Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Felfüggesztették a tanárverő diákot: miért ütött a 19 éves fiú?

Magyarcsanád - Mindenki az okokat keresi a makói tanárverés ügyében. A magyarcsanádiak és olvasóink abban egyetértenek, hogy az erőszak nem megoldás a problémára. De miért ütötte meg a 19 éves magyarcsanádi fiú a tanárát? Mi volt az ügy előzménye?
Magyarcsanádon tegnap a makói tanárverés volt a téma. Az 1500 lelket számláló faluban mindenhol erről beszéltek az emberek, mert a településen él a családjával az a 19 éves diák, aki hétfőn megütötte tanárát a makói Galamb József Szakképző Iskolában. Megírtuk, hogy a tanár és a diák között már korábban is volt konfliktus. A fiú hétfőn egy ilyen vita után behívta az iskolába vietnami származású édesapját, aki rárontott a pedagógusra, lefogta, fia pedig ököllel arcon ütötte. A tanár 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

A cikket – amely internetes oldalunkon, a delmagyar.hu-n is megjelent – nagyon sokan kommentálták. A hozzászólók között több olyan is akadt, aki komoly börtönbüntetést adna a fiúnak és az apjának. Mások arról írtak, hogy a pedagógus már sok embernek nyitotta ki a bicskát a zsebében, mert minősíthetetlen a stílusa. Abban szinte mindenki egyetértett, hogy bármilyen konfliktus is volt a tanár és a diák között, megengedhetetlen az erőszak.

– Megdöbbentem a híren, mert ismerem a családot. Szép házban, normális, rendezett körülmények között élnek – mondta Magyarcsanád nyugalmazott állatorvosa. Czinder Péter ugyanakkor hangsúlyozta: messzemenőkig elítéli az erőszakot, így bármi is történt a pedagógus és a 19 éves fiú között, az nem lehet a probléma elintézési módja, hogy megüti a tanárát. Ugyanezt mondta Farkas János is. A falu alpolgármesterét is megdöbbentette a makói tanárverés híre.

– Ismerem a családot, normálisan, békében élnek a település többi lakójával. Nem agresszívak, nem volt velük semmi gond. De ezen nem kell csodálkozni, mert Magyarcsanád toleráns falu. Itt békében élnek egymással magyarok, románok, szerbek és cigányok – hangsúlyozta az alpolgármester, aki nem érti, mi történhetett a fiúval és az édesapjával, aki már több mint húsz éve él a faluban. Szerinte ha igaz az a pletyka, hogy a fiút esetleg vietnami vezetékneve miatt piszkálta, csúfolta a pedagógus, akkor ez előtt értetlenül állhatott a fiú, mert Magyarcsanádon ilyennel biztosan nem találkozott az iskolában, de máshol sem.

Olyanokkal is beszéltünk a faluban, akik a magyarcsanádi általános iskolából ismerték a 19 éves fiút. Ők sem értik, mi történt a diákkal, akit csendes, szelíd, normális fiúnak ismertek.

Természetesen megkerestük Magyarcsanádon a fiút és az édesapját, de nem kívántak nyilatkozni az ügyben.

