Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Felfüggeszti az Alföldvíz a számlaküldést

Egyelőre nem számláz a szennyvízcsatorna használatáért az Alföldvíz az új bekötések után és azok ellen sem lép fel, akik nem fizettek. Hogy mikortól és mennyit kell fizetni, arról lapunk is várja a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal új iránymutatását.
A makói önkormányzat a napokban megállapodott az Alföldvíz Zrt-vel, hogy mindaddig felfüggeszti a szennyvízdíj-számlák kiküldését, amíg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nem tisztázza, mely időponttól kezdve díjköteles a szolgáltatás – tájékoztatta lapunkat Czirbus Gábor alpolgármester.

Megírtuk: a városban a szennyvízberuházás által érintett területen lakóknak a szolgáltató elkezdte küldeni – visszamenőlegesen is – a szennyvízdíj-csekkeket, miközben korábban arról volt szó, hogy ilyet ezekben a városrészekben az év végéig nem kapnak. A számlázás, tekintettel arra, hogy a lakosság erről előzetesen információt nem kapott, jelentős mértékű lakossági értetlenséget és esetenként felháborodást váltott ki.

Czirbus Gábor jelezte: az új önkormányzat, szembesülve a helyzettel, haladéktalanul egyeztetésre hívta az Alföldvíz Zrt.-t. Itt született a megállapodás a felfüggesztésről mindaddig, amíg a szakhatóság jogi iránymutatása meg nem érkezik. A társaság azt is vállalta, hogy a már kiküldött, de nem fizető fogyasztók ellen végrehajtási cselekményeket nem kezdeményez, illetve a számlák meg nem fizetése esetére a számlatartozás jogkövetkezményeit nem érvényesíti. Azokkal a felhasználókkal, akik időközben az esedékes számlát befizették, a MEKH jogi iránymutatását követően az abban foglaltaktól függően, szükség esetén visszamenőlegesen megtörténik a pénzügyi elszámolás. Az új önkormányzat bízik abban, hogy Makón a jogi szabályozásoknak megfelelően, a lakosság érdekeit szem előtt tartva kerülnek tisztázásra a számlázással kapcsolatos kérdések – zárul az alpolgármester közleménye. Az Alföldvíz hamarosan csak az ivóvíz díját tartalmazó új számlákat küld, aki pedig már kiegyenltette szennyvízdíjat, annak ezt jóváírják.

A hivataltól, mint a héten megírtuk, mi is jogértelmezést kértünk – azért, mert az illetékesek korábban a MEKH egy 2013-as állásfoglalása alapján ígérték, hogy idén még nem kell szennyvízcsatorna-díjat fizetni. Ebben az áll:„az újonnan létesült szennyvíz-vezetékekre rákötő fogyasztóknál sem érvényesíthető a már meglévő szennyvíz-rendszerekre Makón alkalmazott díj.„ Márpedig az Alföldvíz éppen ezt tette: nem kért új díjmegállapítást, hanem a korábbi alapján számlázott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olaszországból Nagylakig jutott: körözött Mercedest fogtak

Egy éve lopták el a Mercedes Benz CLK típusú autót, amivel három román férfi jelentkezett belépésre. Tovább olvasom