Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Félig készült el 10 év alatt a sváb ház

Pitvaros - Egy évtized alatt sem ért véget a pitvarosi sváb ház kálváriája, a felújítás befejezésére még várni kell. A kemencéje azonban már működik – rendezvények alkalmával sütnek benne.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A pitvarosi úgynevezett sváb ház kálváriája majdnem pontosan 10 esztendeje kezdődött. Akkor hívta fel lapunk figyelmét a romos küllemű épületre az akkori polgármester, Dégi György, mondván: a falu főutcáján áll, életveszélyes, de nem tudják lebontani, mert a műemlékvédelmi szakhatóság nem engedi. A fáma szerint egyébként egy Dunántúlról a múlt században ide költözött család építette, és noha a falu szlovák hagyományairól ismert, ez tornácával inkább sváb jelleget tükröz. Ezért emlegetik sokan sváb házként – egyesek szerint azonban ez hibás megnevezés.

A kívül felújított épületben rendezvényeket is tartanak. Fotó: DM/DV
A kívül felújított épületben rendezvényeket is tartanak.
Fotó: DM/DV

Ami tény: a rendszerváltás idején került műemléki védelem alá, és miután az ezzel járó felújítási kötelezettséget az önkormányzat nem tudta vállalni, állami tulajdonba került, de a vagyonkezelőt is csak perrel tudta a felújítás megkezdésére rábírni a műemlékvédelmi szakhatóság. Ez hosszas huzavona után 2007-ben kezdődött el, de a legsürgetőbb állagmegóvási munkálatok elvégzése után – előbb pénzhiányra, majd adminisztratív okokra hivatkozva – félbe is maradt.

Aki most nézi meg, azt láthatja, hogy a munka még mindig nincs befejezve. A belső szerkezeti felújítás már megtörtént, de a belső vakolat korhű helyreállítása például hiányzik, és a helyiségek is üresek. Ugyanakkor az épület kívülről már csinos. Eddig bő 18 millió forintot költöttek rá, amiből a faluban több házat is meg lehetne vásárolni. Hogy mikor készül el teljesen, nem tudni – a polgármester, Radó Tibor úgy emlékszik, hogy már akkoriban is azt ígérték, hogy jövőre, amikor ő még gimnazista volt. A munka befejezését többek között az is hátráltatja, hogy az udvaron lévő magtárat, amely szervesen az épülethez tartozik, nagyon régen eladták, és a tulajdonos állam egyelőre nem tudott megegyezni ennek gazdájával.

Belül azonban még nem fejezték be a helyreállítást. Fotók: DM/DV
Belül azonban még nem fejezték be a helyreállítást.
Fotó: DM/DV

A félkész sváb ház fenntartásáról nagyrészt az állam gondoskodik, a falu csak a rezsi töredékét állja, illetve a környék rendben tartását vállalta. Egy-egy rendezvény alkalmával a helyiek már hasznát is veszik: van egy működő kemencéje, amelyben ilyenkor húst meg pogácsát sütnek. Ha egyszer véget ér a felújítás, feltehetőleg tájházként fog funkcionálni.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. radotibor 2013. október 08. 22:53
  „22. Ön a kijelentésével azon a határon mozog, ahol már jogi lépéseket is tehetnénk Ön ellen. A jó ízlésről már nem is szólva.
  Egy fillér tiszteletdíjat, vagy egyéb javadalmazást sem kapnak a képviselők. Civil munkájukból tisztességesen próbálnak megélni.
  Nem kell azt feltételeznie másról, amit esetleg ön, vagy barátai megtesznek.”
 • 22. HAJDÚKFOKOSA 2013. október 08. 21:21
  „"Az alpolgármester Úr sem és a jelenlegi képviselő-testület sem kap tisztelet díjat, vagy bármilyen jövedelmet a képviselői munkájukért."

  ja úgy ismerem mindet hogy ingyen dolgoznak :))) ej ej egy egész falut hűlyének nézni nem szép dolog ))))”
 • 21. HAJDÚKFOKOSA 2013. szeptember 29. 16:19
  „az iskola felujitást én nem is irtam hogy pénzkidobás ))”
 • 20. radotibor 2013. szeptember 29. 14:53
  „Az alpolgármester Úr sem és a jelenlegi képviselő-testület sem kap tisztelet díjat, vagy bármilyen jövedelmet a képviselői munkájukért. A májusi választáson úgy indultak, hogy nem kérnek tisztelet díjat.

