Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Felszálló ágban a makói galambászok

Makó - A makói az ország egyetlen, csak röpgalambokkal foglalkozó galambászegyesülete. A 30 tagot számláló csapat a legtöbb országos bajnoki cím büszke tulajdonosa – sikereiket annak köszönhetik, hogy náluk ismeretlen a rivalizálás, inkább segítik egymást.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

A makói, hivatalos nevén V271 Röpgalamb Egyesület 20 esztendeje alakult, Dégi László és társai alapították, jelenleg 30 tagja van – akad köztük a környező falvakból is. Az elnök, Nagy János büszkén jegyzi meg: az egyesület egyharmada fiatal, 17 és 35 év közötti. Makón tehát, miközben a galambsport Magyarországon a rendszerváltás óta visszaszorult, nincs gond az utánpótlással. Ez annak köszönhető, hogy a makói csapatban nincs rivalizálás. Mire egy fiatal galambász országos eredményt ér el, általában évtizednyi idő is eltelik. Makón ezzel szemben, mivel mindenki szívesen segít a másiknak, ez jóval könnyebb. Jönnek is az eredmények. A legtöbb nevezést ők adják le, a legtöbb országos bajnoki címet és helyezést ugyancsak a makóiak hozzák el az utóbbi években a versenyekről. Az elmúlt időszakban mind az öt fajtacsoportból volt bajnokuk.

A legtöbb röpgalambos bajnoki címet a makóiak hozzák el az országos versenyekről. Fotó: Szabó Imre
A legtöbb röpgalambos bajnoki címet a makóiak hozzák el az országos versenyekről. Fotó: Szabó Imre

A makói egyesület egyébként az egyetlen az országban, amely díszgalambokkal nem, kizárólag röpgalambokkal foglalkozik. Nagy János azt mondja, ez egy olyan szenvedély, amely az embert egész élete során elkíséri. Ő maga 14 éves kora óta foglalkozik a különleges madarakkal. A legtöbben 8-10 éves korban veszik kézbe az első galambjukat, aztán idővel eldöntik, a galambsport mely ágával szeretnének foglalkozni. A dolog rengeteg időt igényel – naponta akár többször is fel kell menni a padlásra. A jó röpgalamb kitenyésztése már a szülők kiválasztásával elkezdődik, később fontos, hogy a költés időszakában elegendő vitamint, tápanyagot kapjanak ahhoz, hogy kitűnő utódok keljenek ki a tojásból. Nagy János az úgynevezett szegedi magasszállóval foglalkozik – több kimagasló eredményt ért el ezzel a fajtával.

Makói dobogósok

Akikre dobogós helyezéseik miatt a legbüszkébbek a makói galambászok: szegedi magasszálló keringő fajtával Ornyik Béla, Budai János, Réczi László, Köteles József, Nagy János, csepeli hófehér keringő fajtával Mészáros János, magyar deres fajtával Árendás József, angol tipler fajtával Búza István, budapesti magasröptű kerigő fajtával Gyenes Gábor, Fodor Ferenc, Mészáros János, Kerekes Róbert és Görbe István ért el értékes helyezést. Van két úgynevezett Champion-győztesük is, Görbe István és Kerekes Róbert – ők nemzetközi versenyjogosultsággal is rendelkeznek. A felsoroltak csapatversenyben is sikeresek voltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesz-e újra rockklub Makón?

Öt éve nincs hol koncertezniük a fiatal makói rockzenekaroknak, ekkor zárt be a 3. félidő rockklub a régi városháza egyik pincéjében. Tovább olvasom