Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Félmilliárdot spórolhatnának Makón a visszasajtoló kutakon

Makó - Országszerte több termálberuházás kapcsán is túlzásnak tartják az úgynevezett vízkeret irányelvet, ami visszasajtoló kutak kialakítását teszi kötelezővé. Tabajdi Csaba EP-képviselő ezt megváltoztatná.
A Makón most kezdődő termálprojektnek ez akár félmilliárdos spórolást is jelentene – de a szakember szerint nem butaság a jelenlegi szabályzás.

Hazai túlszabályzásnak minősítette egy Szegeden megtartott fórumon az úgynevezett vízkeret irányelvet Tabajdi Csaba MSZP-s európai parlamenti képviselő, aki szerint meg kell változtatni a jelenlegi rendelkezéseket. A hallgatóság soraiból érkezett a kérdés: miért kell több százmilliós többletköltségbe verni azt, aki termálkutat akar fúrni, miközben az uniós útmutatás úgy fogalmaz: „a visszasajtolásra kötelezés elrendelhető, de nem elrendelendő". A hazai jogszabályalkotók a feltételes módot felszólítóra változtatták – a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy csak úgy kaphat engedélyt például a makói termálprojekt, ha a termelőkút mellé két visszasajtolót is kialakítanak. Kíváncsiak voltunk: a jogalkotók túlbuzgósága forintosítható-e egy ilyen konkrét esetben.

Makó legutolsó befejezett termálprojektje a fürdőé – itt még nem kellett visszasajtolni. Fotó: Karnok Csaba
Makó legutolsó befejezett termálprojektje a fürdőé – itt még nem kellett visszasajtolni. Fotó: Karnok Csaba

– Jelenleg az engedélyeztetési eljárás folyik, nem kezdtük meg a kivitelezést, de a terveinken egy termelő és két visszasajtoló kút kialakítása is szerepel, ez felel meg a jogszabálynak. A három kút megvalósítása közel 700 millió forintos beruházást jelent a mi esetünkben – a visszasajtoló kutak mélyítése ugyan valamivel kevesebbe kerül a termelőknél. Úgy becsüljük, hogy 200-250 millió forintba kerülhet egy, a felszínre hozott termálvíz visszajuttatását biztosító kút megvalósítása – foglalta össze Kovács Zoltán. A makói távfűtés kiegészítését szolgáló termálprojektet megvalósító Brunnen Hőtechnika Kft. gazdasági vezetője szerint ez a projekt nem számolhat más műszaki feltételekkel, hiszen az idei fűtési szezonban már üzemeltetniük kell rendszerüket.

Nem késnek

A terveknek megfelelően és az előzetes elképzelések szerint zajlik a makói termálhőprojekt, tudtuk meg Kovács Zoltántól. A kivitelezést várhatóan egy hónap múlva kezdik, így októberben már a Makó alatti rétegekből feltörő víz csökkenti a távfűtést igénylők hődíját.

– Ha életbe is lép a jogszabályváltozás, magánemberként úgy vélem, a makói, földből származó vizet a felhasználást követően is ugyanolyan mélységbe kell visszajuttatni. Ezt a termálvizet kifejezetten azért akarjuk kitermelni, hogy az általa hordozott hőt hasznosíthassuk, ez sajnos nem alkalmas sem használati meleg víznek, sem balneológiai célra, azaz fürdőzésre – tette hozzá Kovács.

A két évvel ezelőtt lezárult utolsó makói termálberuházás a fürdő területén fúrt új kút volt – ennek célja, hogy megfelelő minőségű és hőfokú vizet nyerjenek a medencék megtöltéséhez. Horváth Bernadettől, a város műszaki osztályvezetőjétől megtudtuk: a jogszabályok akkor még nem kötelezték a várost visszasajtoló kút építésére.

