Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Felújítják a pitvarosi sváb házat

Bár eredetileg októberre tervezték, leghamarabb két hét múlva kezdődhet meg a pitvarosi sváb ház felújítása. A tizenötmilliós beruházásnak köszönhetően legalább az életveszély megszűnik az épület közvetlen közelében.
Az épület gazdája, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság ugyan már megtalálta a kivitelezőt, az azonban még nem tudta megkezdeni a pitvarosi sváb ház felújítását, mert épp egy másik műemléken, a dorozsmai szélmalmon dolgozik. A különös sorsú, Pitvaros főutcáján álló épületről az elmúlt négy évben többször is írtunk: valaha egy Dunántúlról ide települt sváb család otthona volt, ezért emlegetik a faluban sváb házként. Tornáca a sváb építkezési szokásokat tükrözi, ugyanakkor magán viseli a helyi kisebbség, a szlovákok stílusjegyeit is – a helybeliek éppen e különös keveredés miatt nem értik, egyáltalán miért került az épület a tanácsrendszer végóráiban műemléki védelem alá. Ám nem ez a gond: a nyolcvan-, százesztendős, vert falú, lényegében alap nélküli épülettől félnek is, hiszen laikus szemmel nézve úgy tűnik, bármelyik pillanatban összedőlhet. Tetőzete megroppant, több helyütt aládúcolták, oldalait pántok tartják össze. A pitvarosiak szerint ez az egyébként rendezett Kossuth utca szégyenfoltja; sokan legszívesebben már évekkel ezelőtt egyszerűen lebontották volna.

Talán ez is lett volna a sorsa, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal azonban pert kezdeményezett a felújítás érdekében az épület jelenleg tulajdonosával, a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal (KVI) – azért került az államhoz, mert a falunak sem volt pénze arra, hogy helyreállítsa. A pert, amelyben tulajdonképpen önmagával hadakozott az állam, végül a műemlékvédők nyerték meg – ennek ellenére anyagiak híján ezt követően sem kerülhetett sor a rekonstrukcióra. A KVI regionális irodája csak idén nyáron kapott erre keretet, és Lele Gyula műszaki előadó két hónappal ezelőtt örömmel tájékoztatta lapunkat: már októberben megkezdődhet a munka a Kossuth utcában. A ház felújítása azonban még mindig nem kezdődött el. Most megtudtuk, azért, mert a megbízott kivitelező, az Alföldi Műemlékhelyreállító Kft. még nem fejezte be a munkát egy másik épületnél, a dorozsmai szélmalomnál. Ez két hét múlva várható. A beruházásra egyelőre 15 millió forint jut; ebből a falakat erősítik meg, a falakat állítják helyre és a tetőt javítják ki – ha az időjárás engedi, még idén. A művészi igényű belső munkák, festések mindenképpen jövőre maradnak, ezekhez további pénzre lesz szükség.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejes István lesz az új parancsnok

Új tűzoltóparancsnokot választott a makói képviselő-testület a nyugdíjba vonuló Szabó Ferenc… Tovább olvasom