Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Fizet a kormány a gazdák helyett

Makó - 4,6 milliárd forintot tervez a következő költségvetésben a kormány arra, hogy a gazdáktól átvállalt érdekeltségi hozzájárulást odaadja a vízgazdálkodási társulatoknak. A legfontosabb terv mégis az árkok, csatornák tisztítására szerveződő tömeges közmunkaprogram.
A nyári jégverés és a rendkívüli esők miatt jelentős kárt szenvedett Makó térsége. Királyhegyesre majdnem a víz is befolyt, a környező földeken pedig majdnem minden tönkrement, elpusztult. A legtöbb gazdának nem volt biztosítása, mégis volt olyan ígéret augusztusban, hogy kapnak központi kártérítést. Erről mostanra lemondtak: Horváth Lajos királyhegyesi polgármestertől tudjuk, hogy a térségi önkormányzati vezetők fórumán olyan információkat kaptak, miszerint a földalapú támogatás részbeni előrehozott kifizetésén túl másra már nem számíthatnak.

Ami viszont a bajok megelőzését illeti, a kormány hozzáfog ahhoz az átalakításhoz, amelyet Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár megígért a Mágori Józsefné országgyűlési képviselő által szervezett térségi belvízfórumon. A költségvetés tervezetében szerepel 4,6 milliárd forint, annak jeléül, hogy a kormány január elsejétől átvállalja a gazdák helyett az úgynevezett érdekeltségi hozzájárulást. Ezt eddig a vízgazdálkodási társulatoknak fizették a gazdák, azért, hogy legyenek rendben a vízelvezető művek. Erről már korábban kiderült, hogy nem lehet belőle árkokat takarítani, szivattyút korszerűsíteni, építeni. Az állam nagyobb felelősségvállalása most érezhető. Balla Iván, a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat ügyvezető igazgatója igazán jelentős kezdeményezésnek azt a közmunkaprogramot tartja, amely az ár- és belvízvédelmi művek karbantartásáról szól, a folyótól a településig.

– A következő esztendő várhatóan átmeneti lesz, de abban bízunk, hogy ez a javaslat megvalósul, és a közmunkások nemcsak levelet söpörnek, parkot gondoznak, hanem a külterületen váró munkát is elvégzik – mondja az igazgató. – Ennek a programnak a segítségével nagyon sok inaktív embernek lehetne újra rendszeres elfoglaltsága. A legjobb az lenne, ha megoldódna, hogy ne kelljen három hónaponként elküldeni az embereket; ha kialakulhatna egy stabil keret azokból, akik megtanulták ezt a munkát, és mindig lehet rájuk számítani.

Több felelősség

A környezetügyért felelős államtitkár a belvízgondokkal kapcsolatban azt is kijelentette, nem az önkormányzatok, hanem az állam feladata és felelőssége, hogy megmondja a vízjárta területek gazdáinak: márpedig itt nem szabad termelni. Az állam tározót épít, egységes vízügyi szervezetet hoz létre. A vizes munkákra Illés szerint állami tulajdonú céget kellene alapítani, így a lehetősége sem merülne föl annak, hogy a nagyberuházások magánérdekeket szolgáljanak.

