Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Fertőtlenítési ügy: nem fizetnek az önkormányzatok

Makó - Nem fizetnek azok a folyóparti települések, amelyek másfél éve a BS Alfa Bt.-t bízták meg, hogy végezze el területükön az árvíz utáni fertőtlenítést. A központi vis maior alapból az önkormányzatok nem kapták meg a munka ellenértékét.
A helyhatóságok a minisztériumhoz fordulnak. A cég nem vár tovább: ma bírósághoz fordul, fizetési meghagyás kibocsátását kéri.

Nem fizetnek – információink szerint ezt az egységes álláspontot fogadta el az a tucatnyi Csongrád megyei település, amely kellemetlen helyzetbe, száznyolcvanmilliós adósságba került a tavalyelőtti árvíz utáni fertőtlenítés miatt. Mint korábban megírtuk, ezek az önkormányzatok a hódmezővásárhelyi BS Alfa Bt.-t bízták meg a munkával abban a reményben, hogy ennek ellenértékét megkapják majd a központi úgynevezett vis maior alapból. A cég a munkát elvégezte, a minisztérium azonban a kibocsátott számlák összegének töredékét ítélte csak meg pályázati támogatásként. Álláspontjuk szerint ugyanis a szükségesnél nagyobb területen, és a szokásosnál drágábban dolgozott a cég. A társaság ezt mindmáig vitatja – az önkormányzatok viszont a remélt állami helytállás híján, saját forrásból nem tudnak fizetni.

A fertőtlenítő cégnek ma már napi fizetési gondokat okoz, hogy másfél éve vár a pénzére.
Fotó: MTI/Németh György

Arról is beszámoltunk, hogy miután a BS Alfa első fokon megnyerte azt a pert, amit az egyik érintett önkormányzat, a csanádpalotai indított a szerződés érvénytelenségének kimondása érdekében, fizetési felszólítást postázott a többi, még tartozó település címére. Az érintett polgármesterek Dócon tegnap erre reagálva – információink szerint – azzal utasították el egyhangúlag a teljesítést, hogy mindegyik szerződésben kikötötték: a megbízott tudomásul veszi, hogy a megbízó a vis maior alapból érkező támogatásból fizet, arról pedig szó sincs, hogy ezt szükség esetén saját költségvetéséből is kiegészítené, pótolná az önkormányzat. Hogy ezt a társaság is így gondolta, azt álláspontjuk szerint az is jelzi, hogy a cég a számlákra teljesítési határidőként azt írta: a vis maior támogatás megérkezése utáni nyolc banki átutalási nap.

Az egységes álláspontról a társaságot az önkormányzatok külön nem tájékoztatták, de egyenként már eljuttatták vagy el fogják juttatni hasonló tartalmú levelüket – írtak viszont az önkormányzati tárcának, tájékoztatva a minisztériumot a kialakult helyzetről, sürgetik a helyzet mielőbbi rendezését. Ezzel együtt két országgyűlési képviselő, Bedő Tamás és Vincze László segítségét kérik az ügyben.

A BS Alfa ma bírósághoz fordul

Túri József, a BS Alfa Bt. vezetője lapunktól értesült a települések közös álláspontjáról. Elmondta: véleményük szerint, amit a Csanádpalotával folyó per első fokú ítélete is alátámasztani látszik, a szerződések érvényesek és az önkormányzatoknak fizetniük kell, függetlenül attól, hogy kaptak-e hozzá központi segítséget. Ezért ma bírósághoz fordulnak és fizetési meghagyás kibocsátását kérik. Túri József továbbra is úgy véli, a pénzt az önkormányzatoknak kellett volna kiharcolni a minisztériumtól. A végrehajtási eljárás egyébként becslésük szerint negyven-ötven millióval fogja növelni az össztartozás összegét. – Úgy érezzük, félrevezettek minket. Másfél évig vártunk, de a cég ma már csődben van, elfogyott a türelmünk – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A demokrácia két oldala Makón

Makó - A makói képviselő-testület utolsó tavalyi ülésén Buzás Péter polgármester megvonta a szót Endes Zsigmond képviselőtől. Tovább olvasom