Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Fiatalos lendület – új arcok a makói alkotótelepen

Megújult az idei évre a makói grafikai alkotótelep: a résztvevők között sok az új arc, a tábor vezetője is új, az alkotásban ugyanakkor ezúttal a hagyományos technikáké lesz a főszerep. A munka vezérmotívuma ezúttal a határ.
– Sokféle asszociációnak enged teret; mondhatnám például a matematikai határértékeket, vagy éppen azt, hogy a tábor is határhoz érkezett a vezetőváltással, de akár azt is, hogy Makó határ menti város – mondja az idei grafikai alkotótelep témájáról az új táborvezető, Madácsy István. Ő már hatodik éve visszatérő vendége a telepnek. A Képzőművészeti Egyetem frissen doktorált grafika szakos tanársegédje, a nyíregyházi főiskola tanára alkotóművészként is a legkiválóbbak között jegyzett: idén kapta meg például a miskolci biennále nagydíját.

Roskó felújítja makói házát

A tábor két korábbi vezetője, Szíj Kamilla és Roskó Gábor tíz év után adták át a stafétabotot. Roskó Gábor ez idő alatt úgy megszerette Makót, hogy – mint korábban megírtuk – még házat is vett a városban. Most épp külföldön dolgozik, de a táborban úgy hallottuk, hamarosan hazatér, ellátogat az alkotótelepre és folytatja a kis ház felújítását is. 
Rajta kívül viszont kevés a régi arc. Mint megtudtuk, nem véletlen a megújulás – idén sok a pályája elején járó művész, három egyetemista is meghívást kapott. Feladatuk ugyanakkor nem változott: a tábor végére elő kell rukkolniuk egy mappával, ami egyfajta dokumentációja lesz a telep munkájának. Az alkotás helyszíne egyébként ezúttal is a régi városháza udvarán álló grafikusműhely.

Madácsy István elmondta: a felfrissülés ellenére idén inkább a hagyományos technikák uralják a táborban folyó tevékenységet, az egyetlen újabb alkotói irányzat a pecsét lesz.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszázan jöttek el a makói keresztelőre

Szombaton református szertartás szerint megkeresztelték a kétlemezes makói énekes, Luigi hat hónapos… Tovább olvasom