Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 03. 28. szombat - Gedeon, Johanna

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Makó hírek > Fociakadémiai város lesz a Maros partján

Fociakadémiai város lesz a Maros partján

Makó - A város és a megye gazdasági életére is hatni fog, ha a most 300 gyereket edző, versenyeztető makói Maros menti UFC-t labdarúgó-akadémiává fejlesztik. Az országgyűlés ma olyan törvénymódosításra készül, amely adókedvezményt ad a sportot támogató cégeknek.

Bakos András - 2010.07.22. 17:29
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Labdarúgó-akadémiává fejlesztik a 10 éve működő Maros menti Utánpótlás Futball Clubot – jelentette be nemrég Gyömbér Péter, az egyesület elnöke az épülő új füves pálya mellett. A tájékoztatón Buzás Péter polgármester azt mondta, az önkormányzat segíteni fog. Az egyesület kezdeményezése, és az, hogy a megye legmagasabb osztályban játszó labdarúgócsapatának, az NB II-es Makó FC-nek háttere még szilárdabb lesz, nem csak sporthír. A futball még mindig a legnépszerűbb sportág Magyarországon, délutánonként sok kisgyerek jár edzésekre megyeszerte. A Maros UFC-nél például mintegy 300 – köztük a makóiak mellett még itt tanuló, kollégista határon túliak –, 6-tól 19 évesig 9 korosztályban, délután 2-től 5-ig. Az akadémiává válás azt jelenti, az egyesület szerződést köt iskolákkal, beépítik a tantervbe a futball oktatását a délutáni edzések mellett. Ez speciális testnevelésórákat jelent, tantervre, pénzre, sportlétesítményre és szakemberre lesz szükség. Ami az utóbbi kettőt illeti, a város már nem panaszkodhat. Makón az a cél, hogy azok a fiatalok, akik a labdarúgást választják élethivatásuknak, ne kényszerüljenek elmenni idő előtt. Legalább ilyen jelentősége lehet annak, hogy akikben kevesebb a spiritusz vagy a szorgalom, megmaradjanak a futball világában játékosként, utóbb rendszeresen jegyet váltó meccsnézőként, illetve szponzorként.

Ha valóra válik a terv, nem a makói lesz az első ilyen bázis a megyében. A szegedi KÉSZ Labdarúgó Akadémia a 2008/2009-es tanévben indult, szegedi és város környéki általános iskolákkal együttműködve, a KÉSZ Csoport által létrehozott alapítvány biztos anyagi háttér. A közel 450 gyerek heti 4–5 tanórán foglalkozik futballal.

A foci még mindig a legnépszerűbb sportág Magyarországon. A makói gyerekeket Bány Tamás trenírozza. Fotó: Veréb Simon
A foci még mindig a legnépszerűbb sportág Magyarországon.
A makói gyerekeket Bány Tamás trenírozza. Fotó: Veréb Simon

A szeged-csanádi egyházmegye támogatásával létrehozott gyulai Grosics Gyula Labdarúgó Akadémián heti 3x2 óra a délelőtti penzum, a testnevelés-, az ének- és a rajzórák helyett. A most véget ért tanévben 48 gyerekük volt, most további osztályokat indítanak. Országosan a legismertebb talán a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, de jó néhány NB I-es klubnak is van ilyen utánpótlás-nevelő bázisa, régebb óta.

– Nem a vak véletlennek, hanem ezeknek a kezdeményezéseknek, ennek a hálózatnak köszönhető a Németh Krisztián, Koman Vladimir és Gulácsi Péter révén ismert, Egervári Sándor által edzett U20-as válogatott tavaly októberi világbajnoki bronzérme – emlékeztet lapunk kérdésére válaszolva Baranya István. A Grosics-akadémia sportigazgatója volt az egyik kezdeményezője és kidolgozója a 2002-ben indított Bozsik-programnak, amely a foci utánpótlásáért dolgozó – az állam helyett is tenni akaró – cégek, egyesületek munkáját elismerve intézményes keretet adott a nevelésnek. Az OTP és a Mol is támogatta 2006-ig, de Baranya szerint a Magyar Labdarúgó Szövetség nem mindig állt mellette. Most az OTP vezérigazgatója, Csányi Sándor lett az MLSZ új elnöke, az országgyűlés pedig ma olyan törvénymódosító javaslatot tárgyal, amelynek kidolgozásában Baranya is részt vett. Ez egyrészt tiszta helyzetet akar teremteni a gyakran trükkös szerződésekkel fizetett profi játékosok javadalmazása terén. Másrészt az adótörvény módosításával kedvezményt ad olyan cégeknek, amelyek a sportot, az utánpótlás-nevelést támogatják. A Maros menti UFC elnöke, Gyömbér Péter azt reméli, ezzel a makói akadémia anyagi bázisa is megerősödhet.

