Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Filmforgatás a makói belvárosban

Filmforgatás miatt zárták le tegnap kora délután a makói belvárost: a József Attila Gimnázium diákjai Fazekas Lajos rendező instrukcióit követve megidézték az ötvenhatos forradalom makói csúcspontjaként számon tartott demonstrációt, mely a középiskolától indult és a Kossuth-szobornál zárult. A dokumentumfilm rendezője az egykori szervező: Fazekas Lajos, a később meghurcolt rendőrkapitány fia.
A tömeg Fazekas Lajos instrukcióit követve vonult végig a negyvenkilenc évvel ezelőtti tüntetés útvonalán. Fotó: Szabó Imre
– Sokáig nem hittük volna, hogy lesz idő, amikor majd beszélni lehet arról a napról, szép gesztus, hogy filmen is megörökítik – mondta a főtéri forgatást a járdáról figyelve a negyvenkilenc évvel ezelőtti események egyik résztvevője, a ma már nyugdíjas Szabó Sámuelné. Mint elmondta, tizenöt-tizenhat éves volt akkoriban, a divatáruüzletben dolgozott. Arra emlékszik, hogy aznap a rádió kizárólag zenét sugárzott. Amikor meglátta a gimnazisták és a velük együtt vonuló makóiak menetét, természetesen csatlakozott hozzájuk. Úgy emlékszik, a menet a Kossuth-szobornál lezajlott ünnepség, koszorúzás után visszafelé, egész a Maros-hídig haladt, és hogy nem csak ez az egy megmozdulás volt a városban – a csúcspont azonban természetesen az október 26-i volt.

A forgatás tegnap délután fél egy körül kezdődött. A mai gimnazisták – lehettek két-háromszázan – zászlókkal és egy Kossuth-címerrel, mint elődeik negyvenkilenc éve, Fazekas Lajos rendező instrukcióit követve a városháza előtti Kossuth-szoborhoz vonultak, ahol egy rövid ünnepséget tartottak, nagyjából az '56-os koreográfiát követve. A felvétel kedvéért egyébként a menetet meg is ismételték, majd a résztvevők – köztük az akkori események néhány részese – a Csanád vezér térre, az egykori szovjet emlékmű helyére vonultak – az oszlopot akkor ledöntötték; igaz, ezt a gimnazisták csak az iskola ablakaiból nézhették. A forgatás miatt a főteret közel két órára lezárták.

A tegnapi munkát féléves előkészítés előzte meg, melyben a makói múzeum igazgatója, a korszakot kutató történész, egyben az interjúk készítője, Halmágyi Pál volt a társa. A filmet a forradalom ötvenedik évfordulóján, jövő októberben mutatják be.


Az ötletgazda

A dokumentumfilm ötlete a negyvenkilenc évvel ezelőtti események egyik szervezőjéé, Fazekas Lajos rendező-operatőré, aki az akkori rendőrkapitány fia. A Kisváros című sorozat alkotójaként ismert művész úgy gondolta, érdemes megörökíteni azt, hogyan élte meg a kisváros a forradalmat. A mai gimnazisták menete, ünneplése adja majd a keretét a három részes, epizódonként harminc perces alkotásnak, mely egyrészt az akkori időkről, másrészt a megtorlásról, valamint a Fazekas család sorsának alakulásáról szól. A rendőrkapitányt ugyanis leváltották, sokáig vallatták, s az egész család megsínylette az akkori megpróbáltatásokat. A filmben természetesen megszólalnak a forradalom makói részesei is – a még élők közül mintegy tucatnyian jöttek el Fazekas Lajos hívására. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A távhődíjról is döntenek

A város költségvetése mellett módosítják a távhődíjakat a ma reggel kilenckor kezdődő… Tovább olvasom