Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Fizetést emelnek a makói vízműnél

Makó - Az idei év rendkívüli időjárására és a válságra való tekintettel nem emeli a helyi adókat és a mezőőri járulékot a makói önkormányzat. Az év utolsó képviselő-testületi ülésén eldőlt, hogy a víziközmű kft.-nél jövőre lesz bérfejlesztés.
Két tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül fogadta el a makói képviselő-testület a következő évre szóló költségvetési koncepciót. Azt már most lehet tudni, hogy a város jövőre az infláció miatt 51 millió forinttal kap kevesebbet. Az ellenzéki Kovács Sándorkérésének megfelelően a költségvetést úgy állítják össze, hogy a képviselői alap ne csökkenjen a felére, hanem 300 ezer maradjon, tekintettel a megnőtt körzetekre. A város képviselő-testülete – az idei jégkár és a válság miatt – nem emeli a helyi adókat és a mezőőri járulékokat 2011-re, a közszolgáltatások díját pedig az inflációval növeli. Ennek megfelelően jövőre a vízdíj 4,2 százalékkal nő: a lakossági alapdíj 322,5 forint, a fogyasztási díj pedig köbméterenként 266,2 forint lesz. A csatornadíj 6 százalékkal nő, így 325,1, illetve 226,4 forint lesz köbméterenként. A szemétszállítás díja 3,8 százalékkal drágul: a 110 literes gyűjtőedény ürítése 223, a 120 literesé 244, a 240 literesé 488, az 1,1 köbméteresé 2236, a 4 köbméteres konténeré 8130 forint január elsejétől. A közterület-használati díjat 10 százalékkal emelték, de azért, mert két éve nem nőtt.

Az ülésen Buzás Péterpolgármester fölvetette, a városházán két éve nem volt fizetésemelés, se célprémium, és ugyanez a gyakorlat az önkormányzati cégeknél is. A Makó-Térségi Víziközmű Kft.-nél is ezt várta volna a város, az igazgató, Medgyesi Pálazonban kitartott amellett, hogy idén muszáj bért fejleszteni. A várossal folytatott tárgyalás nyomán erre nem nagy összeg, 1,3 millió forint jut, nem a vízdíjból, hanem a város által elengedett bérleti díjból. Ezt azért teszi az önkormányzat, mert a csatornázás miatt jövőre a szokottnál nagyobb feladat hárul a kft. dolgozóira.

A képviselő-testület zárt ülésen, egyhangúlag határozta el, hogy Lajtár Líviuszt, a közbeszerzési és anyaggazdálkodási iroda eddigi vezetőjét választja aljegyzővé. A 31 éves köztisztviselő le is tette az esküt a képviselők előtt.

Adventi üzemmód

Az ülésen a polgármester ünnepi köszöntőt mondott, az iskolások betlehemi műsora a szeretetről szólt. Nyilván nem ezért, de nem is volt komolyabb konfliktus. A csipkelődés azért nem maradt el. Amikor a városi televízió beszámolóját tárgyalták, és Sánta Sándor demonstratíve fölemelte szavazópultját, a polgármester azt hitte, szót fog kérni. „Nem, én csak a tartózkodom gombot keresem" – mondta a képviselő, derültséget keltve a teremben. A polgármester fölajánlotta, beszél a technikussal, hogy az ellenzékiek gépéről szerelje le az igen gombot, úgysincs rá szükség. Sánta erre úgy reagált, hogy a többségben lévő csapat gépein a nem és a tartózkodom gomb látszik fölöslegesnek.

Olvasóink írták

 • 14. zolcsi44 2010. december 19. 18:30
  „Tisztelem, becsülöm a közminkások által végzett munkát.
  Kifogásolom viszont, hogy csak a város meghatározott területén dolgoznak, pontosan, szépen ahogy csillag megy az égen.
  Vannak azonban a városnak fekete bárány pontjai: pl az SZTK felá vezető ut, soha nem jár arra senki, havat nem takaritanak, nem soznak, másfele mindenhol.
  Lehet, hogy nem ott lakik a képviselő, vagy a polgármester, vagy valaki más???
  Nem tudom.”
 • 13. duggo 2010. december 17. 18:33
  „A súlyadó kedvezményt tényleg elvették, tegnap kaptam értesítést.
  KELLEMES ÜNNEPEKET!”
 • 12. imre321 2010. december 17. 17:41
  „Nem adó emelés lesz hanem kedvezmények megvonása lásd mozgás korlátozottak súlyadó kedvezmény. Igazán rászorultaknak-”
 • 11. makovaros 2010. december 17. 08:22
  „11.
  Ha nem ide járok akkor hunan tudom hogy milyen az udvar? Mellesleg: 1.)azt mondtad hogy januárban adóemelés, hát nem lesz (most lehetett volna januárban már nem).
  2.) azt mondtad hogy nem esz munkahely erre épül a illatszer gyár
  3.) azt mondtad hogy az önkormányzatnál dolgozik ez se igaz, különben hunan tudnék ennyi mindent a suliról, miért vagyok kiakadva afidesz oktatási politikáján?
  4.) mszp mondta hogy ő ip alapján ellenőrzött akkor most miért nem csinálja (ez is sulis ipről megy)
  5.) ezt a makó a legdrágább város ezt linkeld már be mert lehet hogy ez is csak kivan találva

  Magyarul csak vádaskodtak bocs.

