Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

Földeáki arcok az üvegnegatívokon

Száz évvel ezelőtti makói fényképészek felvételeit dolgozták fel és tették hozzáférhetővé a városi közgyűjteményben. A fotók között földeákiakat is találtak. Sok szereplő kilétére sikerült fényt deríteni.
Makón a fényképezés kora a polgári világgal köszöntött be. Igaz ugyan, hogy a város az 1870-es években megyeszékhely volt, állandó fotóműtermek megfelelő vásárlóréteg híján csak a századforduló után tudtak megtelepedni. Az első világháború alatt öltött tömegméreteket a fotózás, mert a háborúba induló katonák szívesen megörökíttették magukat a családjukkal emlékbe. Akkor is újból a kamera elé álltak, amikor hazatértek, sőt idegen sebesültek és hadifoglyok is így adtak magukról hírt a Maros-parti városból.

– Találtunk a fennmaradt dokumentumok között olyan ábrázolást is, ahol az édesapa már nem érhette meg a gyermeke születését, ezért az ő képét utólag montírozták a csecsemő fotójához – mutatott érdekességeket a makói múzeum hatalmas üvegnegatív-gyűjteményéből Forgó Géza, az intézmény munkatársa.

A témát keresse a Délmagyarországban!

  Délmagyarország / Délvilág hírek Fizessen elő a napilapra!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúszik az ösztöndíj Makón: késtek a papírok, ezért még nem kaptak pénzt a szakképzősök

Az iskola hibázott, így most egy összegben kapják meg a tanulók a pénzt. Tovább olvasom