Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Felavatták a nagylaki templomot

Nagylak – Szombaton felavatták a nagylaki Szentlélek templomot. 65 milliós beruházással épült – a faluban eddig csak egy szerény imaházban tudtak találkozni a hívek.
– Rendszeresen járok misére, ezért nekem nagyon sokat jelent, hogy a faluban most már nem csak egy szerényen berendezett imaház, hanem egy igazi templom is van. Egy nagyon régi álmunk teljesül most – mondta lapunknak a nagylaki nyugdíjas kendergyári dolgozó, egyébként római katolikus vallású Pintér Istvánné a falu templomának szombat esti avatásakor. Mint köztudott, a trianoni államhatárt úgy húzták meg, hogy Nagylak nagyobb része, s vele együtt templomai is Romániához kerültek – így történhetett, hogy a határszéli, kevesebb mint ötszáz lelkes községnek a megyében lényegében egyedülálló módon egészen mostanáig nem volt temploma.

Felavatták a nagylaki templomot. Fotó: Szabó Imre (galéria)

Mindent Makóról
A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Megírtuk: az építkezés 2012 áprilisában kezdődött a temető melletti telken, amelyet az önkormányzat jelképes, 1000 forintos összegért adott át a Szeged–csanádi Egyházmegyének. A beruházásra uniós, illetve kormányzati támogatásból, valamint az egyházmegye és a hívek adományaiból közel több mint 65 millió forintot fordítottak. Az egyszerűségében nemes, modern stílusú Szentlélek templomnak Germán Géza budapesti építész bárka-formát álmodott meg; 50 férőhelyes és 6 méter magas, liturgikus tere pedig 70 négyzetméter. Az épülethez igazodó burkolatot kapott a most már hozzá tartozó, amúgy 2008-ban, ajándékba kapott 18 méteres harangtorony is.

Az avató ünnepségen, amelyre több százan jöttek el még a környező településekről is, Gyarmati András polgármester mindenek előtt köszönetet mondott azoknak, akik közreműködtek az álom megvalósításában – Kiss-Rigó László megyés püspöknek, aki az ünnepi szentmisét celebrálta, kitüntetést is átadott. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere többek között arról beszélt, hogy a templomépítés egyben közösségépítés is, és komoly, akár évszázadokra szóló döntés is, aminek az az üzenete, hogy mi itt vagyunk és itt is akarunk élni, maradni. Mint fogalmazott, templomra nem csak a hívőknek van szüksége, hanem mindenkinek, akinek fontosak az emberi értékek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesodródott egy autó a 43-ason Makónál

Teljes útlezárás van Makó és Apátfalva között. Tovább olvasom