Foci az órarendben

A múlt század első öt évtizedében a fiúk zöme grundokon focizott, korabeli felmérés szerint napi 2–3 órát. Nemcsak a telkek beépítése, de az életmód változása, és a pártállam idején a sportélet mechanikus vezérlése is közrejátszott abban, hogy nem sikerült megőrizni a labdarúgás bázisát. Hiába voltak jó szakemberek, egyre kevesebb gyerek egyre rövidebb időt töltött el a labdával. A kérdés az volt, hogyan lehet megtalálni a tehetségeket, és egyre sűrűbb napirendjükbe valahogy beilleszteni a focit. A döntő lépés az iskolai bevezetés, amitől sokáig arra hivatkozva ódzkodtak Magyarországon, hogy a gyerek ne specializálódjon korán: majd eldönti a szüleivel közösen, milyen sportágat válasszon, ez elsősorban nem az iskolára tartozik. Ebből az lett, hogy mára egyre kevesebben sportolnak. A három évvel ezelőtti felmérés szerint a gyerekek 75 százaléka csak a testnevelésórákon mozog rendszeresen, a diákoknak csak 6 százaléka igazolt versenyző valamilyen sportágban. A felnőtteknek 16 százaléka mozog, de ha a mérce legalább heti két alkalommal legalább fél óra, akkor csak 9 százalék.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

12 következő >> végére >>> 14 hozzászólás
Moderálásra küldöm 14. Tony_Soprano 2010.07.24. 21:29

T:Luckylaci
Nem látom sötéten, inkább reálisan!Hajlok arra, hogy igazat adjak az előző kommentátornak (Luckylacinak)! Egyébként régóta gondolom azt, hogy a focit - mármint a sportnak juttatott támogatásokat meg kellene szüntetni. mindezt azért, mert egész egyszerűen jelenlegi formájában nem szolgálja a társadalom hasznát. Bővebben nem akarom kifejteni véleményem, mert sokan nem értenék meg, aki meg megérti annak felesleges!:):D

Moderálásra küldöm 13. Luckylaci 2010.07.24. 19:58

Tony! Nagy kár,hogy ennyire sötéten látod a dolgot,de hidd el ezen a szinten (utalnék az eredeti cikkre,)ez még nem ennyire éles dolog!Itt még a tehetségek kiválasztása és a gyerekek mozgásra szoktatása a cél!- ahelyett,hogy a számítógép előtt dagasztanák a testüket! A fociakadémi az egyik alternatíva....és amire én gondoltam az egy lehetséges másik!Lássuk be itt a makai síkon nem vagyunk lehetőségekkel elhalmozva,maradnak a labdajátékok és a vízisportok (hiba lenne óriás műlesiklásról ábrándozni :-) de a helyi adottságokról lemondani (pedig a hely adott,) óriási és bepótolhatatlan hiba! Sajnos az egyetlen majdnem 50-es medencét is megszüntették,hogy felépüljön az ország legnagyobb alapterületű fürdője,a lehető legkissebb vízfelülettel!! (Pedig ha nem tévedek,ide jártak busszal edzésre az orosházi és a szentesi pólósok és úszók,mikor az ő medencéiket újították fel otthon!Ennek ellenére itt senkiben sem mozdult meg semmi?!? Ebbe a költségvetésbe ennek simán el kellett volna mennie!… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 12. Tony_Soprano 2010.07.23. 21:09

Commenterek...

