Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Földeák zászlót adományozott polgárőreinek

Földeák - A Földeáki Polgárőr Egylet számára emlékezetes marad az idei pünkösdi hosszú hétvége. A községben ekkor tartották meg a 16. falunapok rendezvénysorozatot. A három napos programot megnyitó ünnepi testületi ülésen pedig egy csapatzászló adományozásával is elismerték a polgárőrök 20 éves, sikeres tevékenységét.
A "Földeákért" címet idén Katona Pál plébános érdemelte ki. Megköszönték a közalapítványok leköszönő elnökei és tagja munkáját, valamint kiosztották a "Falu legszebb utcája" és a "Falu legrendezettebb portája" címeket is. Elismerésben részesítették az ITF Taekwon-do Klub versenyzőjeként a kick-box világkupán első helyezést elért Zsarkó Dániel Pétert és mesterét, Máté Zoltánt.

Földeákon mindig nagy eseménynek számít a falunapok megrendezése. Nem volt ez másként az idén sem. A község apraját-nagyját megmozgató esemény biztosítását természetesen a helyi polgárőrség vállalta.

- Ilyenkor is számít ránk az önkormányzat - tudatta az érkezők irányításában, a forgalomterelésben részt vevő Lőkös József. A 70 esztendős, 20 esztendeje szolgálatot teljesítő polgárőr fiataloknak is dicséretére váló lelkesedéssel és igyekezettel tette a dolgát, közben pedig szívesen idézte fel az elmúlt időszak eseményeit. - Elnökünkkel, Vas Tiborral együtt rendszeresen vállalok járőrszolgálatot is. A két évtized alatt bizony intézkednünk kellett betöréskor, kocsmai verekedések, terménylopások alkalmával, sokszor voltunk hatósági tanuk. A lakosság pedig megnyugvással nyugtázza jelenlétünket, munkánkat és ez jó érzés számunkra.

Mondandóját igazolta, hogy miközben a megnyitóünnepség helyszínére vezetett, az emberek barátságosan, tisztelettel üdvözölték őt. Az ünnepi testületi ülésen Vass Imre polgármester köszöntőjében nem csupán a 16. falunap fontosságát hangsúlyozta, hanem megemlékezett Földeák fennállásának 165. évfordulójáról is. A polgármester a falu fejlődésének ismertetése közben a helybeliek segítő közreműködését is kiemelte, köztük természetesen a közrend és a közbiztonság megőrzéséért immár 20 esztendeje tevékenykedő polgárőrséget.

Földeák zászlót adományozott polgárőreinek.
Földeák zászlót adományozott polgárőreinek.

Beszédében elmondta: a képviselő-testület határozatban döntött arról, hogy zászlót adományoznak a Földeáki Polgárőr Egyletnek. A zászlót és az oklevelet Vas Tibor elnöknek nyújtotta át nagy taps kíséretében. Az önkormányzat még több - a község jó hírnevének öregbítéséhez hozzájáruló - személyt és szervezetet részesített elismerésben. A jelenlévők a színvonalas ünnepi műsor utáni fogadáson nagyon kellemes, baráti beszélgetésen vettek részt. A falunapok megnyitóján ott volt Mágori Józsefné országgyűlési képviselő, aki kérdésünkre elmondta: Makó és térsége polgárőr egyesületei jól együttműködnek a helyi önkormányzatokkal, a rendőrséggel, és közülük külön ki kell emelni a földeáki csapatot. A lakosság saját, önszerveződő civil szervezeteinek munkája szinte nélkülözhetetlen a lakosság jobb közérzetének erősítése érdekében. Fontos, hogy az emberek biztonságos környezetben éljenek és tudják, hogy lakóhelyükön is érdemes küzdeni boldogulásukért, amelyhez hozzájárulhat - többek között - a polgárőrök tevékenysége is.

- Valóban - vette át a szót Vass Imre polgármester - különösen, hogy egyelőre nincs álladó rendőri jelenlét községünkben. A polgárőrök pedig megbecsült emberek, mindenki ismeri őket, az önkormányzat szintén mindig számíthat rájuk. A hét minden napján járőröznek, segítik rendezvényeink biztosítását. Szolgálatukat, különböző
oktatásokon való részvételnek köszönhetően, felkészülten végzik. A község polgárait figyelemfelkeltő kiadványokkal ösztönzik arra, hogy maguk is tegyenek meg mindent testi épségük, saját javaik megóvásáért.

A jogszabályi keretek tiszteletben tartásával végzett tevékenységükkel, példamutatásukkal, a fiatalok polgárőr munkába való bevonásával sokat tesznek az ifjúság neveléséért, az utánpótlás biztosításáért. Pál Ferenc földeáki önkormányzati képviselő a lakosság elégedettségét emelte ki. Most, a fokhagymaszezonban például óriási jelentősége van annak, hogy ezek az önkéntesek odafigyelnek a termőföldekre, megpróbálják lefülelni, illetve jelenlétükkel elriasztani a tolvajokat. Emellett a helyi vállalkozókkal is jó kapcsolatot ápolnak, akik igyekeznek az önkormányzat által nyújtott anyagi támogatásukat egy kicsit kiegészíteni.

Vasné Görbe Zsuzsannától és Dulin Mihálynétól pedig megtudhattuk, hogy rajtuk kívül további 5 nőtagja van a polgárőr csapatnak. Véleményük szerint náluk és általában a falvakban - az ismertség miatt - van tekintélye a polgárőröknek, hallgatnak figyelmeztető szavukra. Földeákon nagyon jó az is, hogy tavaly kaptak az önkormányzattól egy székházat, amelyet szépen rendben tartanak, így ott is jól érzik magukat a polgárőrök. Az egylet egyik legfiatalabb tagja, Ács Tamás 23 éves, ő egy éve kapcsolódott be a polgárőri munkába. Számára mindig vonzó volt a rendvédelmi munka, ezért amikor lehetőség nyílt a belépésre, azonnal igent mondott, és döntését máig sem bánta meg. Jó közösségbe került, szívesen járőrözik. Vas Tibor polgárőrelnök azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy a 30 tagot számláló közösségükből mindig tud 2-3 embert biztosítani a járőrszolgálatokra.

A polgárőrök az egylet által megspórolt pénzből vásárolt autóval, valamint motorokkal járják a terepet, jelenlétük pedig jól mérhető visszatartó erőt jelent a bűnözésre hajlamos személyek számára, de a diszkó környéki randalírozások megelőzésében is. Az iskolások kerékpártúráját pedig fényvisszaverő mellény adományozásával segítették. Mindezekre - az önkormányzati támogatás és a lakossági felajánlások mellett - pályázatok útján is szereznek anyagi forrásokat, amelyeket szigorú nyilvántartás és elszámolás mellett használnak fel. Az elnök úgy véli: elsősorban a kitartó, fegyelmezett és következetes munkájuknak köszönhetik, hogy sikerült kivívniuk a település lakóinak bizalmát!

Olvasóink írták

  • 2. szabály 2011. június 19. 21:44
    „Csak gratulálni lehet polgárőreinknek,további erőt egészséget kívánva munkájukhoz!”
  • 1. maros50 2011. június 14. 08:13
    „Gratulálok a földeáki polgáröröknek!Dicséret illeti meg a képviselő-testületet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jutalom makói diákoknak

Makó - Idén először köszöntötte külön a Makói Általános Iskola legjobb diákjait Almási Pál igazgató,… Tovább olvasom