hivatalban lévő településvezetője. Pásztor Béla 1965-től tanácselnöke, majd a rendszerváltás után polgármestere lett a településnek, és függetlenként indulva most is győzött. Azt mondta, valószínűleg azzal érdemelte ki a bizalmat, hogy mindig őszinte, és a magánérdekkel szemben a köz javát szolgálja.

Ebben része volt annak, hogy az 540 lelkes település mellett működő vállalat, a Németh Toll Kft. dicstelen véget ért. Hiányzott az az iparűzésiadó-bevétel, amely önerőként szolgálhatott volna a pályázatokhoz. Akadt elég problémája a polgármesternek ezzel a helyzettel, de mindig sikerült túllendülni a nehézségeken. Azt vallja, ha vannak is az embernek saját nyűgei, a munka segít ezeket feldolgozni. A helybeliek őszinteségét, korrektségét és nyugalmát értékelik.

Klárafalvának ma meg kell küzdenie minden fillérért. A két évvel ezelőtti változás, amelynek révén a 13 kilométerre lévő Makó helyett a 20 kilométerre lévő Szeged egyik választókerületéhez és járásához csatolták, jelentős változás volt, amelyről a település feje fölött döntöttek. Most viszont az derült ki, hogy a 2015-től 2020-ig tartó időszakra jóval több fejlesztésre fordítható pénzt kaphat Klárafalva, mint ha a Makói járásban maradt volna: közel 59 millió forintot.

– Abban bízom, hogy a költségvetésben ezután is lesz önerőalap, és mi is elvégezhetjük, amit tervezünk – mondja Fekete József. – Ezek nem nagy álmok: a még földes utcákat szilárd burkolattal kell ellátni, járdákat kell építeni, és jó lenne, ha a kerékpárút végre elérné a települést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három esélyes új cégvezetőnek Makón

Várhatóan november 26-án nevezik meg az új struktúrát és az önkormányzati cégek lehetséges új vezetőit Makón. Tovább olvasom