Istenem minden hülyeséget benyaltok, amit kicsit is szebben tálalnak mint a periódusos rendszert?
A sport egy kegyetlen üzlet lett. Kicsit kultúráltabb szórakoztatásunk, mint annó a gladiátorokkal. Na meg persze még egy botlábú magyar focista is többet keres, mint egy átlagember, ne is beszéljünk az agyatement nyugati gázsikról.Ezért akar minden apa focistát gyermekéből!Az ekkora összegek már rettentő sok embert vonzanak. Ezért nem olyan fontos Pl: a vízipóló és az úszás ,amit "Luckylaci" említett, nincs benne se közönség, se pénz!

Moderálásra küldöm 11. mj52, 2010.07.23. 18:41

8- T. Scott1 Láttam élőben anno azt a gólt, és magyarként nagyon büszke voltam rá származástól függetlenül, de ma nem sok roma származású élsportolót tudsz felsorolni, ennek sokféle oka van, ebbe most nem mennék bele, mint ahogy abba sem hogy ez a népcsoport manapság miben jeleskedik.
9- Luckilaci -én meg az általad leirtakkal értek általában egyet, a fürdőprojektnél most a turizmus ,munkahelyteremtés volt az elsődleges, de az a hajó sem ment még el amit emlitesz csak idő és pénz kell hozzá.

Moderálásra küldöm 10. Tony_Soprano 2010.07.23. 13:16

Na ehhez a témához nem értek, de arra kíváncsi lennék vállalkozók kapnak e adókedvezményt, mert akkor természetesen támogatjuk!

Moderálásra küldöm 9. Luckylaci 2010.07.23. 11:36

Teljesen egyetértek az elképzeléssel!Köztudott,hogy minél fiatalabb korban kezdik a kicsik a sportot,annál képezhetőbbek,fogékonyabbak és a tehetségük is hamarabb megmutatkozik!És ez itt a kulcs....a tehetség!Sok szülő azért íratja be a gyermekét,mert a saját kihagyott lehetőségeit próbálná újra megélni,no és azt se felejtsük el,hogy valójában alig vagy nincs is más lehetősége a gyereket szervezett körülmények között fejleszteni!Természetesen ezen kívül azért ott vannak azok a kölykök is,akik valóban akarnak és tudnak is fovcizni,akikből hamarosan felnő az a nemzedék,akikért újra élmény lesz kimenni a meccsekre,és akikre büszkék lehetünk!
DE! Mi van azokkal a srácokkal,akik másban tehetségesek,vagy csak focizni nem szeretnének?(Utalva az előttem kommentelőkre...)Azért ebben az országban világszínvonalú Pl: a vízipóló és az úszás és sorolhatnám.Ergo: B.Péternek és a t.testületnek,ha annyira fontos a fociakadémia,hogy pályát épít,pénzekre pályázik,stb,akkor miért nem volt fontos,hogy a… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 8. scott1 2010.07.23. 09:39

maggyarok!
Hallottál már Farkas Jánosról? Ez a roma származású válogatott labdarúgó 66-ban akkora kapásgólt rúgott az általad emlegetett braziloknak, hogy azok a mai napig nem tudnak rajta röhögni. Ha csak egy ilyen srácot is kinevelne az akadémia már megérte. És ha csak tizedannyit elérsz az életedben, mint amit Ő elért, már nem éltél hiába...
Ha esetleg nem tudnád kiről írok nézd meg, megéri:
http://videa.hu/videok/sport/farkas-csodagolja-1966-ban-brazilia-janos-foci-D9vb03b5UlHxm7pm

Moderálásra küldöm 7. maggyarok 2010.07.23. 06:36

T:apátfalvifaszagyerek
Jól írod, hozod te is a roma gyerekeket, és lesz sok Ronaldinonk egyenlő lesz fehér fekete a sport össze hoz bennünket!:):):):)

Moderálásra küldöm 6. borkostolo 2010.07.22. 23:11

HAJRA!!! Legyen kinek szurkolni a VB-n.

Moderálásra küldöm 5. carandi 2010.07.22. 22:42

HAJRÁ POSTÁSOK!


14 hozzászólás12 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...