Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Fél órán át feküdt az utcán Katalin

Makó - Fél órán át feküdt eszméletlenül egy ötvenéves nő Makó egyik forgalmas utcáján, mire valaki segíteni próbált rajta. Szólt a közeli rendelőben dolgozó orvosnak és az asszisztensnek, ők ellátták a beteget, mentőt hívtak hozzá – és nagyon megdöbbentette őket, hogy ilyesmi ma előfordulhat. A hölgy már jobban van. Epilepsziája miatt lett rosszul.
A makói Kálvin utcán, az orvosi rendelő közelében telefonfülke áll. Múlt csütörtökön itt lett rosszul az ötvenesztendős Balla Katalin. Aki segíteni próbált rajta, látta, míg közeledett, hogy emberek mennek el a test mellett, közömbösen. Bekopogott az orvosi rendelőbe. – Először azt hittem, receptet szeretne fölíratni, de amikor kiderült, hogy miért jött, mondtam, hogy máskor, ha ilyen történik, tessék berontani – mondta Molnár Erika, a háziorvos asszisztense.

Dr. Bán Péterrel együtt kimentek a fülkénél fekvő hölgyhöz, aki akkor már kezdte visszanyerni az eszméletét. Kiderült, hogy fél órája feküdt itt. Epilepsziájára vezethető vissza a rosszullét, és amikor magánál volt, ő is látta, hogy elmennek mellette. – Holott itt van a rendelőnk, és ma már majdnem mindenkinél van mobiltelefon; vagy itt a fülke, a 104-et ingyen lehet hívni – mondja Bán Péter, akit nagyon megdöbbentett az eset. – Az utcán fekvő emberről sokan gondolnak rosszat. Na de ha ittas lenne is az illető, mégiscsak életveszélyben van! Aki nem tud elsősegélyt nyújtani, ne próbálkozzon, de szerintem az emberileg elvárható, hogy ilyenkor segítséget hívunk, és megvárjuk, amíg a mentő odaér.

Itt lett rosszul Balla Katalin. Az emberek közömbösen továbbhaladtak mellette, pedig epilepsziás rohama volt. Fotó: Segesvári Csaba
Itt lett rosszul Balla Katalin. Az emberek közömbösen továbbhaladtak mellette, pedig epilepsziás rohama volt. Fotó: Segesvári Csaba

A vizsgálat után az orvos is mentőt hívott. Nem kérdezte a beteg nevét, sem a segítségért bekopogó járókelőét. Azt gondolja, ők egyszerűen azt tették, ami a dolguk, és ezért igazán nem jár dicséret, se „reklám". Az orvos nem hallott a pécsi esetről (lásd keretes írásunkat), de tudja, neki orvosként tényleg a rendelőben és a beteg lakásában van joga gyógyítani. Az ilyen szabályokat azonban fölül kell, hogy írja a szükség.

– Éreztem, hogy rosszul leszek, ezért feküdtem le a fülke mellett – mondta lapunknak Balla Katalin, akit azóta is a makói kórházban ápolnak. – Most már jobban vagyok, enni is tudok néhány falatot.

Katalin emlékszik az orvosra, az asszisztensre, a járókelőre, és köszöni nekik a segítséget. Azt is elmondta még: nem kívánja senkinek azt az érzést, amit ő átélt, miközben feküdt a járdán, és még látta, ahogy páran szó nélkül elmennek mellette.