Lapunk információja szerint felfüggesztették a tanárverő diákot az iskolában.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. xdxd 2011. december 14. 20:37
  „A pedagógust is megkérdezték? Egy konfliktushoz két ember kell! Miért mindig a diák hibás? Neki is van tűréshatára mint a tanárnak! És nem minden tanár "szent"”
 • 51. Dema 2011. december 13. 10:47
  „44. Makoiner 2011.12.10. 12:03 Teljesen egyet értek!
  42. norad 2011.12.10. 10:26 Sajnos ilyen tanárokról beszéltem, mint te! Ezt negatív értelemben gondolom! Sajnos még a feladatodat sem tudod ellátni. A gyermeket akit hátra ültettél, annak volt valami oka?! Bizonyára. Akkor meg okosan meg kellett volna magyarázni a kedves szülőnek, hogy mi volt az. A másik, pedig, hogy mit keresett a szülő a sulin belül tanítási időben? Hogyan mehetett be? Igazgató tudott róla mi történt? Intézkedett, hogy ez többé ne fordulhasson elő? SZMK-s lett tájékoztatva róla, rajta keresztül a többi szülö? stb. sorolhatnám! Egyszóval Poroszos iskola kell!
  Te meg gondolkozz el azon, ha ez az eset lelkileg megviselt, akkor alkalmas vagy -e a hivatásra! Ez a világon a legfontosabb, és legmegbecsültebb, legszebb hivatás! Fel kell hozzá nőni, vagy hagyni másnak, alkalmasabbnak. Ha a tanárok jobban kiválogatnák utódaikat, akkor most nem lenne miről írni ide!
  Én egy olyan szülő vagyok, aki telefonált a suliba a lányát miért ültették el a barátnője mellől?! :D Aztán helyre rakott a tanárnéni, (nagyon köszönöm neki) , és soha többé nem tennék ilyet. Nagyon szégyelltem magam miatta!
  Na ez a TANÁRNÉNI!”
 • 50. norad 2011. december 11. 10:27
  „Elsős tanítónéniként egyszer egy kislányt (nem büntetésből) első padból a másodikba ültettem. Következő szünetben már berontott az anyja, hogy azonnal ültessem vissza, mert a kislány csak az első padban szeret ülni...
  pedig még részeg sem volt...”
 • 49. nezdcsak 2011. december 10. 21:47
  „NE FELEJTSÜK MÁR EL,HOGY MINDENNEK KELL LENNI VMI ELŐZMÉNYNEK!TALÁN HA A FIÚ OSZTÁLYTÁRSAIT MEGKÉRDEZNÉ AZ IGAZGATÓ,LEHET,HOGY NEM A FIÚT KELLETT VOLNA FELFÜGGESZTENI!?TERMÉSZETESEN NEM ÍGY KELLETT VOLNA MEGOLDANIA A FIÚNAK,DE HOZZÁTESZEM HA CSAK AZ OSZTÁLYFŐNÖKNEK SZÓL A FIÚ,AKKOR AZ EGYIK FÜLÉBE BE A MÁSIKON KIJÖTT VOLNA!MAGYARORSZÁGON AZ A MENŐ ÉS CSAK AKKOR "HALLUNK-LÁTUNK"DOLGOKAT,HA MÁR KOMOLY KÖVETKEZMÉNYEI VANNAK,LESZNEK!”
 • 48. theseus 2011. december 10. 16:10
  „"Természetesen megkerestük Magyarcsanádon a fiút és az édesapját, de nem kívántak nyilatkozni az ügyben."

  Hol keresték meg őket? Az előzetesben? Vagy szabadlábon védekezhetnek? Majd a rendőröknek vallomást tesznek.”
 • 47. Monthechristo 2011. december 10. 15:09
  „Elképesztő?????...Sajnos azt kell mondanom ,hogy nem!!!Alkalmassági vizsgához kötném a pedagógusi pályát,hisz(..tapasztalat)nem minden tanár szereti a szakmájához szorosan hozzátartozó gyerekeket...Ez az egyik része a serpenyőnek,a másik hát igen a törvények:-Hasonlóan az egészségügyben eluralkodott fordított helyzetnek,ahol a "betegjog"erősebb az egészségügyben dolgozók jogainak védelménél,nos az oktatásban is fejére állt a világ......”
 • 46. soligor 2011. december 10. 14:05
  „nos....
  tarjánban van egy iskola
  ahol a tornatanárnő mindent megtehet, mindent!!!
  lealázza a sárga földig a gyerekeket, sértegeti őket ha valamit nem tudnak megcsinálni, sőt a tanártársaival is szemétkedik!
  az igazgató mindent megenged neki a kapcsolatukra való tekintettel...
  ez a hölgy is megérdemelni egy szakmai felülvizsgálatot
  a szülőkkel úgy beszél mint a kutyákkal , nem egy gyereket vittek már el miatta!
  ha megéri a sulinak.........:(”
 • 45. galuska 2011. december 10. 13:21
  „nagyon sok hozzászóló a véleményét csak a média által sugárzott információkra alapozza a tények ismerete nélkül és ez hamis, ebben az esetben is úgy mint sok másikban...mindig kettőn áll a vásár ez egy alaptörvény , egyik sem szent, ahhoz hogy idáig fajuljanak a dolgok sok mindennek kellett történnie, amiről hallgat a média ... egyetértek
  44. Makoiner 2011.12.10. 12:03 hozzászólásával”
 • 44. Makoiner 2011. december 10. 12:03
  „Hogy történhetett? Úgy, hogy adottak voltak a feltételek, hogy ilyen dolog megtörténhessen.

