Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Ferenc az ország legjobb gépírótanulója

Makó - A gépírás valaha kifejezetten a nők munkája volt, ez azonban mára a múlté – erre jó példa, hogy az ország legjobb középiskolás gépíróját Péli Ferencnek hívják. Tanára azt mondja, született tehetség. Feri netezés közben szokott gyakorolni, álma a Közgáz.
Ma már mindenkié a gépírás

A gépírókisasszonyok korszaka a múlté – mondja a versenyt az iskolában koordináló tanár, Kaluczkyné Venczler Mária. Ma már a kifejezett fizikai munkákon kívül nemigen van olyan tevékenység, amihez nincs szükség számítógépre, így ez a fajta tudás nemtől, kortól függetlenül mindenkinek jól jön. A pedagógus Feriről azt mondja, született tehetség, és ebben lehet valami, mert öccse, Péter is kiváló gépíró – ő a maga kategóriájában országos 22. lett. A családban nem volt gépírónő.

Miután nemrégiben megnyerte az országos versenyt, hivatalosan is az ország legjobb gépírótanulója a 19 esztendős, makói Péli Ferenc. A Návay Lajos nevét viselő kereskedelmi és közgazdasági szakközépiskola diákja a 13. évfolyamon tanul pénzügyi-számviteli ügyintéző szakon. A Közgázra készül, álma, hogy főkönyvelő lesz egy nagyvállalatnál. Kitűnő tanuló – az, hogy gépírásban is jeleskedik, szinte csak hab a tortán.

A Makói Oktatási Központ tagintézményeként működő Návayban a 9. és a 10. évfolyamon mindenkinek el kell sajátítania a gépírást, a későbbi szakmai tárgyakhoz ugyanis szükségük lesz az alapokra. A gépíróbajnok azonban már hétéves korában elkezdte verni a billentyűket. Persze csak kíváncsiságból: nagymamája az iskolában dolgozott takarítónőként, ő pedig, amikor elkísérte, az itteni régi írógépek klaviatúráját nyüstölte szórakozásként.

Péli Ferenc napi 20–25 ezer karaktert üt le a számítógép előtt ülve. A szerző felvétele
Péli Ferenc napi 20–25 ezer karaktert üt le a számítógép előtt ülve.
A szerző felvétele

A középiskolai két kötelező év után nem tanulta tovább a gépírást. A versenyre ugyan készült külön is, de egyébként otthon, netezés közben, e-mailekkel és chatelve szokott gyakorolni. Napi 20–25 ezer karaktert üt le. A versenyen negyedóra alatt pontosan 6605-öt tudott, úgy, hogy mindössze egyetlenegyszer hibázott. Azt mondja, a gépírásban is meg lehet érezni a sebesség mámorát, és rossz látnia, ahogy mások egy-két ujjal pötyögnek.

Jó reflexeinek egy másik hobbiját gyakorolva is hasznát veszi: egy éve kungfuzik, a jövő héten lesz az első vizsgája.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. Beth 2012. február 26. 00:28
  „Nefike, lehet. Gyorsírni tudsz???”
 • 32. Nefike 2012. február 24. 19:55
  „Én akkor az ország legjobb gépírója vagyok német nyelven?”
 • 31. 3évesférfi 2012. február 24. 19:42
  „Nefikének nincs egyetlen helyesen leírt mondata sem, a központozással sincs tisztában. Nem gondolom, hogy komolyan lehetne venni ebben a témában.
  Zsenike pedig hozza a kötelező velejéig rosszindulatú, ostoba figurát, amiből minden cikk alá kell kettő-három.”
 • 30. Beth 2012. február 23. 22:39
  „Ki hallotta már azt a mondatot: - Csak egy fél pillanat és befejezem Anyu! (És még 5-15 percig ül a gép előtt, mert ott bizony szalad az idő).
  Nos, Ferencnek ez tényleg fél pillanat.
  Ő már olyan készséggel bír a billentyűzethasználat terén, amit Önök elképzelni sem tudnak.”
 • 29. countryman 2012. február 23. 17:31
  „Rossz látni, hogy az irigység beszél néhány kommentelőből. Nem kérte senki, hogy idegyertek és kommenteljetek olyat amivel csak magatokat járatjátok le, de ha nektek így jobb, akkor örülök. Kötekedésnek az eredménnyel és Ferivel kapcsolatban helye nincs!