Pécsen nem segítettek

Szombaton a Pécsi Klinika közelében összeesett egy pacemakerrel élő asszony. Egy fiú segíteni próbált, és elfutott a klinikához, ott azonban – az eddigi információk szerint – azt mondták neki, hogy ez nem rájuk tartozik, hívjon mentőt. Az utcán fekvő nőt kórházba szállították, javult az állapota. Az esettel több televízió híradója is foglalkozott. A klinika orvos igazgatója belső vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. rudi 2009. május 03. 23:28
  „Katalin lop-mondja az egyik hozzászóló. Ha ez így is van-esetleg-azok közül,akik nem hívtak hozzá segítséget-véleményem szerint jócskán voltak,akik nem ismerték Katalint,és nem azért nem hívtak segítséget. Hanem azért,mert részegnek gondolták,meg mert jellemtelenek,közönyösek.”
 • 29. rudi 2009. május 03. 23:23
  „Makó: Az igazságot megelőzi a szarkavarás. Pont olyan emberek dobálóznak,akiknek maguknak is volna mivel foglalkozni,és tarthatnának tükröt maguk elé.
  Az irigység a rosszindulat-és ezek szerint a közöny-is veszélyes méreteket öltött ebben a városban.
  Nagyon sajnálatos,ez a cikk is igazolja ennek a valóságtartalmát.
  Ja és az előítéletekét,amiből mindezek fakadnak. A cikkben szereplő hölgyet is sokan elítélték,mert azt gondolták magukban,anélkül, hogy meggyőződtek volna róla,hogy részeg. Mert aki az utcán fekszik,csak részeg lehet,aki nem megy el reggel 8 kor dolgozni este ötig,ha nő akkor csak qrva lehet.stb
  Annyira sok primitív korlátolt ember él itt,hogy az értelmes ember itt már nagyon ritka,sokan elmenekültek innen-akik az ilyenek felett álltak-többen pont az ilyen buta emberek aljas,hiteltelen pletykái miatt-.
  Gondolkodni nehéz,ítélni könnyebb.”
 • 28. szneeva51@freemail.hu 2009. április 29. 11:15
  „Sajnos már én is láttam több ilyen esetet,. hogy az emberek elmennek a rosszul lett ember mellet, mert azt gondolják hogy részeg.pedig csak oda kellene menni és megkérdezni. Ez még pénzébe sem kerül. Az emberek képesek keresztül esni a betegen fekvőn,pedig csak emberség kellene.”
 • 27. correct 2009. április 23. 17:04
  „Valóban érdekes a félórás utcán fekvés.Ezek szerint a Délmagyar megfigyelője ott volt a helyszinen.
  Ha ez így van szomorú történet.
  A történet részleteit pontosan ismerem,és a leírtak nem a valóságnak megfelelőek!!!!!!!
  Flexsnake,a taxinál a szállítmányozóknál van diszpécser.A mentőknél mentésirányító van.
  A sok okoskodásod mellett,ezt nemártana tudnod.
  És nem mentősök,hanem MENTŐK!!
  Mint ahogy nem határőrösök,és rendőrösök,tűzoltósok dolgoznak.”
 • 26. Celtis 2009. április 23. 16:11
  „Nekem ez is tetszik:
  "Nem kérdezte a beteg nevét, sem a segítségért bekopogó járókelőét. Azt gondolja, ők egyszerűen azt tették, ami a dolguk, és ezért igazán nem jár dicséret, se ,,reklám"."

  ...Szóval a beteg is azt tette, ami a dolga! Ez derék! :D”
 • 25. vmagdi 2009. április 23. 14:49
  „hat nem tudom, hogy erdemes-e ezt a nyelvhasznalatot figyelni, sajnos az ujsagiro maga is korrepetalasra szorul nyelvugyileg, kicsit sokaig tartott, mig ertelmeztem az alabbi szoveget.
  "Aki segíteni próbált rajta, látta, míg közeledett, hogy emberek mennek el a test mellett, közömbösen. ", de ez csak egy a bugyuta fogalmazasbol.”
 • 24. emzsr 2009. április 23. 11:08
  „Sajnos, tényleg nem egyedi, hogy az emberek közönyösen magára hagyják, aki rosszul van. Ismerősöm (jól öltözött gimnazista lány) a helyi járatos buszon lett rosszul, elájult, percekig feküdt eszméletlenül a busz közepén, és SENKI nem ment oda hozzá, senki nem szólt a sofőrnek, pedig voltak utasok!!! Amikor magához tért, felállt, és kész. Erre varrjatok gombot!”
 • 23. dbzs 2009. április 23. 08:26
  „Timike drága! Sajnos van a családban epilepsziás, de nem lop! A kórházban adnak neki ételt, ne az én nagymamámét lopja már el! Mi nem lopjuk a pénzt, amit neki szántam nem a Katalinnak vittem!”
 • 22. Lutetia 2009. április 23. 08:20
  „Kedves varadipal,
  Akinek kívánnivalót hagy maga után a helyesírása, annak is joga van véleményt nyilvánítani egy cikk tartamával kapcsolatban. Timi38 nem az akadémiai székfoglalójában vétette ezeket a hibákat (melyeknek egy része egyébként nem is a helyesírást, hanem magát a nyelvhasználatot illeti, aminek kritizálásával különösen óvatosnak kellene lennünk), hanem egy spontán és kötetlen megnyilvánulásban. Javaslom, ne alázzuk feleslegesen embertársainkat, van elég probléma a világban enélkül is.
  Üdvözlettel
  Egy nyelvész, aki megfigyelni, nem pedig gyomlálgatni szereti a nyelvhasználatot
  (Elnézést az off-ért)”
 • 21. varadipal 2009. április 23. 07:36
  „Sajnos már az is hír, ha egy rászorulón időben segít járókelő, és esküt tett orvos.
  A természetesség is címlapra kívánkozik?
  Egyébként elég lenne: Köszönöm.