Olvasóink írták

 • 6. lokálpatrióta 2008. május 03. 11:47
  „Te meg seggnyaló kedves Zorró. Mindkettő szaga azonos.
  Szerinted az a jó, ha elnézzük a hibákat? Nem szólunk, mert ezt szoktuk meg az átkosban. Velünk mindent meg lehet csinálni, mert akadnak olyanok, mint te. Tapsikolnak a Buzásnak. Csinálja továbbra is a maga "sikertörténeteit", mint az ipari park, a csatorna, az elkerülő út, a Makovecz féle torzók, a város elszegényítése és a lakói elüldözése.
  A te érdekedben is szólt. Ha csendben marad, akkor elégedett leszel?
  Te a háttérből bekiabáló névtelen vagy, aki nem vállaja a véleményét, nincs érve, csak sérteget.”
 • 5. zorró 2008. május 01. 17:53
  „kávási!
  jó nagy sz@rkavaró vagy!
  téged ez éltet?”
 • 4. bentfentes 2008. május 01. 13:27
  „A cikkből megtudtuk, hogy a város a fürdő területén furatot egy thermál kutat. Ez a kút fürdésre nem elkelmes vizet ad. Most a fürdő le van zárva, mert építkezés folyik a területen. (ld. képet, háttérbena fürdő órája). Ez nem a távfűtő által tervezett, hiszen ők most engedélyezetik a terveiket.
  Következtetés:
  Eltoltunk egy csomó pénzt és nem jó semmire, ill. a thermál majd hasznosítja, ha tudja.
  Nem találtuk meg a fürdő működtetéséhez a thermál vizet. Vajon meddig elég a meglévő gyógyvíz? És most erre tervezzük a város jövőjét építeni.”
 • 3. jamek 2008. április 29. 08:26
  „Mennyivel csökkenti?
  Remélem annyival amennyivel városunk hősei most megemelték.
  Beszarás”
 • 2. panel lakó 2008. április 28. 11:05
  „A cikkből.:A terveknek megfelelően és az előzetes elképzelések szerint zajlik a makói termálhőprojekt, tudtuk meg Kovács Zoltántól. A kivitelezést várhatóan egy hónap múlva kezdik, így októberben már a Makó alatti rétegekből feltörő víz csökkenti a távfűtést igénylők hődíját.

  Csak előtte még Októberig négyszer lesz emelés, hogy a magánbefektetők nehogy rosszúl járjanak.!!!!

  Ráértem és körbe néztem a panelek között, az ajtókra ki van függesztve a melegvíz ora állásának egy A4-es formátumú névsor, viszont elég kevés helyen van feltüntetve a melegvíz óra állása.Ha nem tévedek, és az értesüléseim is jó akkor azért fizetnek magas díjjakat az itt lakók, MIVEL AKI NEM ÍRJA FEL AZ ÓRA ÁLLÁSÁT EGY IDŐ UTÁN A SZOLGÁLTATÓ ÁLTALÁNY DÍJJAT FIZETTET VELÜK. AKI PEDIG RENDSZERESEN FELÍRJA ARRA TÖBB DÍJ FIZETÉS JUT. Ezért kellene lépnie a távhőnek, hogy olyan megoldást találjon ahol mindenki az elhasznált melegvíz után fizet.”
 • 1. sajnos panellakó 2008. április 28. 10:33
  „Most akkor mi is van? Nő a távfűtés ára vagy nem, ha jól tudom éppen most emelték a hődíjat 10 %-kal! Az csak jó lenne, ha ősztől csökkenne az ár, de ez csak megint "porhintés", mint már oly sokszor. Sajnos kiszolgáltatottak vagyunk, azt csinálnak velünk amit akarnak. Tényleg az lenne a legjobb, ha megengednék a lecsatlakozást, persze azt viszont nem engedik csak akkor, ha az egész ház szeretné. Én mindenesetre benne lennék!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két bizottság vizsgálja a távhőt Makón

Makó - Makói az ország egyik legdrágább távfűtése. Két önkormányzati bizottság vizsgálja közösen,… Tovább olvasom