Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Ferge Roland filmjét is bemutatják a Berlinalén

Makó - A makói videoműhely 20 éves története során most először jutott el Európa egyik legrangosabb filmfesztiváljára, a Berlinaléra egyik alkotójának filmje. Az El című 10 perces alkotás rendezője a hódmezővásárhelyi származású Ferge Roland.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.

Magyar film sem kap sűrűn meghívást az Európa egyik legrangosabb filmfesztiváljaként számon tartott Berlinaléra, a Makói Video- és Művészeti Műhely alkotói közül pedig eddig még senki sem büszkélkedhetett ezzel – pedig az alkotóközösség húsz éve működik, és szerte a világban elismert. Most azonban megtört a jég: a hódmezővásárhelyi születésű Ferge Roland El című diplomamunkáját le fogják vetíteni a fesztivál Generation elnevezésű, ifjúsági és gyermekfilmeket bemutató programjában. A párbeszédek nélküli, 10 perces, fekete-fehér rövidfilm, amelynek Roland a rendezője, az Alföldön készült. Képein magányos, felnőtt tekintetű gyerekek búcsúznak lakhelyüktől. A CineWork Stúdió gyártásában forgatott alkotás operatőre Kovács Ákos, zeneszerzője pedig Kazai Ági volt. A produceri feladatokat a rendezővel közösen Incze Ágnes és Salamon András vállalta.

Ferge Roland több hazai és külföldi díjat nyert már munkáival. Fotó: DM/DV
Ferge Roland több hazai és külföldi díjat nyert már munkáival. Fotó: DM/DV

– A film meghívása a fesztiválra a legszebb születésnapi ajándék a makói műhelynek, amely épp idén ünnepli 20. születésnapját – mondta vezetője, Czibolya Kálmán. Ferge Roland egyébként tavaly, az első végzős évfolyamban diplomázott a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) művészeti karának film szakán, Kepes András osztályában. A makói műhelybe még középiskolás korában, 8 évvel ezelőtt került. Több hazai és külföldi díjat nyert munkáival, tavaly már ő volt a Zoom to Europe and Asia fesztivál szakmai vezetője. Őt magát nem tudtuk elérni, épp Dél-Koreában van. Többek között Ázsia legnagyobb televíziós és művészeti egyeteme, a dél-koreai DIMA (Dong-Ah Institute of Media and Arts) vezetőivel tárgyal – az egyetem 2 éve kötött együttműködési megállapodást a makói filmes műhellyel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lelki akadálymentesítés

A napokban indult a makói József Attila Gimnáziumban az a program, amely osztályfőnöki órák keretében igyekszik ráébreszteni a diákokat a fogyatékkal élők iránti tolerancia fontosságára. Tovább olvasom