  A.) Tanár
  Ahhoz, hogy valaki valódi pedagógus legyen, többek közt két fontos dolog kell:
  1. Nagy tárgyi tudás, ÉS 2.Tehetség, rátermettség
  A tárgyi tudást általában bárki megszerezheti, akit érdekel a ,,tárgy" és szorgalmas.
  A ,,pedagógusság" viszont olyan, mint a művészet. Ahogy zenész se lehet bárki, úgy pedagógus sem. Hiába van meg a nagy tárgyi tudás, ha nincs készség, belső indíttatás, tehetség az oktatáshoz, neveléshez - az nem valódi pedagógus.
  Az utóbbi években, évtizedekben a főiskolák és egyetemek ontották a tanárokat. Sok szorgalmas, jó tanuló fiatalember ment - sokszor kényszerűségből - az érettségi után tanárképzőbe. Nem véletlenül olyan sok a munkanélküli, vagy nem a képzettségének megfelelő munkakörben dolgozó tanár. A sok tanár között - a ,,tömeggyártás" miatt - bizony van elég sok nem valódi pedagógus is ...

  B) Diák
  A gyerekek, fiatalok leképezik a szülők mentalitását, viselkedését. Amit lát, tapasztal a családban, amilyen otthon a szülők ,,világnézete", hozzáállása az emberi kapcsolatokhoz, az emberi értékekhez, a társadalomhoz, a munkához, ... stb. az tükröződik a diák viselkedésében az iskolában.
  (Fontos azonban észrevenni, hogy az emberek viselkedésére, értékrendjére alapvető befolyással van az általános társadalmi, gazdasági helyzet. Negatív irányba hat például a kilátástalanság, a munkanélküliség, a ,,vadkapitalizmus", ...stb.)

  Az igazgató úr az eddigi túlzottan liberális oktatási törvény megváltoztatásában látja a megoldás irányát. (Talán a múlt század 50-es éveinek Makarenko-típusú diktatórikus módszereit (nádpálca, hátratett kéz, iskolaköpeny, egyensapka, ...) kellene visszaállítani ?) Érthetően rendkívüli módon zavarja, hogy az általa irányított intézményben ilyen megtörtént, megtörténhetett, s ez ekkora sajtóvisszhangot kapott. De - ebben a tekintetben - legyen nyugodt, ilyen eseményre az ország bármely iskolájában meg vannak a feltételek! A társadalmi-gazdasági problémák sok helyen ,,lecsapódnak", többek közt az iskolákban is...”
 • 43. v.imre 2011. december 10. 10:36
  „Mint érzékelhető rendkívül fontos a jó tanár megfelelő kapcsolata a rá bízott gyerekekkel és a tágabb környezettel. Füredi Jani osztálytársam kézilabdás múltjára emlékezve éppen megemlítve a Szegeden éppen így szeretettel emlegetett Ludányi Márton személyét, aki hasonlóan középiskolás tesi tanár volt és ugye, milyen kézilabda forradalmat vezetett sikerre. Ezek a tesis tanárok ismerték egymást, közös foci meccseket vívtak a diákjaik előtt, akik ott szorongtunk egymás mellett hol a Rózsában, hol a Dériben, hol a Radnóti udvarán. Szegény Füredi Jani (Már vagy tíz éve nyugszik az újszegedi temetőben. Utolsó útján elkísérte őt a kézilabda klub és a sport valamennyi szegedi barátja) juttatta eszembe édesapját, Füredi Frici bácsit, aki technikai kiszolgáló miniszter volt egész életében a kézilabda klub létezése első pillanatától a sírba tételéig. Tanárok, Tanárok, ugye mekkora a szerepük a közösség életében. És ők nem is adtak azért egyest, ha az ember fia nem akart cigánykereket hányni. Mert egészen más az élet értelme.”
 • 42. norad 2011. december 10. 10:26
  „"A tanár elsődleges dolga, hogy az otthon tanultakat kiegészítse azzal amire otthon a szülő nem ér rá a rohanó világban."