Olvasóink írták

 • 11. scott1 2010. november 24. 12:38
  „Akkor először talán előállhatott volna a "terveivel" annak a szegedi és deszki MSZP-s polgármestereknek, akik ezek szerint nyár óta se tettek semmit, ha ott még azóta is áll a víz.”
 • 10. deszkás 2010. november 24. 11:55
  „Én példát mondtam nem? Off.”
 • 9. scott1 2010. november 24. 10:43
  „:) És mi köze van a Makónak a deszki és szőregi belvízhez? Tényleg tervek, nem úgy alakult az eredmény Vásárhelyen ahogy "tervezted" :). Én nem véletlenül mondtam Neked, hogy az MSZP-s jelölt program nélkül nemhogy Lázárt, még a jobbikos jelöltet sem fogja megverni, nem hitted el. Az viszont engem is meglepett, hogy még a zöld baloldalos jelölt is megverte...”
 • 8. deszkás 2010. november 24. 08:00
  „SCOTT! Mégegyszer:vedd a fáradságot és nézd(!) meg miért áll a viz a földeken. Pl Deszk és Szőreg között. Egyáltalán tudod mi az a meliorizáció?? Én tudom mert én terveztem. Ne lózungolj itt pártokról.”
 • 7. scott1 2010. november 23. 18:37
  „Kik temették be? Kik b@szták szét, és most kik a tulajdonosok? :) Ki nem tett az ügy érdekében semmit se 3 cikluson keresztül? Van olyan párt aki az elmúlt 20 évből 12 éven keresztül megcsinálhatott volna bármit, de nem igazán ebben voltak aktívak... és Te a kialakult helyzettel kapcsolatban azok felelősségét veted fel akik pár hete voltak akkor a posztjukon :)))”
 • 6. deszkás 2010. november 23. 17:56
  „SCOTT 1! Na fussál neki még egyszer. Te mit olvastál?”
 • 5. scott1 2010. november 23. 11:04
  „jurigeller! Az idei költségvetést számon kérni azokon, akik nemmel szavazott rá több mint érdekes, a teljesen kiürült kárenyhítési alapra hivatkozni szintén. Majd a 2011-es és 2012-es költségvetés által támogatott stadion építésre terelni a 2010-es károk ellenében úgyszintén.

  deszkás! Azt elfelejtetted megemlíteni, hogy melyik volt az az önkormányzat amelyik a leginkább tett a csatornák állapotára és miközben bőszen térkövezett a főtéren, addig az elfolyni nem tudó víz a falu széli a házakat mosta... Mint ahogy azt is, hogy melyik párthoz közel állók kerültek letartóztatásra az állami gazdaságok magánosításával kapcsolatos visszaélések miatt a közelmúltban... És az is érdekes, ha Te a májusban kormányzásra kerülőkön kéred számon a csatornák júniusi állapotát...”
 • 4. deszkás 2010. november 22. 18:54
  „Betemetjük majd állami pénzen kiássuk ,karbantartjuk.Gratulálok Mágoriné a volt tszek meliorizáltak (ez azért többről szólt mint árokásás) és ezt baszták szét. Ez tény anno az aranykorona értékét emelte.”
 • 3. maci52 2010. november 22. 07:24
  „Mi van Gráf mesterrel,hány TSZ-t Államigazdaságot vett?”
 • 2. bo 2010. november 19. 08:39
  „1- Légy nyugodt, nem hiszik el, sajnos!:-(”
 • 1. jurigeller 2010. november 18. 11:50
  „Mi a helyzet az agrár kárenyhítési alappal ???

  Hogy ia van ez? Putvaroson megígért mindent Czverzán György államtitkár.
  Az agrár kárenyhítési alapban van 4 milliárd Ft aminek a felét a gazdák fizették be, továbbá 6 milliárd Ft ot szán a kormány hitelalapnak ez ugye összesen 10 milliárd Ft.

  Ezek szerint ennek a nagy fülkeforradalmi kormánynak annyit ér a magyar mezőgazdaság mint Kósa hübéresnek a 10 milliárdos stadionja Debrecenben!!!

  Hol van most Jakab Pista és a MAGOSZ ?!
  Nem kellene szót emelni a gazdák érdekében?

  Tisztelt naracsködbe burkolózott honfitársaim higgyétek el nekem ezek sem különbek Qrcsányéknál!
  Hányingerem van ettől a nagy forradalomtól.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még a héten elkészül az új makói buszpályaudvar

Hétvégére elkészül Makó új autóbusz-pályaudvara, amelyet félig már használatba is vett a Tisza Volán… Tovább olvasom