  Az iskolafelújításra költött közel 3.000.000 Ft az nem kidobás akkor, de a kerékpártárolók felépítése az az. Sajnos tényleg nem vagyunk azonos hullámhosszon.”
 • 19. HAJDÚKFOKOSA 2013. szeptember 29. 14:40
  „"4. csabijanos 2012.07.06. 13:06
  Hogy teljes legyen a kép. A polgármester fizetése, valamint a képviselők tiszteletdijja mellet megkell emliteni az alpolgármester szerény / mert 200 000 Ft-ot kért/ havi 100 000 Ft tiszteletdijját is . Ki beszél itt rossz pénzügyi helyzetról"

  ez most komoly ? ezt találtam pár cikkel odébb.
  az a 25 bicikli nincs annyira kihasználva, 1 évbe egyszer gyereknap és pár kömunkás gyüvi)))”
 • 18. radotibor 2013. szeptember 29. 14:35
  „Miért idegen az, aki felépítette a települést. Pitvaros nem is létezne nélkülük, mert ez egy szlovákok által betelepített település volt egészen 1947-ig.
  A 483.190 Ft ellenében van 25 kerékpár, amit az iskolások is szoktak használni, ezen kívül nem kellett kerítést építenünk az iskola udvarára, mert a helyére került az épület. Ha kerítést építettünk volna, az több pénzt vitt volna el.”
 • 17. HAJDÚKFOKOSA 2013. szeptember 29. 14:11
  „"A kerékpártároló pályázat a településnek 483.190 Ft-ba került, mint önerő"
  szerintem ez a jelenlegi állás szerint nagy pénz kidobás volt mindegy. Látja leszólt az elején pedig igazam volt , miért kell sváb házba gyönyörködni az éhező <moderálva> élő pitvarosiaknak??? Látja még VAGYONGAZDÁLKODÓ IS AZ idegenek .... nyalja:))”
 • 16. radotibor 2013. szeptember 29. 13:44
  „Én is pocsékolásnak és meggondolatlan pénzköltésnek tartom az ilyen mértékű költekezést, de azt tudni kell, hogy az ingatlan nem az önkormányzaté, és a vagyongazdálkodó döntésibe nincs beleszólásunk. Annyi szerencsénk van, hogy nem a Pitvarosi emberek pénzét költötték az épület felújítására.

  A lakosság jelentős része valóban rossz anyagi körülmények között él, ezért is történtek az alábbi intézkedések.:
  - A kommunális adó mértéke csökken és nem emelkedett.
  - Megsokszoroztuk az alkalmazotti létszámot, hogy némi megélhetést biztosítsunk a családoknak.
  - Elérhető és megfizethető szolgáltatásokat biztosítunk.

  A kerékpártároló pályázat a településnek 483.190 Ft-ba került, mint önerő. A többi összeget pályázaton nyertük. Ebből a tárolók mellett vásároltunk 25 kerékpárt, ami önmagában is többet ér, mint amennyibe a településnek került.

  Szívesen fogadom azon ötleteit, amivel segíteni tudjuk a lakosságot, főleg a megélhetésüket.!!!”
 • 15. HAJDÚKFOKOSA 2013. szeptember 29. 13:13
  „Elöször is addig nem kéne erre feccolni a sok pénzt mig másra is lehetne , mert pitvaroson égetőbb problémák hiányok vannak mint a svább ház , meg a bicikli tároló. Nézzen meg néhány családot hogy élnek és mibe. Vagy gondolkodjon el miért van mindig tele a két kocsma. Nem hinném hogy pitvarosnak a fent említett dolgokra van szüksége. Hisz a magyarok carul élnek akkor miért kell több milliós svább ház??? Mikor a magyar majdnem ólba él!!!!!!!! Kedves uram:)) Más a kettönk érték rendje és más a kettönk probléma felismerő készsége ))))”
 • 14. radotibor 2013. szeptember 29. 12:58
  „Ha a Magyarságát firtatjuk valakinek, akkor ne az őseit nézzük, hanem a viselkedését. Egy MAGYAR ember tiszteli azokat, akik felépítették otthonát, tiszteli a szomszédait és ismeri történelmét.
  Az én családom átélte, hogy kiköltöztették a felvidéki házukból. Édesanyám magyarként született Gútán, de elismerjük, hogy Pitvarost a szlovákság építette és tiszteletben tartjuk a hagyományokat és a múltat. Amíg a helyi Nemzetiségi Önkormányzat a teljes település és a teljes lakosság javát szolgálja addig nem értem hogy merészeli bárki is leszólni és kinézni Őket.
  Ha magyarnak tartja magát, akkor viselkedjen is úgy és ne úgy, mint aki lenéz.

