Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Ferencszállás és Klárafalva továbbra is szenved

Ferencszállás, Klárafalva - Immár bizonyos, hogy késnek a 43-as főút forgalmát megállító beruházások, pedig Ferencszálláson nagyon várják már a nyomógombos gyalogátkelőhelyet.
A faluban elmondták: van, hogy négy-öt percig is várni kell, mire át lehet kelni a nagy forgalmú főúton. Klárafalva polgármestere úgy véli: az előnyök mellett a megálló kamionsorok környezetterhelése is nagyobb lesz.

Az utóbbi hetek felújítási munkáinak következtében teljesen kiszámíthatatlanná vált a 43-as főút Ferencszállást és Klárafalvát érintő forgalma: van, amikor percekig egyetlen jármű sem száguld át a falvakon. Ezt általában végeláthatatlan kamionáradat követi. Ferencszálláson abban bíznak, hogy mihamarabb megépül a nyomógombos gyalogátkelőhely.

– Bizony van, hogy négy-öt percig is tehetetlenül állunk az út szélén, ha át akarunk jutni, ugyanis most még zebra sincs – sorolja Vörös Ferenc.

Ferencszállás központjában négy-öt percet is várni kell az átkelésre Fotó: Miskolczi Róbert
Ferencszállás központjában négy-öt percet is várni kell az átkelésre.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Nem mondhatnám, hogy a felújítás könnyebbé tette az életet, mert így is sokszor végeláthatatlan kamionoszlopok keserítik meg az életünket, jó lenne egy biztos átkelési lehetőség. Még nagyobb azonban a kár, amit a forgalom az útban és a házakban okoz. Van, hogy kerékpáron viszem az ebédet, és akkorák a nyomvályúk, hogy az ételhordóból kilöttyen a leves. A házak pedig repednek, édesanyám közvetlenül az út mellett lakik, bent a házban bizony sokfelé megjelentek a hajszálrepedések. Nem tudjuk, mi lesz itt addig, mire megépül az M43-as – sorolta a ferencszállási Vörös Ferenc.

Szeptemberre megépülhetnek

A kiírásért felelős szervek ígérete alapján egy héten belül kiírják a közbeszerzési eljárást, így, ha az eredetileg kitűzött, júniusi határidőre nem is, szeptemberre várhatóan elkészülnek a 43-as főút forgalmától szenvedő falvak gyalogátkelőhely-beruházásai – tudtuk meg Varga Pétertől, a forgalomtól érintett településeket összefogó társulás vezetőjétől.

Vagyonát veszélyezteti mindennap a szintén falubeli Dinnyés János is, akinek néhány birkáját, kecskéjét kell átterelnie az út egyik oldaláról a másikra. Elmondta: ritkán adódik olyan perc, amikor az állatokkal biztonságosan átkelhet.

– Életveszély kerékpározni az úton, hiszen van, hogy 70-80-nal száguldanak át a kamionok a falun, folyamatos feszültségben élünk az elviselhetetlen forgalom miatt – tette hozzá a férfi.

Domokos István ferencszállási polgármester sem derűlátó: nincs pontos információja arról, hogy mikor kezdődhet a megígért nyomógombos gyalogátkelőhely építése. Az biztos, hogy az eredeti, júniusi határidő már nem tartható.

– Várjuk, hogy kiírják a közbeszerzési pályázatot, ennyit tehetünk. Meg aggódhatunk, hiszen egyre rosszabb a forgalmi helyzet, ráadásul még el sem kezdődött az üdülési szezon. Sajnos az új sebességmérési rendszer a külföldi szabályszegőknek kedvez, hiszen a külföldi rendszámú járművet vezető sofőrt utólag nincs esély megbírságolni. A saját szememmel láttam itt, a polgármesteri hivataltól nem messze, hogy a szabályosan közlekedő magyar személyautóst dudálva előzte meg a külföldi kamionos, talán 80-nal. Jó lenne megoldást találni arra, hogy a külföldieket is lassításra bírják – summázta a polgármester.

Némileg másként látja ezt a problémát Fekete József, Klárafalva polgármestere, aki inkább azt szeretné, ha minél gyorsabban elhagynák a falut a kamionkonvojok.

– Nem mindenre megoldás a lámpás gyalogátkelő, hiszen a lelassuló forgalom eredménye az összefüggő kocsisor, így esély sem lesz az átjutásra, ráadásul a lámpa előtt óhatatlanul összegyűrődik az aszfalt, és a pirosnál veszteglő járművek füstjét is nekünk kell elviselnünk – osztotta meg aggodalmait az önkormányzat vezetője, aki maga sem kapott pontos információt a beruházás megkezdéséről.

Olvasóink írták

 • 4. pet@@ 2008. május 28. 15:22
  „Mi Makón nem így élünk...:S Az a baj,hogy a nyomógomb itt senkinek nem jut eszébe! Az egyetlen lámpát is ki akarják iktatni!! Ja persze van zebra de inkább nem is írom tovább mert ..ÁÁÁÁ!!!!!!!”
 • 3. seleron 2008. május 28. 09:55
  „Gáz hogy zebra se nagyon van”
 • 2. vuk1 2008. május 27. 11:32
  „Van olcsob megoldás is,állando rendöri jelenlét éstrafi.Akkor nem lenne ez az eszvesztett száguldás.Nekem gyanus,hogy a lámpát is semmibe fogják venni.”
 • 1. abrakapókusz 2008. május 27. 09:51
  „Nekem az tetszik nagyon az ügyben, hogy az illetékesek sáskajáráshoz hasonló sorscsapásként élik meg az autóáradatot.
  Mert ki hitte volna, hogy Románia uniós csatlakozása után túlterhelt lesz az út?
  Ha nyugatabbra élnénk, előre tervezve megoldották volna a problémát. Ha a Balkánon, akkor ripsz-ropsz összeácsolnának néhány gyalogos felüljárót és felfestenének néhány zebrát.
  Nálunk - talán - szeptemberre elkészül a semmi.:((((((((((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétezer koponya a makói jéggyár padlásán

Makó - Több mint kétezer ember földi maradványait rejti Makón egy Aradi utcai raktárépület. Az egykori malom padlásán, dobozokban rejtőző csontok régészeti feltárásokból származnak, a legidősebb hatezer éves. Tovább olvasom