Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Fogynak a nyilvános fülkék

Makó - Bár az nem igaz, hogy a nyilvános telefonfülkéket csak segélyhívásokra veszik igénybe, tény, hogy forgalmuk évről évre csökken – Makón is. A Maros-parti városban 5 éve még 61 volt belőlük, most csak 48 darab van.
– Egyáltalán nem használom a nyilvános fülkéket. Van mobilom, arról telefonálok. A gyerekektől kaptam, igazából mást nem is hívnék; a kezelése egyszerű, szerintem még a fülkebeli telefonnál is egyszerűbb – mondta lapunknak a makói nyugdíjas asszony, Nagy-György Sándorné. Őt történetesen épp a Szegedi utcai nyilvános telefon előtt kaptuk lencsevégre, amint mobiljáról telefonál. Több mint fél órán át figyeltük a fülke körüli mozgást, kíváncsiak voltunk, használja-e valaki – senki sem nyitotta ki az ajtaját.

Mindez nem is csoda, hiszen ma már tényleg csak annak nincs otthoni vagy mobil készüléke, aki nem akar – nem kell rá várni, mint régen. Próbaképpen egyébként fellapoztuk a frissiben megjelent, 2010-es telefonkönyvet és az öt évvel korábbi dátumozásút, hogy megtudjuk, csökkent-e a nyilvános telefonfülkék száma, például Makón. Csökkent, nem is kevéssel: a 2005-ös telefonkönyvben 61-et találtunk, míg a legújabb kötetben csupán 48-at számoltunk össze.

Nagy-György Sándorné sem nyilvános fülkéből telefonál – mobilon hívja a gyerekeket. Fotó: Tésik Attila
Nagy-György Sándorné sem nyilvános fülkéből telefonál – mobilon hívja a gyerekeket.
Fotó: Tésik Attila

Az Invitel Zrt. budaörsi központjában megtudtuk: bár az nem igaz, hogy a nyilvános fülkéket már csak segélyhívásra használják, tény, hogy forgalmuk évről évre szerényebb szerte az országban. Tavaly például a kártyás fülkéké 45, az érméseké pedig 15 százalékkal csökkent. Bár működnek olyan fülkék, amelyek fenntartása veszteséges, a társaságnak összessségében nyereséget hoznak. Eltűnni viszont biztosan nem fognak, mert a céget törvény kötelezi arra, hogy 1000 lakosonként egyet biztosítson – igaz, korábban 500 lakosonként kellett egyet.

Olvasóink írták

  • 2. Tommyst 2009. augusztus 17. 21:52
    „Persze hogy elfogynak... 1000 Ft-ot olyan gyorsan benyelnek, hogy az hihetetlen... Kinek kell ez, mikor már 5000 alatt is találni egész jó mobilt(akár) használtan is?!”
  • 1. napiszar 2009. augusztus 13. 16:39
    „Ja igénybe veszik simlis ügyek intézéséhez is!ezeket a számokat adják meg a csalók!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújulnak a térségi buszmegállók

Makó - Sikeresen pályázott a Makói Kistérség Többcélú Társulása, így november 30-ig tíz településen… Tovább olvasom