  8. egyolvaso:
  Ebben igazad van”
 • 10. SpákHédi 2010. december 16. 19:27
  „Bocsi: fejlesztést”
 • 9. SpákHédi 2010. december 16. 19:25
  „A képviselői alapot arra kapják a képviselők, hogy pl. járdát építsenek a körzetükben, játszóudvart az óvodában, padokat a közterekre.......stb. Az nem az Ő bérük, csak a körzetükre költhetik egy év alatt. Nem lehet hazavinni, nem tiszteletdíj. Az ezt meg se közelíti. Bár lehetne több, több felesztst tudnának végrehajtani a SAJÁT körzetükben!”
 • 8. Egyolvasó 2010. december 16. 19:05
  „T. makovaros !

  A járda nem csak az általad említett helyeken Élet és baleset veszélyes, máshol is nyisd ki a szemed és látni fogod, mióta a sózás tilos egész makón életveszélyes a járda és a kerékpár út is.”
 • 7. M@M 2010. december 16. 18:15
  „Mert eddig nem tudtad??? Tony! Ne máááááááá”
 • 6. Tony_Soprano 2010. december 16. 16:54
  „És lőn világosság:) Ma találtam a netten Makó a legdrágább város, és a legnagyobb a munkanélküliség a környéken:) Hurrá valamiben azért jók vagyunk ez is haladás már:)”
 • 5. makovaros 2010. december 16. 14:24
  „Akkor elmondom:
  1.) díj emelés ezt a érintet cég javasolja a testületnek amit a bizottság jóváhagy majd a testület megszavazza
  2.) a mostani díj emelés csak az infláció miatt van (én se örülök neki de ez van)
  3.) Képviselői alap: ez évi juttaás és ezt a képviselő saját maga nem költheti el, ez a város pénze (kisebb dolgokat szoktak belőle csinálni) pl: a volt 3-as körzet ben a kórház mögöttii kis utatt (kórház-utca Liliom utca közti földút, a Nagyér-csatorna mellet) kapot az idén útalapot (a képviselői alapból) tehát ez nem a képviselők fizetése ez a körzet kapja. mellesleg ez a elmúlt években 150 ezer volt.

  4.) többen mondtátok de Makón nem lett adó emelés, ezért kéne bizonyítani amit mondanak egyesek (dokumentumokkal)

  Végezetül ez nem ide tartozik de fontos: A GALAMB ISKOLA ELŐTTI ÉS A VOLT RENDŐSÉG ELŐTTI JÁRDA VALAMINT AZ ISKOLA UDVARA (mert oda járok) ÉLET ÉS BALESET VESZÉLYES A RÁFAGYOTT JÉG MIATT (már sikerült is rajta elcsúsznom) SZÉGYEN AZ ÖNKORMÁNYZAT RÉSZIRŐL HOGY A VOLT RENDŐRSÉG ELLŐT JÁRDÁT, ÉS SZÉGYEN AZ ISKOLA VEZETÉS RÉSZIRŐL HOGY A ISKOLA ELŐTTI JÁRDÁT ÉS UDVART HOGY, NEM KÉPESEK LEGALÁBB HOMOKOT SZÓRATNI RÁ. (ha meg valaki a kezét töri rajta és beperli a két érintettet az sokkal többe fog kerülni mint egy köbméter homok szétszórása)”
 • 4. szentmiki 2010. december 16. 11:55
  „Magatoknak választottátok ...”
 • 3. zoltanszabo 2010. december 16. 11:13
  „Nem tudom a vízmű része a szennyvíz szippantás is, Egy a cég??? Mert ők már régen kiegészítik a fizujukat minden szippantás után ! 1m3 számla---2m3 zsebbe!!!!”
 • 2. zoltanszabo 2010. december 16. 11:09
  „Ez a 300 ezer ft--ez havi ? v. éves díjjazás???
  Az én szocdíjam :25650.-ft már 4 éve! 1 ft-ot se emeltek rajta!!
  Persze emelnek mindent--szolgáltatást, közüzemi számlákat,benzint, éelmiszert, ----csak az életszínvonal a béka feneke alatt van .
  örülünk, hogy a politikusok nem érzik ennek a súlyát.
  Kívánom : mindegyik pol. a következő évben csak a minbéren éljen--érezzék a nép sanyarú életét!!!!!”
 • 1. Egyolvasó 2010. december 16. 10:43
  „És eljött a nap mikor már az ASA sem tudja kezelni a szeméthejzetett, megjött az emelés ahogy az előre várható volt.
  Köszönjük a város vezetésnek és a tisztelt képviselőknek az emeléseket, ugyanakkor örömmel tölti el szívemet, hogy az ő képviselői alapjuk marad 300 ezer forint, sok makói lakosnak ez kb: 6 hónap alatt jön össze, de akkor nem költött semmire.
  Békés ünnepet kívánok.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriási tökök a palotai kertben

Makó - Óriási méretű tökök termettek idén egy csanádpalotai gazdálkodó, Zsigmond György kertjében. Tovább olvasom