Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Fodor Sándor makói hagyatéka

Makó - Bár a József Attila Múzeum éveken át pereskedni volt kénytelen Fodor Sándor hagyatékáért, mégis szép gesztussal tiszteleg a makói születésű világjáró előtt: emlékszobát rendezett be személyes tárgyaiból, fotóiból.
A makói születésű Fodor Sándor az egész világot bejárta: ha az ember rápillant a fotóival, személyes relikviáival berendezett emlékszoba térképére, alig talál olyan helyet, amelyen ne volna nyoma látogatásának. A Maros-parti városban széles körben ismert kereskedődinasztia leszármazottja még életében adományozott 13 millió forintot a makói József Attila Múzeumnak, később pedig végrendeletében az akkor több tízmilliós értékűre becsült vagyonát is az intézmény alapítványára hagyta azzal a kéréssel: cserébe őrizzék emlékét egy állandó kiállítással. Ezt a múzeum megtette – annak ellenére, hogy a végakaratot 2009-ben Fodor Sándor hozzátartozói bíróság előtt megtámadták.

Halmágyi Pál, a József Attila Múzeum igazgatója Fodor Sándor emlékszobájában. A szerző felvétele
Halmágyi Pál, a József Attila Múzeum igazgatója Fodor Sándor emlékszobájában. A szerző felvétele


Az örökhagyó unokaöccse, a Salgótarjánban élő Fodor Gyula lapunkat annak idején úgy tájékoztatta, nagybátyja megfeledkezett róluk a végrendeletben, pedig ők rendszeresen tartották vele a kapcsolatot – Halmágyi Pál múzeumigazgató, aki az elhunytat temetésén búcsúztatta, és egy lapunkban publikált olvasói levéllel is tisztelgett emléke előtt, ezzel szemben úgy vélte, ennek oka lehetett. A hosszadalmas per végül a Legfelsőbb Bíróságig jutott, és nemrégiben ért véget. Úgy tudjuk, a jogerős ítélet nagyobbrészt az örökösöknek adott igazat, a múzeumot támogató magánalapítvány jogi képviselőjétől, Benke Andrástól azonban hiába szerettünk volna ennél pontosabb információt kapni, nem adhatott, megbízói nem hatalmazták fel rá. Halmágyi Pál pedig elzárkózott a nyilatkozattól.

Olvasóink írták

  • 1. gbarta 2012. október 10. 11:20
    „Azt szeretném megtudni, hogy Fodor Sándor mettől-meddig élt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Duna Aszfalt Kft. építi az M43-ast

A Közbeszerzési Döntőbizottság a napokban elutasította a másik pályázó – amelynek a Közgép Zrt. is tagja – jogorvoslati kérelmét. Tovább olvasom