Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Felújításra vár a makói II. világháborús emlékmű

Makó - Méltatlan állapotban van Makón a Csanád vezér téri II. világháborús emlékmű, amelyre az elesettek neveit felvésik – panaszolta lapunknak egy hozzátartozó, Boros János. A városházán azt mondják, idén csak kisebb karbantartásokat tudnak végezni; a tér teljes felújítására tervek vannak, pályázati támogatás egyelőre nincs.
Méltatlanok a körülmények a makói II. világháborús emlékműnél – panaszolta lapunknak egy olvasónk, Boros János. Mint vele együtt meggyőződtünk róla, különösen az az íves, márványlapokkal borított fal mutat elszomorító képet, amelyre a harcokban elesettek és a civil áldozatok nevét vésték. A nevek néhol már csak nagyon nehezen olvashatók, mert megkopott a festék, és a rozsda is átütött a márványon. De legalább ilyen bántó, hogy a fal elemei megrepedeztek – néhol mozognak, néhol hiányoznak. Mi több, az emlékmű főalakjának tekinthető katonaszobor lábazata is töredezik.

Boros János az emlékműnél, amelyen édesapja neve is olvasható. A szerző felvétele
Boros János az emlékműnél, amelyen édesapja neve is olvasható.
A szerző felvétele

Az emlékművet egyébként 19 esztendeje, 1993-ban adták át, az avatáson ott volt Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke is. A városban hagyomány, hogy minden évben megrendezik a Honvéd Emléknapot; ilyenkor hadtörténeti témájú tudományos ülést rendeznek, a hősi emlékműnél pedig istentisztelettel egybekötött megemlékezést tartanak. Erre sokan eljönnek, hogy leróják kegyeletüket egy-egy szál virággal, mécsessel a háború poklában odaveszettek előtt. Idén épp a jövő hétvégére tervezik az emléknapot. Boros Jánost különösen azért szomorítja el most az emlékmű elhanyagolt állapota, mert édesapja neve is olvasható rajta – igaz, egyre kevésbé kivehetően.

A városházán megtudtuk: ebben az évben a Csanád vezér téri II. világháborús emlékművön csak kisebb, főként karbantartó felújítási munkát tud elvégezni az önkormányzat. Az emlékmű teljes körű rekonstrukcióját – tekintettel annak jelentős költségére – a tér rendezésével együtt tudná az önkormányzat elvégezni; ez lehet a városrehabilitáció egyik következő üteme. A Csanád vezér térre vannak az önkormányzatnak kert- és tájépítészeti tervei, de ezek megvalósítását a fürdő körüli tér megújításához hasonlóan csak akkor tudják elkezdeni, ha sikerül megfelelő uniós forrást találni a kivitelezésre.

Olvasóink írták

  • 3. Poslabény 2012. szeptember 24. 15:49
    „A parkettásban volt önkéntes rendőr.”
  • 2. cindi 2012. szeptember 22. 16:02
    „És oda csinál most is,ahonnan evett.Jól tudom?”
  • 1. velőrózsa 2012. szeptember 22. 13:01
    „Az áruházi csokilopó..... ez az ember visszatér,mint a bumeráng.... :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportágbemutató a Maros-parton

Szombaton 10-től 17 óráig rendezik meg a Maros-parton az idei sportágbemutatót. Tovább olvasom