  Mellékesen nekem jelenleg is laknak a felvidéken rokonaim és tudom milyen problémák vannak ott.”
 • 13. HAJDÚKFOKOSA 2013. szeptember 29. 12:38
  „Radó úr! látszik mennyire nem ismeri a pitvarosi embereket:))) amit ön gusztustalan hozzászólásnak gondol az a valóság. Nem álom világban élek nem sajnálom azt aki nem sajnál. A nagy hatalmak sok embernek okoztak szenvedést , ez nem indok arra, hogy más népek stilus jegyeit tartsuk meg a magyar hazába. Magyar földön elsösorban magyarokkal kéne foglalkozni ne mindig a kur... kisebbséggel akik gyülölik a magyart. Nos Radó úr mielött flancos szavakat használ amit lehet nem is igen ismer, gondolkodjon magyar fejjel utánna szláv szlovák meg isten tudja milyen aggyal:))) nézze meg a kinti magyarokkal hogy bánnak!!!!!!!!! valahol nem is beszélhetnek magyarul mert megverik öket!!! Mi meg svább házat építünk sok millióért nekik csak úgy ))))) de szive joga ki mellett érez, ha ön ezek mellett akkor tegye..............”
 • 12. radotibor 2013. szeptember 29. 00:42
  „Hanem mi? Mivel akarja már megint megbántani az embereket?
  A Pitvaroson élő emberek megélték már, hogy a nagyhatalmak döntései miatt elszakították Őket a szülőföldjüktől és családjaiktól.
  Az ilyen gusztustalan hozzászólásaiban Ön hol látja a magyar szellemiséget? Akkor miért is próbál mindenkit megbántani?

  LEGYEN KONSTRUKTÍV ÉS NE DESTRUKTÍV!!!”
 • 11. HAJDÚKFOKOSA 2013. szeptember 28. 19:54
  „egy sváb ház minek a magyaroknak, bár pitvaros nagy többsége nem árja magyar hanem....”
 • 10. Beleznai71 2013. szeptember 12. 22:03
  „Plébános űr !! Ha lenne kalapom,ön lenne az első aki előtt megemelném !! Az ilyen emberek,és a hozzáállásuk emelik az egekig akár,a jóérzésű embereket !! További sok sikert,és kitartás az elkezdett,és hatékony közösségépítő úton ! Nagyon sokan tanulhatnánk öntől !! :) Köztük én is !!”
 • 9. issu78 2013. szeptember 12. 21:48
  „Nincs semmi probléma:) Itt egy egyszerű tévedésről van szó, amelyet azt hiszem a hozzászólóval sikerült tisztázni. Amikor az ember utánaolvas a tényeknek, rájön, hogy e nélkül nyilatkozni bármiről is, felelőtlenség. Mellesleg, nem gondolnám, hogy Pitvaroson bárki is azt gondolhatja, hogy bántani, vagy megérteni akarom szlovák testvéreimet. Nincs rá ugyanis okom :)”
 • 8. radotibor 2013. szeptember 12. 19:15
  „Rendkívül csúnya dolognak tartom, hogy itt, egy teljesen másról szóló fórumban szólja le valaki azt a Plébánost, akinek rengeteget köszönhet Pitvaros és a helyi katolikus egyházközség. 60 év után vette valaki a fáradtságot, hogy a legmodernebb igényeknek megfelelően és mellette rendkívül szépen felújítsa a templomot. Rengeteg munka kellett ahhoz az összes egyházközségi tagtól és főleg a plébános Úrtól, hogy a felújítás elkészüljön.
  Rendeztek azóta koncertet és egyéb rendezvényt is, ami a közösség javát szolgálja. Végre nem az elzárkózás és kizárás folyik, hanem a közösségformálás, de még ebbe is belerondítanak.
  Szívesen olvasnék a hozzászólótól, vagy a hozzászólóról olyan dolgot, ami a közösséget szolgálja. Bárcsak csak ilyen lenne!”
 • 7. Beleznai71 2013. szeptember 12. 18:14
  „"Harmadik dolog, hogy ismét nem a lényegről, a rendezvényről van szó, hanem fölösleges lingvisztikai puffogtatásról. Ismétlem a lényeg az, hogy volt egy olyan rendezvény a faluban, amely mindenkit megmozgatott vallási hovatartozásra való tekintet nélkül. Ez az egésznek a mondanivalója.

