Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Ferencszállás hisz a közösség erejében

Ferencszállás - Ferencszállás mindenekelőtt a kukutyini zabhegyezés emlékét őrző szólásról ismert, ám a falunak nem csupán múltja, de jövője is van.
Az ide látogatókat kitűnő fürdőhely és horgászparadicsom várja, az itt élők pedig a közösség erejében hisznek – ennek is köszönhető, hogy a település nem néptelenedik el.

A 43-as főútvonal két oldalán, Klárafalva és Kiszombor között fekvő, 670 lelkes Ferencszállás éppen mostanában ünnepelte 180. születésnapját, Báró Gerliczy Ferenc ugyanis 1828-ban alapította – a település a földbirtokos keresztnevéről kapta a nevét. A falu helyén korábban, 1810–1814 között dohányszárító pajták épültek. A kertészek a Nagymajorban laktak, amit az egykori térképek Kukutyinpusztának neveztek, majd innen települtek a mai falu helyére. Ferencszállás lakói a falujukat a mai napig is ezzel a névvel illetik, és ezen a néven örökítette meg az ismert, hiábavaló munkára a zabhegyezéssel utaló szólás is. A kukutyini zabhegyezés az itteniek szerint persze valóban megtörtént: egy ízben, amikor a földeket elöntötte a Maros, csónakról, sarlóval igyekeztek betakarítani a termést.

A falu ma mindenekelőtt arról nevezetes, hogy szó szerint kettészeli a 43-as főútvonal; a falu házai mintegy 3 kilométer hosszan az út két oldalán állnak. Tizenöt-húsz család azzal is kiegészíti jövedelmét, hogy az út mentén zöldségféléket, főként vörös- és fokhagymát, illetve burgonyát árul. Most is láthatók a vevőcsalogatóként az út mentén kirakott zsákok. Sokan még Szegedről is átjárnak az itt megtermelt, olcsó és garantáltan jó minőségű terményekért – büszkélkedik a polgármester, Domokos István.

A település megtartja a fiatalokat. Fotók: Karnok Csaba
A település megtartja a fiatalokat.
Fotók: Karnok Csaba

A faluban egyébként nagyon kevesen élnek mezőgazdaságból. Helyben kevés a munkaalkalom, a többség Szegedre vagy Makóra jár át, a munkanélküliség nagyjából átlagos.

A ferencszállási önkormányzat anyagi helyzete nem rózsás. Mint megtudtuk, a korábbi években a falu erején felül igyekezett fenntartani a helyi iskolát, és a 96-97 milliós, a közös körjegyzőség kiadásait is magában foglaló éves költségvetés miatt jelenleg is 7-8 milliós hitelállománya van. A takarékoskodásban a polgármester igyekszik élen járni, példát mutatni – éppen e hónaptól váltotta főállású tisztségét társadalmi megbízatásúra. Ám emellett is igyekeznek megragadni a fejlődés lehetőségeit. Szennyvízcsatorna-hálózat és vezetékes földgáz már van, minden út portalanított, most éppen járdafelújítás készül, és épül az az átkelő, amely a 43-ason segíti majd a gyalogosok átjutását. A tervek között a park felújítása és a megürült iskolaépület átalakítása szerepel – ebben egészségházat szeretnének működtetni.

Mire építi jövőjét a falu? Domokos István azt mondja, az itt élők zöme minden bizonnyal a későbbiekben is ingázni fog, ezért nem a munkahelyteremtésre összpontosítanak. A ferencszállásiak a közösség megtartó erejében hisznek – ezt igyekeznek erősíteni rendezvényekkel, programokkal, amelyeknek többnyire a szépen felújított művelődési ház ad otthont. Úgy tűnik, van ok a bizakodásra, az idősek megürülő házaiba ugyanis egyre több fiatal költözik – Ferencszállás nem néptelenedik el.

Miért érdemes Ferencszállásra látogatni?

Nemcsak zöldségféléket vásárolni, hanem mondjuk azért is, mert nagyon szép az újonnan, két esztendeje épült római katolikus templom. Ugyancsak hangulatos a főtér apró parkja. Az igazi látványosság azonban a Maros-part. A nyári időszakban a lapályos, homokos partra sokan jönnek napozni. De most is érdemes felkeresni – horgászparadicsomként is számon tartják, a múlt hétvégén tucatnyi csónak volt a parthoz kikötve. A folyóhoz olyan csapás vezet, amely mellett szalonnasütésre alkalmas pihenőhelyeket is kialakítottak. A falu egyébként 20-30 perc alatt megközelíthető Szegedről és Makóról is, még a busz is jár félóránként.

Olvasóink írták

 • 5. nem mind1 2008. november 08. 22:56
  „A szarvas vagy a szarvatlan?”
 • 4. XY 2008. november 07. 19:38
  „a kecske XD”
 • 3. Száműzött 2008. november 07. 08:17
  „XY te a néni vagy, a nő vagy a kecske?:)”
 • 2. csakhalkan 2008. november 07. 05:18
  „Csak halkan kérdem, ez már nevezetesség, ha a 43-as főút kettészel egy falut, ahol nem mellékesen az elején és a végén is igazán "felemelő" látványt nyújt a romos, lepusztult ócskavas telepre hasonlító, panziót kiszuperált lepedőn hirdető, háznak nem nevezhető épület? Szerintem ez tükrözi egy település önarcképét, nem a szépen hangzó szavak! Méghogy olcsó krumpli, hagyma? Kinek? Talán az utolsó eurót elköltő átutazóknak, de a Szegedről kijáróknak biztos nem, feleakkora távolságra van a dorozsmai Nagybani, ahol a távolság az árakkal is arányban van (feleannyi). Megint bekellett egy lyukat tömni az újságban, de pont ilyen cikkel?”
 • 1. XY 2008. november 06. 14:14
  „wazzeg, akaratom ellenére csak sikerült lefényképezni a fotósnak XD ÉN vagyok a képen!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó hangulatú találkozó Ferencszálláson

Ferencszállás - A ferencszállási faluházban jó tucatnyi olvasónkkal találkoztunk. Tovább olvasom