  17. Timi: Érdekess, nem-e, mindég, sosem,legrosszabb azok az emberek. Piréz vagy?
  Mars iskolába!!!”
 • 20. kockalady 2009. április 23. 07:35
  „10 Egalnak
  Akkor te szerencsés ember vagy. December végén, amikor napközben is mínusz 8-10 fokos hidegek voltak, találtam a házunk előtt egy eszméletlen- részeg embert. Feküdt az út szélén, a zsebéből sörös dobozok gurultak ki. Hívtam a mentőt: részeghez nem jönnek, hívjam a rendőröket, különben is, mindenkinek joga van berúgni. Persze, csak nem az én házam előtt megfagyni. A rendőrök azt mondták, hívjam a mentősöket. Mondtam, ezen már túl vagyok. Végül a rendőrség jött ki, ők vitték haza az embert. Nos, ennyit az emberségről...”
 • 19. egal 2009. április 22. 23:34
  „Timi38 ! Lehet,hogy roham közben elharapta a nyelvét,és azért nem tudott enni,mert fájt neki.”
 • 18. Timi38 2009. április 22. 22:51
  „Olyan érdekessek itt a hozzászólások minden cikkhez!!!!!Mindég valakinek a valakije ismeri a cikkben szereplőket,de még sosem voltak jó véleménnyel senkiről.A mai világban talán a legrosszabnak azok az emberek számítanak akik ilyen rossz májúak hiszen velük is történhet még baj és ki tudja nem-e megjelenik a médiában.Ha valaki nem tudja mi az epilepszia az miért nyilatkozik róla az nem okoz étvágytalanságot javaslom az érintetteknek nézzenek utánna a betegségnek mielőtt írnak vmit.Elég szomorú az,hogy az emberek nemtörődömsége így nyilvánul meg és ezt még reklámozzátok is!!!!!!!!!!!!!!”
 • 17. comet 2009. április 22. 22:34
  „13-Tökmag- aki szólt az orvosnak ennyi idő alatt került sorra a rendelőben. Ezért mondták hogy ilyenkor tessék berontani.”
 • 16. flexsnake 2009. április 22. 21:52
  „5. az állapotáról nem egy járókelő fog dönteni, az orvosnak kötelessége megállapítania hogy mi a baja. Attól hogy részeg még lehet szüksége orvosi segítségre. És amíg az én TB-mből ellátják a hajléktalanokat, jöjjenek ki hozzájuk.”
 • 15. flexsnake 2009. április 22. 21:52
  „5. az állapotáról nem egy járókelő fog dönteni, az orvosnak kötelessége megállapítania hogy mi a baja. Attól hogy részeg még lehet szüksége orvosi segítségre. És amíg az én TB-mből ellátják a hajléktalanokat, jöjjenek ki hozzájuk.”
 • 14. Tökmag 2009. április 22. 21:33
  „Azt nem értem , ki tudta hogy fél óráig feküdt az utcán , ezek szerint valaki figyelte és mérte az időt ? De akkor miért nem hívott segítséget ? Vagy Katalin mielőtt összeesett megnézte az óráját , és miután föleszmélt úgyszintén ? Ez rejtély számomra .”
 • 13. sóhaj 2009. április 22. 20:05
  „Az orvos, és asszisztense jelesre vizsgázott. Ők nem válogatnak, emberek között. (akár ki akár milyen emberről van szó) A pécsi klinika minősíthetetlen. Nem erre esküdtek. Remélem meg találják a felelőst.”
 • 12. maug 2009. április 22. 19:52
  „Én úgy tudom, hogy ha valaki nem segít a rászorulónak az bűncselekményt követ el! Kíváncsi vagyok valakit elkapnak -e ilyenért? Megérdemelné egy két közömbös fiatal mitugrász vagy pár nyugdíjas.”
 • 11. egal 2009. április 22. 19:51
  „Hajléktalan,részeg,földön fekvő emberhez már többször hívtam mentőt. Még sosem mondták,hogy nem jönnek.
  Az viszont igaz,hogy sok a közömbös ember. Csak bele kell gondolni,hogy mi lenne,ha rosszul lennék,és mellettem is elmenne sok ember az utcán,anélül,hogy segítene valaki. Mindenkivel előfordulhat !”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1,4 milliárddal olcsóbb lesz a makói fürdő

Makó - Áttervezi Makovecz Imre irodája a makói fürdő tervét, hogy mégis megépülhessen. A létesítmény… Tovább olvasom