  Kasuba Róbert plébános "

  Pontosan így van !!
  Viszont tudnunk kell,akik hibát,és ellenségeskedést keresnek,azok bizony találnak is,hiszen lételemük. Azonban sokkal szegényebbek azoknál,akik meglátják,a mai szürke,és lehetetlen helyzetben is a közösség együttes értékét !!
  Nem hinném,hogy az Atya feladata lenne bárkinek is magyarázkodni !! Tisztelettel kell elismernem a munkáját,és közösségépítő tevékenységét,úgy gondolom ez a lényeg. A többit viszont figyelmen kívül kell hagyni !”
 • 6. issu78 2013. szeptember 12. 16:59
  „Tisztelt "Alexus" Köszönöm a hozzászólást. Egyébiránt jót mosolyogtam a hozzászólásán. Ha megengedi a megjegyzésével kapcsolatban a következőket tudom (nem saját kútfőből) mondani önnek, amit Ön is megtalálhat itt a neten, ha valamelyik internetes keresőbe beírja a "tót" kifejezést. Tehát a Wikipédia, ami ugyan nem autentikus forrás, de a célnak jelen pillanatban megfelel, ezt írja a kifejezéshez szócikként (részlet):
  "A tótok a szlovákok és a szlovének korábbi külső neve volt, amivel a magyarok illették őket. Még korábban a horvátokat is tótnak nevezték, de ez a megnevezés az ő esetükben hamarosan elmaradt. Több magyarországi település őrzi a tót nevet. A jelenlegi településnevek között ezek: Tahitótfalu (eredetileg Tahi és Tótfalu külön), Tótkomlós, Tótszentgyörgy, Tótszentmárton, Tótszerdahely, Tótújfalu és Tótvázsony, Lengyeltóti és Káptalantóti. Sok magyar nemzetiségű személy Tót vagy Tóth nevű." illetve és ez a lényeg "A 20. század elejétől a tót megnevezés a hivatalos anyagokban már nem használatos.[2] Ugyancsak elterjedt megnevezés lehet, ha gúnyosan, megvető szándékkal akarják illetni a szlovákokat.[3][4] Azonban azokon a helyeken, ahol mind a mai napig nagyobb számban élnek tótok (például Békés megye egyes helyein), ott a szó teljesen elfogadott és használt. A magyarországi szlovákok is általában tótnak nevezik magukat." - Az utolsó mondatot figyelje meg. Tehát a "tót" szóhasználat nem sértő, nem pejoratív, egyszerűen egy népcsoport, használatos megnevezése a magyar nyelvben. Amiért mosolyogtam, az az, hogy a "sváb" ellen nem tiltakozott, pedig akkor az Ön olvasatában a helyett is németet kellett volna a cikk írójának írnia. Nem kell a dolgok mögé többet látni, mint ami van! Tehát a ház tót ház, vagyis egy Magyarországon élő szlovák ember lakhelye volt. Ennyi!
  Ami a másik kérdését illeti, - amely, nem értem, hogy hogyan kapcsolódik a cikkhez, - ezzel kapcsolatban, személyesen nagyon szívesen fogok információt adni, de gondolom megbocsátja, ha a plébánia belső ügyeit nem a Délmagyarország hasábjain osztom meg a nagyközönséggel! Tehát ha véleménye, hozzáfűznivalója, kérdése van, akkor bátran keressen meg és válaszolok:)
  Harmadik dolog, hogy ismét nem a lényegről, a rendezvényről van szó, hanem fölösleges lingvisztikai puffogtatásról. Ismétlem a lényeg az, hogy volt egy olyan rendezvény a faluban, amely mindenkit megmozgatott vallási hovatartozásra való tekintet nélkül. Ez az egésznek a mondanivalója.

  Kasuba Róbert plébános”
 • 5. issu78 2013. szeptember 12. 16:45
  „Még egy megjegyzést tennék. A második fotó az átadáskor készült. Valószínűleg oka van annak, hogy a felújítás ilyen lassú ütemben zajlik. De az, ha a másik munkáját leszóljuk, az elért eredményt negatívan értékeljük, nem igazán visz előre a munkát.”
 • 4. Alexus 2013. szeptember 12. 15:57
  „Kedves Kasuba Atya, regebben arrol volt szo ha nem tevedek, hogy tornyot is epitenek a katolikus templomhoz. Ez miert valtozott meg ?

  A "tót" megnevezes hasznalatakor gondolom szlovakra gondolt. Javaslom az utobbi hasznalatat.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzükért perelnek az egykori képviselők

Szeptember 20-án hirdet ítéletet a Makói Járásbíróság abban a perben, amelyet elmaradt tiszteletdíjáért indított három korábbi pitvarosi önkormányzati képviselő. Tovább olvasom