Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Felújításra kötelezik a lakókat

Makó - Mégsem marad életveszélyes az a Szegedi utcai háztömb Makón, amelynek tönkrement erkélyeit az elmúlt hetekben elkezdték felújítani: az építési hatóság azokat a lakástulajdonosokat is kötelezi az állagmegóvásra, akik eredetileg nemet mondtak a beruházásra.
A szomszédos épületen viszont egyelőre meg sem kezdték a munkát, pedig ott is potyog a műkő némelyik balkon aljáról.

A makói építési hatóság azokat a lakástulajdonosokat is kötelezi az állagmegóvásra, akik eredetileg nemet mondtak a Szegedi utcai beruházásra, így nem marad életveszélyes az a háztömb, amelynek tönkrement erkélyeit nemrég elkezdték felújítani. Az utcában egyébként már okozott balesetet a balkonokról hulló műkő. Mint nemrégiben megírtuk, a makói belváros frekventált helyén lévő, hatvanas években épült, négyszintes tömbben 27 tulajdonos közül 20 vállalta, hogy egyenként 94 ezer forintért rendbe hozatja az erkélyeket – a többiek viszont nem rendelték meg a munkát. A közös képviselő, Pósa Éva lapunknak azt mondta: a lakóközösségnek nem áll módjában kötelezni a kimaradókat.

Úgy tűnt tehát, hogy csak az erkélyek egy része vált biztonságossá, most azonban kiderült: a polgármesteri hivatalból nekik is küldtek levelet. Abban az áll, 300 ezer forintos büntetés terhe mellett ők is kötelesek gondoskodni a balesetveszély elhárításáról. Pósa Éva lapunknak most azt mondta, tárgyalni fog a kivitelezővel, és mindenütt kijavítják az időjárás, a fagyok által megrongált balkonokat. Azoknak is segít az ügyintézésben, akik ennek költségei miatt támogatásra szorulnak, bár hozzátette, szerinte erre nem lesz szükség. A helyreállítás technikája egyébként az, hogy a műkövet teljesen leverik, az ép vasalást meghagyják, és könnyű szerkezetű anyaggal pótolják a műkövet, amely éppen ezért akkor sem fog életveszélyt okozni, ha leszakadna belőle egy-egy darab – a kivitelező ígérete szerint amúgy is kibír legalább húsz évet.

Az erkélyekről hulló műkődarabok már okoztak balesetet. Fotó: Dobó Dolli
Az erkélyekről hulló műkődarabok már okoztak balesetet. Fotó: Dobó Dolli

Van viszont a Szegedi utca elején egy másik, hasonló lakótömb is, amely ugyanakkor és ugyanolyan technológiával épült, mint a most felújítás alatt álló, ezért az ottani erkélyek sem biztonságosak – igaz, kevesebb ment teljesen tönkre. Ott nyoma sincs hasonló munkálatoknak. Megkérdeztük az ottani közös képviselőt, Boros Jánost, miért.

– Most fejeztek be decemberben egy hárommilliós tetőrekonstrukciót, és új munkákat nem terveznek. Itt is az a helyzet, mint a másik tömbben: a lakások nagy része – 48-ból 41 – magántulajdonú, tehát itt is a lakók elhatározásán múlik, felújításba fognak-e – jegyezte meg a közös képviselő. Boros János azt mondja, ha lesz ilyen szándék, természetesen segít a szervezésben, de kétli, hogy erre sor kerül. A hivatal tudomása szerint csak akkor kötelezheti az ingatlantulajdonosokat, ha előzőleg a munka szükségességét statikai szakvélemény mondja ki – ilyen pedig nincs.

Olvasóink írták

 • 6. lajosbácsi 2009. február 16. 20:27
  „hát igen, a csipkesor valóban elvesztette néhai csipkéit.. most leginkább két dolog oldhatná meg, ledózerolni és újjáépíteni, vagy egy totális homlokzat és szerkezet felújítás...jobban belegondolva ez egy dolog: PÉNZ”
 • 5. Zorró 2009. február 13. 08:26
  „És a CSIPKESORRAL mi van???Bármelyik pillanatban agyon üthet valakit egy nagyobb vakolat darab.Olyan rossz állapotban van a homlokzat,hogy az már tiszta szégyen.Persze erre biztos nincs pénz fontosabb dolgok is vannak mint az "életveszélyes csipkesor" felújítása, és ez csak az eleje a hátulja ugyan ez vagy mág rosszabb. Ha valaki lemegy a pincébe bokáig gázol a talajvízben ahol a patkányok vízipólóznak.Az egész épület málik szét.Régen büszkék voltak a makóiak a csipkesorra de most....!?”
 • 4. lajosbácsi 2009. február 12. 21:46
  „akik a földszinten laknak, erkély nélkül, azoknak is vállalni kell más erkélyének a felújítási költségeit???? ezen filózom...”
 • 3. lajosbácsi 2009. február 12. 21:45
  „Borostól semmire nem lehet számítani.. panaszkodtak már a lakók, kérték a javítást , felújítást, de nem foglalkozott vele, egy vállrándítással elintézte a dolgot, kicsit kétszínű Boros Úr! a szegedi abc fölötti tömb erkélyeiről is nem kevés vakolat hullott már a bolt elé. Boros semmit nem csinál abból, amiért ő a házmester.”
 • 2. lacipapa68 2009. február 11. 22:48
  „A leglényegesebbet direkt hagytam a végére:az érintett személynek vagy családjának a tragédiáját.Kérem a lakókat,hogy gondolják át ezt a dolgot alaposan,szegénység ide vagy oda.”
 • 1. lacipapa68 2009. február 11. 19:25
  „Ha balesetveszély van,akkor azt meg kell szűntetni.Megértem,hogy anyagilag nem bírják a lakók,de ha valaki meghal vagy élete végéig járadékot kell fizetni a részére,mert nyomorékká válik,az jobb?Senkinek sem.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márta Jáva szigetén

Makó - Makói származású az a fiatal festőnő, Kiss Márta, akinek egzotikus színvilágú képei most a… Tovább olvasom