  Ekkora marhaságot leírni!!!!”
 • 41. Dema 2011. december 10. 10:11
  „Remélem a tanár agya helyre billent! Azt is kívánom neki minden szívemből, hogy ismerje fel a problémát. Meg a továbbiakban megváltozik, vagy feladja a hivatását. Ha a hivatása mellett dönt, akkor kissé változtasson a hozzá állásán a történtek miatt. Törekedjen a gyerekek szeretetére, és ADJON több szeretetet. Nem akarok szent beszédet tartani, de nagybetűs TANÁR is lehet bárkiből, akibe ott a gyermekek szeretete. De nem csak azért lett tanár, mert a műszaki egyetemre nem vették fel. Mindenki megbotlik egyszer. Remélem tanul belőle.
  ÉN a tanárnak is a további legjobbakat kívánom. Remélem lesz belőle még nagybetűs TANÁR!”
 • 40. Dema 2011. december 10. 09:58
  „A pedagógus helyett, már "csak" tanárt használunk! OKA VAN !! A tanár elsődleges dolga, hogy az otthon tanultakat kiegészítse azzal amire otthon a szülő nem ér rá a rohanó világban. Addig gondoskodjon a lelki, és szellemi táplálásáról! NEM CSAK A SZELLEMI! Többet van vele a gyerek, mint a szüleivel! Akkor ki is a hibás? Sajnos van sok alkalmatlan pedagógus a szakmában. Erről nem igazán ők tehetnek, mert a körülmények a hibásak! Kezdődik a tanárképzésnél, a törvényeknél, a nagy liberális társadalmi megközelítésig! Tudomásul kellene venni, hogy mi is a jobb a gyerekeknek, tanulóknak. Egy esetleges diktatórikusabb iskolatípus, (Poroszos, ami már nagyon bevált a mi kis országunkba sok-sok éven át nyúlva különböző beállítottságú társadalmakon), vagy ez a nagy ?!valamin....... ami most van. Ezért vannak a "Sógorok" előnyben minden téren? Sajnos egyre több az alkalmatlan tanár! A TANÁROK akik tényleg erre születtek, azok meg háttérbe vannak szorítva! Azok nem írnak ide, meg sehova, mert most is azon törik a fejüket, hogy holnap mivel fogják meg a "Pistikét", mert nem rendesen figyelt az óráján! Ők azok, akikre minden volt diák büszke! Ők azok akiket úgy emlegetünk, emlékezetünkben ügy tartunk, védelmezünk, mint egy igazi szent embert! Akiket soha nem felejtünk! Mikor tanári tiszteletről beszélünk, akkor rájuk gondolunk. Mikor iskolába íratjuk gyerekeinket, akkor bízunk benne, hogy nekik is lesz egy , vagy több ilyen tárárbácsijuk, tanárnénijük! De ha csak egy selejt tanárt kap a gyerek, akkor tűrünk. Nehogy a gyerekkel még jobban kicsesszenek a kollégái is! Mi Magyarok, már