  A másik. Nefike! Alázatosan megtudakolom Tőled, hogy ki kérdezte, hogy TAVALY ki mennyit ütött le azon a versenyen? Az akkor volt! De mi a jelenben élünk! (Ez esetedben erősen kétséges.)
  Továbbá. Nem az egyik legjobb, hanem a LEGJOBB a középiskolások között. Indultál a versenyen? Avagy a Ferinél jobb gyerek indult? Nem! Akkor mi a baj? :-) Nem értem, komolyan..

  lippe_kriszta! Muhahaha marha vicces voltál! Nem gondolkoztál egy komikus hivatáson? Nem?! Helyes! ;-) A T-modell után az is siker lenne, ha megtanulnál írni.

  Zsenike! Már-már félek mit írni Neked! :-) Inkább leszek/leszünk "überművelt szakközépiskola mellett korteskedők" , mint földhöz ragadt őskori felfogású tősgyökeres , irigy , semmit nem tudó P. . Nem úgy van, ahogy te elképzeled a saját álomvilágodban. Kár, hogy ilyen gyengék az érveid és a kifogásaid! Te elhitted amit írsz? Legalább elolvastad? Komédia..”
 • 28. Nefike 2012. február 23. 15:53
  „23. Zsenike
  Már csak kötekedésből de elárulom, hogy van különbség a gyorsírás és a gépírás között.”
 • 27. Nefike 2012. február 23. 15:19
  „Maximum a kategóriájában a legjobb de nem az ország legjobbja. Esetleg még az ország egyik legjobbja cím lenne még helyes de így... Van már nekem is első helyezésem, akkor én meg abból vagyok az ország legjobbja?”
 • 26. BruceLee 2012. február 23. 12:28
  „Nefike - Hány éves vagy? Ő a saját korosztályába az első. A többiek, meg a többiek. Ő ezt érte el, és ez van.

  Zsenike - Te meg az okoskodásod helyett, művelődhetnél :) Minden érettségije ötös, és rendelkezik nyelvvizsgával. Szóval, ha egy értelmes hozzászólásod nincs, akkor ne itt okoskodj. :)

  Elszomorító ez a sok irigy ember okoskodása, eléggé felháborító. Ha nem tetszik a cikk, nem kell olvasni.”
 • 25. Nefike 2012. február 22. 22:47
  „Egyébként még hozzászeretném fűzni, hogy jómagam is versenyzek szóval azért tartom egy kicsit felháborítónak a címet.”
 • 24. Nefike 2012. február 22. 22:43
  „rikka
  Nem kekeckedés de tudnák mondani pár ismerőst aki többet ír mint ez a srác. A cím a megtévesztő mert nem ő az ország legjobbja, csak az egyik a legjobbak közül.”
 • 23. Zsenike 2012. február 22. 21:37
  „sok sikert az ifjú makói titánnak a közgázhoz, de jó az eszébe vési minden überművelt szakközépiskola mellett korteskedő, hogy a gazdasági szakcsoportba tartozó felvételt nyerteknél jelentős része OKTV-t és nem gyorsíóversenyt nyert.
  mert tudományegyetemi karokra nem szakközépiskolai alaptudással jutnak be az elsőévesek, hanem emelt matekkal és törivel, és min. két nyelvvizsgával elit gimnáziumból.”
 • 22. rikka 2012. február 22. 20:44
  „Nefike
  Mi lenne, ha nem kekeckednél, hanem gratulálnál. Egyáltalán honnan tudod, hogy Feri mennyit tud leütni 10 perc alatt?

  Az ifjú tehetségnek gratulálok és további sok sikert kívánok!!!!”
 • 21. lippe_kriszta 2012. február 22. 20:36
  „"A családban nem volt gépírónő." most lett. Bruhaha... Makói siker. Siker a T-modell volt, éás nem a gépírásnyerés.”
 • 20. Nefike 2012. február 22. 19:24
  „Tavaly Békéscsabán a regionális versenyen találkoztam egy ennél is gyorsabb gépíróval, szerintem az ő 4950 leütése 1 hibával 10 perc alatt kicsit jobb mint a fentebb említett Ferencé. Aki nem hiszi http://www.szikszi.hu/data/uploads/hirek/dokumentumok/2011-gepiro.pdf . Cikk is volt fent itt a délmagyar oldalán de azóta lekerült a cikk.”
 • 19. nevemsenkianonimusz 2012. február 22. 19:03
  „Teljesen egyetértek countryman hozzászólásával.
  További sikereket kívánok neked FERI! Ezért te megdolgoztál, megérdemelted.

  Zsenike! A felhasználód nevével ellentétben állnak a szellemi képességeid! Szerinted minek megy valaki Közgazdasági suliba? Hogy orvos legyen, aki a tandíja töredékét keresi? Az irigységed elvakulttá tesz. Ahelyett hogy gratulálnál csak rosszat kívánsz. Makón mikor lesz még egy ekkora siker? Feri már más versenyen is ért el országos helyezést.

