Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Felújításra vár a Maros menti belvízelvezető rendszer

A Makó környéki földeken egyelőre konszolidálódni látszik a belvízhelyzet, de a szakemberek tavaszra katasztrófát jósolnak. Sok helyen pang a víz az eltömődött csatornák miatt. A tisztítás a tulajdonos dolga lenne, a helyzet azonban sok helyen ennél bonyolultabb.
Vízmérce a hagymafesztiválon. A társulat már akkor is a közeledő bajra hívta föl a figyelmet. Fotó: Karnok Csaba
Egyelőre elmúlt a közvetlen veszély, sikerült gyorsan reagálni, mégis elkerülhetetlennek látszik a tavaszi belvízkatasztrófa – véli Balla Iván, a Tisza-Maros Szögi Vízgazdálkodási Társulat ügyvezető igazgatója, aki szerint a Makó menti földek csaknem mindegyikén száz százalékhoz közelít a talaj nedvességtelítettsége. Ebből, pedig az következik, hogy egy átlagos tavaszi esőzés, vagy esetleg hóolvadás nyomán újra rengeteg termőföldet boríthat el a víz.

– A néhány héttel ezelőtti kritikus helyzetet még időben megoldottuk, jelenleg is tizennégy kiépített szivattyútelepünk dolgozik, vagy áll készenlétben, de beruházásokra is szükség lesz. Ehhez több pályázati lehetőséget is szeretnénk megragadni, a legnagyobb volumenűnek a makói kistérség településeivel közösen tervezett Interreg-tender tűnik, maga a beruházás azonban biztos, hogy milliárdos nagyságrendű lesz.

Ám mindenekelőtt csatlakozni kívánunk az országos operatív katasztrófavédelmi bizottsághoz, ennek segítségével ugyanis az eddig elmaradt fenntartási munkákat is be tudjuk majd fejezni, hiszen számos csatornából ki kell szedni az iszapot és gazt – fogalmazott az igazgató.

A legnagyobb gondot azt jelenti, hogy vannak rendezetlen tulajdonú csatornák. A gazdátlan létesítmények takarítása évek óta elmaradt, ezek eltömődtek, megbénítják a rendszert. Az utóbbi években ugyanis több csatornaszakasz is a helyi önkormányzatok, vagy a vízügyi igazgatóság kezelésébe került, ám ezek ingatlan-nyilvántartási átvezetése nem minden esetben zárult még le.

– Éppen ezekben a napokban próbáljuk kideríteni, hogy hol is van az a két csatorna, amit csaknem két évvel ezelőtt kellett volna hivatalosan is átvennünk a vízgazdálkodási társulattól – mondta a csatornaüggyel kapcsolatban Takács Zoltán, Kövegy polgármestere. – Sajnos sok földterület osztatlan közös tulajdonban van, emiatt sok helyütt nem egyértelmű, hogy melyik szakasz kihez is tartozik. Igyekszünk a zavaros helyzetet minél hamarabb tisztázni, hiszen csak ezután nyújthatunk be pályázatot, amellyel forrást nyerhetünk az érintett szakaszok kitisztításához.

A polgármestertől megtudtuk, hogy települése Csanádpalotával közösen szeretne pályázni a tisztításhoz szükséges pénzre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A makói gimisek is készülnek a gombavatóra

A makói József Attila Gimnázium végzős növendékeinek egy hónapjuk van a nyitótánc megtanulására.… Tovább olvasom