csak ilyenek vagyunk! Mikor egyszer betelik a pohár, akkor meg mindenki fel van háborodva. Egy JÓ TANÁR már régen észlelte volna a bajt. Keresett volna megoldást a problémára, mert már régen felismerte volna! Aki megbuktat egy gyereket az nem TANÁR, csak tanár. Egy igaz TANÁRNAK nincsenek vagy alig vannak bukott tanulói! Mert arra figyelnek a gyerekek. Akkor is, ha előadást tart a felsőfokú oktatásban, de akkor is, ha általánosban tart órát. De ide sorolnám ha megengeditek az óvónőket is. Bocsánat ÓVÓNŐKET!! :D Mikor leül a faalá az óvoda udvarán, és a gyerekek nem a napos homokozót választják, hanem az árnyas diófa alatt körbeülik az ÓVÓNÉNIT NA AZ A VALAMI KEDVES TANÁROK, PEDAGÓGUSOK!”
 • 39. v.imre 2011. december 09. 22:28
  „Csak azért térek vissza a 36. alatt leírt hozzászólásomhoz, hogy példát említsek az én középiskolás koromból, a tesis tanáraink tapasztalaton alapult hozzáértéséből, hogy ebben a korban mennyire eltérő a középiskolások foglalkoztatás igénye az adottságaik szerint. És hogy a tesis tanárnak mennyire oda kell erre figyelni. Hogy ki mit is csináljon, mit csinálhat és mindezt úgy, hogy azért rend is legyen a tesi órán. Hogy miért kellett csoportos foglalkozásban gondolkozniuk. Amit leírok, csak a mi osztályunk története, de Szegeden más hasonló történetekről tudhatunk. A mi Benedek Jánosunk 17 évesen már súlyemelő országos ifi bajnok volt. Füredi Jani meg éppen az akkor alakult Ludányi Marci vezette Szegedi Előrében kézilabdázott. Lázár Janiék, Mészáros, Szeliánszki, Horváth, Felvégi kajakozott a SZEAC szakosztályában. Pa Mi lett volna ezekből a srácokból, ha egységesen nekik is mint a többieknek páros lábbal kellett volna szökdécselniük és cigánykereket vetniük. Tesis tanáraink lehetővé tették az arra vállalkozóknak, hogy egymáson próbálják ki a küzdősportokat. Így vívott nagy ökölvívó menetet Csala Misi Hantos Miskával. Ha már a tesis tanárainkra emlékezem: Kovács Iván (Szegeden jól csengő név volt a sportban élete végéig) és Werner István (aki később a Bakony Vegyész NBI-es kézis lányok edzője lett) Szóval a testnevelést nem szabad megútáltatni a fiatalokkal. Régen rossz, ha az megesik. Nem a gyerek hibája.”
 • 38. Szilágyi_Zsolt 2011. december 09. 21:10
  „"Természetesen megkerestük Magyarcsanádon a fiút és az édesapját, de nem kívántak nyilatkozni az ügyben."

