Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 6°C Még több cikk.

Felújítási program: Makó támogatja a pályázókat

Makó - Az érintett lakók szerint megérte részt venni a makói panelprogramban, ugyanis havi hét-nyolc ezer forintos megtakarítást is elkönyvelhetnek egy átlagos méretű lakásban.
A Deák Ferenc utcán két háztömb felújítása fejeződött be egy éven belül. Most újra lehet pályázni – a lakásonként félmilliós önerő mellé a város is vállalja az ugyanekkora összegű segítséget.

– Összehasonlíthatatlanul jobb egy felújított lakásban élni, mint egy hagyományos panelben. Még ennél is meggyőzőbb a fűtésszámlánk, a januárra számolt összeg hét-nyolc ezer forinttal is alacsonyabb, mint amit a korábbi évek hasonlóan hideg hónapjaiban fizettünk be. A szomszédok közül a legkisebb megtakarításból is kijött a felújításhoz igénybe vett hitel törlesztőrészlete – osztotta meg tapasztalatait a Deák Ferenc utcai házgyári, 55 négyzetméteres lakásban élő Kószó Ferencné, aki közös képviselőként vitte végig tömbje felújítási projektjét.

Kószó Ferencné szerint ég és föld a különbség a felújított és a régi panellakás között.
Fotó: Illyés Szabolcs

Makón egy éven belül adták át mind a két, teljes felújításhoz támogatást nyert épülettömböt, így már az ősz végére elkészült 21-es számú épület lakói is megkapták az első, kedvező fűtésszámlákat. Makón különösen fontos kérdés a korszerűsítés, ugyanis a kisszámú rácsatlakozó miatt megyénkben a legtöbbet itt kell fizetni a távfűtésért, a makói díjak országosan a harmadik legdrágábbnak számítanak. Mindemellett tavalyig csupán a két Deák Ferenc utcai háztömb pályázott, ám kiderült: a program Makón is folytatódhat, bár több feltétel is változott azóta.

Milliókkal többet ér

A felújítás számottevő értéknövekedést jelent az ingatlanpiacon – derül ki a hirdetésekből. Míg egy átlagos, 55-60 négyzetméteres makói panellakás jelenlegi, piaci értéke hat-hat és fél millió forint körül mozog, jelenleg két, Deák Ferenc utcai, felújított ingatlant is megvételre hirdetnek, nyolcmilliós irányáron.

– Lényegileg a tavalyinál nem nehezebb idén pályázni, a legfontosabb változás, hogy a tenderen csak szabályosan alapított társasházként lehet részt venni, és a tömbök külön-külön, maguk pályáznak. Ehhez a városvezetés minden segítséget megad, ám a benyújtandó dokumentáció elkészítésének és a műszaki felügyeletnek a költségeit a társasházaknak kell viselnie. Ez egy harminclakásos ház esetén, 2006-os áron közel 2,4 millió forintba került. Természetesen ezt az összeget be lehet építeni a hitelösszegbe, csakúgy a saját erőt is, ám ezt már a pénzintézetekkel minden pályázónak magának kell rendeznie – foglalta össze Dévényi Zsuzsa. Az önkormányzat vagyoncsoportjának vezetője elmondta: minden nyertes pályázó tömb lakása az 500 ezer forintos saját erő mellé megkapja az ugyanekkora városi támogatást, s a szintén félmilliós állami összeget.

Buzás Péter polgármester az idei projekttel kapcsolatban lapunknak elmondta: a nagyvárosokban, Pécsett, Miskolcon és Szegeden a megvalósuló panelrekonstrukciós projektek aránya lényegesen meghaladja a makói pályázási kedvet, ám reméli: idén a korábbinál sokkal többen élnek majd a lehetőséggel. Kiemelte: részleges felújításra is lehet pályázni, ami természetesen kisebb költségterhet jelent.

Olvasóink írták

  • 2. Kis Magdolna 2008. február 29. 07:35
    „Szépek ezek a programok de azért jó lenne ha nállunk a Ráday lakótelepen befejeznék a fél éve félbe hagyott út építést!!!!”
  • 1. Kért Elek 2008. február 28. 07:21
    „Ahhoz,hogy egy ilyen beruházás elinduljon kell egy olyan közösség /összefogás /is mint a Deák F. utrcán a lakóknál tapasztalható volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki stroke-ot kap Makón, ezután is sokat utazik

Makó - A minisztériumhoz tavaly ősszel eljuttatott kérelmek ellenére fél év után sem került vissza a stroke-osok ellátásának teljes joga a makói kórházhoz. Tovább olvasom