Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Föladta a leckét a Fidesz Földeákon

Földeák - Tíz éven át munkatársak voltak, most egymás ellenfelei lesznek: Hajnal Gábor, Óföldeák polgármestere kormánypárti támogatással indul Földeákon, amelyet húsz éve vezet Vass Imre. A helyiekkel beszélve kiderült, a legtöbben már döntöttek. Ám arra nem mernének fogadni, mi lesz az eredmény.
Földeákon 3049-en élnek, Óföldeákon 450-en. A két önkormányzat közösen lát el egy sor feladatot, a hivatal is közös, a két polgármester napi kapcsolatban áll egymással, belelátnak egymás munkájába. Most megfagyott közöttük a levegő.

– A búcsúban, június 29-én együtt hallgattuk Lázár János miniszter úr ünnepi beszédét, de Gábor egy szót sem szólt arról, mik a tervei. Másnap bejelentette. Így az újságból tudtam meg, hogy indulni fog, ellenfelek leszünk – mondja az 52 esztendős Vass Imre.

Földeák polgármestere huszadik éve vezeti a települést, öt cikluson át, hét kormány mellett. A választásokon jellemzően 3-4 ellenfele volt.

Ahogy eddig, most is függetlenként indul, de talán először fordul elő, hogy egyetlen ellenfele lesz. Eddig – a meglepetésen kívül – más kellemetlen élménye nincs a kampánnyal kapcsolatban. Talán annyi, hogy az egyik újság regnáló polgármesternek nevezte őt. A regnálás uralkodást jelent, ez pedig távol áll tőle. Korrekt küzdelemre számít.

Lázár János miniszter úr felkérése volt a döntő érv, aminek hatására elhatároztam, indulok. Bár Óföldeák polgármestereként nem politizáltam, az köztudott, hogy fideszes érzelmű vagyok – mondja a 46 éves Hajnal Gábor. – 17 éve dolgozom Óföldeákon, elődöm betegsége, majd elhunyta után a helybeliek bizalmából polgármester lehettem. A szívem csücske Óföldeák, a szívem közepe pedig Földeák, hiszen itt élek. Egyenlő erők küzdelmére számítok, és arra, hogy nem lesz sárhajigálás.

Vásárhely felé indul a busz Földeákon. Még sohasem érezték magukhoz ilyen közel a kormányt. Fotó: Bakos András
Vásárhely felé indul a busz Földeákon. Még sohasem érezték magukhoz ilyen közel a kormányt. Fotó: Bakos András

Ezt a földeákiak is így gondolják. A községben egyik délután húsz embert szólítottam meg, középkorúakat, idősebbeket, kisgyerekkel sétáló fiatalokat. Az derült ki, hogy a legtöbben már döntöttek, valamilyen szempont szerint. Íme, néhány: „Húsz év után nem árt a változás." „Inkább Imre. Gáborról hallottam, hogy nagyon csúnyán összeszidott valakit." „Nem tudom, milyen polgármester Gábor, de a családot ismerem, rendes emberek, szomszédnak is jók." „Óföldeákon, hiába kisebb, valahogy több minden van, mint itt." „Hát persze: ott az otthon, Földeákon meg bölcsőde, óvoda, iskola, művház és minden más. Nem azonos súlycsoport." „Fehér ember nem felejt, a csatornázás után nem mindenütt lett rendesen helyreállítva az út." „Imre nekem bevált." „Lázár megígérte, ha Gábort választjuk, lesz pénz. Egyszerű, nem?"

Azt már senki sem akarta megjósolni, mi lesz a végeredmény. Igaz, hogy Vass mindig győzött, de sokak szerint nem is volt eddig igazi ellenfele. Most van. Mindkettőnek nagy a rokonsága, ismeretségi köre, mindkettő tősgyökeres földeáki.

– Vass Imre megfontolt, mindenkinek megadja a tiszteletet, az egyházzal szemben is segítőkész, de talán túlzottan óvatos, sokak szerint többet is lehetne kezdeni például a közmunkásokkal – mondja Katona Pál esperes.

– Amikor a kormány konszolidálta az önkormányzatok adósságát, Földeákon nem kellett segíteni, mert nem volt adósság, amit kezelni kellett volna. Gábor nem olyan képzett, mint Imre, de mozgékonyabb, jobban együtt él az emberekkel, jobban meg is tudja őket dolgoztatni, ami talán szül feszültségeket. Én mindkettőt támogatni fogom az aláírásommal, és majd dönt a földeáki ember, nagyrészt nyilván az alapján, hogy melyikkel áll rokonságban, vagy melyiknek a barátja.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresztre feszíti Makót az állami csatornadíj

Az új törvény és a szennyvíztisztító telep építésére támogatást adó Európai Unió eltérő szabályozásai miatt kényszerhelyzetbe kerül Makó önkormányzata. Tovább olvasom