  Ha olyan ártatlanok, mint egy raklap frissen csomagolt, hófehér Baba szappan, akkor miért nem használták ki a lehetőséget, és miért nem tisztázták magukat (= mondták el a saját verziójukat) a nagy nyilvánosság előtt?”
 • 37. makovaros 2011. december 09. 19:34
  „Mellesleg ebben nem is az érintetek hibája. elsősorban azért hogy ma magyarországon se a tanári munkát nem védik (jogilag) szinte bármit lehet tenni velük következmények nélkül, De mást se amikor gyilkosokat 8-10 évre ítélnek el. Rablókat meg többre először a hihetelenül rossz törvényeket kéne megváltoztatni.

  Másik meg hogy mit láttunk a médiában? Hát sajnos épp ezt mikor egyes valóság sohwban, csak egymást alázzák, ezen kívül mást semmit sem csinálnak, de mégis jóllaknak. Égetik alázzák egymást káromkodnak pofozkodnak. Mit várunk? ha mást egy gyerek nem lát a tv-ben? Illetve az interneten. És ráadásul kiskorúaknak szánt műsoridőben. Nyilván énis elítélem az esetet.”
 • 36. v.imre 2011. december 09. 18:35
  „Én a tanár módszertani felkészületlenségét kifogásolom az ügyben. Mint láttam nyilatkozni a tv-ben, a tanár úr sem igen lehet több 25 évesnél. Ő mondta: "az egyes érdemjegy beírásával ösztökéltem arra, hogy ő is hajtsa végre az általam kiadott feladatot, a páros lábbal való szögdécselést éa a cigánykereket." 1./ 19 éves koromban már bevonultam a honvédséghez nem szökdécselni és cigánykereket hányni. Ilyen korú fiatalembert egyes beígérésével fenyegetni valahogy nem racionális ilyen korban. 2./ Középiskolás testnevelő tanáraimnak is volt annyi eszük (a 14-18 életkor között), hogy atlétikai sport elemek végrehajtásán túlmenően nem követeltek tőlünk jegyre ilyen óvodás gyakorlatokat. Pláne nem fenyegettek vele. Annál okosabbak voltak. Általában csoportokra osztották az osztályt, hogy ki-ki a képessége szerinti mozgást végezze, de ha egyiket sem, akkor azokat kirendelték pár kör futásra. Szóval a fiatal tanár úr is elgondolkozhat, hogy meddig gyerek egy gyerek, hol van a felnőtt kor határa. S ésszerű-e egyessel fenyegetni az immár testben és lélekben megférfiasodott fiatalembereket.”
 • 35. martamama09 2011. december 09. 17:43
  „Kedves kommentelők!
  De könnyű pálcát törni a tanár felett!Aki nem odavaló stb.....Kíváncsi lennék mit tennének ha:a gyereknek nincs felszerelése,házi feladata,persze ellenőrzője sem,az óra harmada fegyelmezéssel telik el,az órán eszik,átkiabál a másiknak,mobilozik?!Soha semmit nem tesz meg,amellett,durva,faragatlan.Hiába megy a tanítás,őt nem érdekli.Egy dolog érdekli:vagányságból lejáratni,kellemetlen helyzetbe hozni a tanárt,mert az trendi.Majd du. cigizés,kocsmázás közben milyen jót lehet majd röhögni a szerencsétlenen!Valaki azt írta csak úgy tudnak a gyerekek,ha a szülő foglalkozik otthon velük.Mindig így volt eredmény,mert nem elég megérteni valamit,el kell mélyíteni,be kell gyakorolni!Ha hallok egy receptet a tv-ben azt is elfelejtem,ha nem írom le,vagy nem mondogatom.Vajon miért volt olyan borzasztó az a tanár?Mert követelt,mert azt tette ami a dolga volt?Remélem megszólal majd néhány egészséges lelkű diák is!”
 • 34. csmano 2011. december 09. 16:50
  „Még jó, hogy ennyi hozzáértő ember akad itt a fórumon, mielőtt szenté avatnák az újságírók és egy két fórumozó az apát és a fiút, kérdezzék már meg tőle: Hány éve vitt utoljára felszerelést torna órára?
  Mert ez is hozzá tartozik, és pechére talált egy olyan tanárt idén aki ezt számon is kérte rajta.
  Ezen aztán jól megsértődött, még az apját is behívta annyira felháborította.”
 • 33. 3évesférfi 2011. december 09. 16:39
  „31. Queenmargareth: Azt azért el kell ismerned, hogy szerencsére nem mindennapos dolok szűk környezetünkben, hogy apa és fia együtt kiütnek egy tanárt az iskolában. Másrészt viszont ez a sok találgatás és okoskodás a kommentelők részéről valóban nevetséges, mint ahogy korábban is megjegyeztem. Senki nem tud semmit konkrétan, csak mondja a maga véleményét a világ állásáról. Csak hogy gyalázhassa a tanárokat, iskolákat, vietnámiakat, maifiatalokat, amelyik neki nem tetszik, mert ilyen vagy olyan traumát okozott neki valamelyik valamikor. Ez a viselkedés egyébként teljesen jellemző erre az egész közösségre sajnos.”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apja lefogta, fia ütötte a makói tanárt

Ököllel arcon ütötte tanárát egy diák hétfőn a makói Galamb József Szakképző Iskolában. A pedagógus 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. Tovább olvasom