  Emelt németen érettségizett és olyan ötöse lett amekkoráról még te nem is álmodtál!

  És elárulom Neked "zsenikém": a gtk-ra a nyelv, a közgé, a matek és a töri közül számítanak tárgyak. Te meg fizikáról meg bioszról beszélsz. Hidd el biztos abból sem tudsz Nála többet! Gondolkodj mielőtt írsz!

  Feri mindenesetre gratulálok és ne hallgass azokra akik nem bírják elviselni, hogy Te tehetséges vagy!

  További szép sikereket!”
 • 18. Manitu007 2012. február 22. 18:38
  „ez igen gratula”
 • 17. countryman 2012. február 22. 17:41
  „Előszöris gratulálok az elért eredményért Feri! Remélem a továbbiakban is sikereket érsz el az álmaid megvalósításában!

  zsenike! Te is gratulálhatnál okoskodó, öntelt kommentjeid helyett! Leírnni, hogy gratulálok rövidebb idő, mint feleslegesen osztani az észt. Nem értem azt sem, hogy ez neked miért baj, hogy nem tanul természettudományos tantárgyakat? Ha annyira érdekelné őt a fizika,kémia,földrajz, akkor olyan iskolát választott volna, ahol ezekkel tud foglalkozni, de úgy látszik nem hallgatott a Te szent tanaidra. Nagy kár! ;-)
  Egyébként meg egy közgáz diploma a napjainkban elég JollyJoker, mivel azzal elég sok területen el tud helyezkedni, és háromszor annyit keres, mint egy másik szakon végzett.

  Elárulom neked, hogy emelt szinten érettségizett történelemből és akkora 5-öst hozott össze, mint a ház. Ja, és a másik...matematikából 90% feletti érettségi nem olyan rossz , igaz? Vagy ma már csak a 100%-osakat veszik fel a közgáz egyetemekre?! De ebből is látszik ,hogy egy nagyon jó képességű, sokszínű fiatalemberről van szó, aki ezek mellett közvetlen és segítőkész is. (Személyesen ismerem)

  Zárásként mondok neked valamit. Így is úgy is többre fogja majd vinni , mint Te kedves barátom. Tipikusan az az ember (?) vagy, aki csak prédikál és osztja a hamis tanokat ahelyett, hogy csendben maradna. Nem baj..majd kinövöd! :-)

  U.i.: A havat lapátoljátok már el az utcában a bicikli útról meg az út széléről a közmunkás kollegáiddal , mert elég csúszós és alig lehet közlekedni. :-)”
 • 16. banew 2012. február 22. 17:39
  „Ha, mint mondta, pénzügyi- számviteli szakon tanul, onnan nem nehéz tovább menni a Közgázra. Sőt... Ma, a felsőoktatásban igen nagy szerepe van a számítástechnikának, tehát már csak emiatt is igencsak hasznát veszi tudásának, vagy csak akkor, amikor, mint én is csak kommetet ir. Én is Keris voltam, akkor még fakultatív volt a gépírás, két évig tanulgattam, és még most is tudok 10 ujjal, vakon írni... Nem fog kárára válni, kár gúnyolódni, bár azok inkább az irigyei. Sok sikert továbbra is, és sose adja fel, akkor se, ha a sok buta cseszegeti!”
 • 15. Queenmargareth 2012. február 22. 16:42
  „Mire fogja vinni?Sokra még mindig!!!
  Ismertem egy idős urat, aki gyors és gépíró volt a vasúttól is járt VILÁGVERSENYEKRE! világbajnok is volt és nagyon rendes, mert próbált tanítani minket is persze pénzért, de nem sokért.
  Nos, ő mindent megtett mégsem tudtam megtanulni vakon tíz ujjal gépírni....nem lehet az olyan egyszerű!jó:két hét volt a tanfolyam:)”
 • 14. gedeon 2012. február 22. 16:33
  „8. Zsenike
  Mire fogja vinni a gépírástudással? Igenis nagyon hasznos dolog. Manapság a számítógép profi használata nélkül már elveszettnek számít egy ember. Nem tudom, h. neked mi a foglalkozásod, de ezek szerint nem hallottál még erről.
  Te elég súlyos fogalomzavarban szenvedsz. Titkárnő nem lehet, mivel fiú. Vannak viszont titkárok. Főkönyvelőnek készül. Miért ne válhatna valóra az álma? Te a kákán is a csomót keresed. Egy gazdasági vezető is szokott gépelni.”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutasi László is a kiszombori focibál vendége volt

Szombat este ötödik alkalommal rendezték meg a kiszombori focibált. A műsort hastáncosok előadása és dekázó verseny színesítette. Tovább olvasom