Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Földeáki hétvége: koronával, katonai bemutatóval és Marosi Ádámmal - galéria

Marosi Ádám olimpiai bronzérmes öttusázó, újdonsült főhadnagy is jelen volt Földeákon, ahol bemutatták a Szent Korona hiteles másolatát.
Bemutatták a Szent Korona egyetlen hiteles másolatát a földeáki templomban, miközben a faluban egyszerre tartottak maratoni váltófutó versenyt, nemzetközi néptánctalálkozót, katonai bemutatókat és toborzást. Mindezt az október hatodikai nemzeti megemlékezéshez kötve.

Az eseményre hazatért a falu szülöttje: Kun Szabó István dandártábornok, a futókat pedig Marosi Ádám olimpiai bronzérmes öttusázó rajtoltatta, majd katonai egyenruhájában misére ment.

Marosi Ádám (középen) főhadnagyi egyenruhában vett részt a Szent Korona hiteles másolatát köszöntő misén a földeáki katolikus templomban . Fotó: Major Zsuzsanna.
"Nagyon tetszik ez a hely. Sokkal kisebb mint Budapest. Itt mindenki ismer mindenkit, számomra ez felfoghatatlan" - így érezte magát Marosi Ádám olimpiai bronzérmes öttusázó Földeákon a szombati rendezvénykavalkádban.

Reggel a futóverseny résztvevői és a szurkolók, iskolások töltötték meg élettel a falu főterét, több mint 400-an mérették meg magukat. Az iskolás csoportok csak 1-2 kört, míg a nagyobbak a 42 kilométeres maratoni távot teljesítették. Ez nagyjából 33 kört jelentett a templom körül.

A Szent Korona másolata 10 órakor érkezett meg a templomba, ahol Katona Pál plébános, az ereklye és Szent István tanainak jelentőségéről beszélt. Ezt követően a koronaőrök tartottak előadást szolgálatukról, majd bő három óra múlva elszállították a koronát.

Földeákon született és Makón járt középiskolába Kun Szabó István dandártábornok, a fővárosi helyőrség parancsnoka. Elmondta, mindig örömmel tér haza, és szívesen beszélget ilyenkor a régi ismerősökkel. A rendezvényen Dr. Hende Csaba honvédelmi minisztert képviselte, aki - a földeáki polgármester elmondása alapján - nagy segítséget nyújtott abban, hogy a településre érkezhessenek a katonai egységek.

A futóverseny győzteseinek Marosi Ádám adta át a díjakat. Ádám július óta szerződéses katona, főhadnagyi rendfokozattal, jelenleg a szentendrei laktanyában kap alapkiképzést. Elmondta, jól érzi magát katonaként, élvezi a kiképzést. Öt éves szerződést írt alá. Novemberben kezdi az alapozást a jövő évi Európa- és Világbajnokságra. A 2016-os riói olimpiára is készül.

Délután hazai, szerb és szlovák néptánccsoportok mutatkoztak be, a Magyar Honvédség fővárosi zenekara zenélt. Bemutatkozott a fegyverforgató különleges csoport, bemutatót tartott a 25/88-as könnyű vegyes zászlóalj is. A főtéren felállított katonai sátrakban fegyvereket, repülőszimulátort lehetett kipróbálni. Toborzást is tartottak. Az ebéd pedig gulyáságyúban főtt.

Olvasóink írták

 • 8. tothis18 2012. október 16. 12:41
  „Tisztelt Hozzászólók!

  Engedjék meg, mint az eseményen résztvevő, elmondjam Önöknek,h igazán méltó ünnep volt Október 6-hoz kapcsolódva! Semmi oda nem illő, hanem sport-ünnepség-katonaság-egyház-önkormányzat-iskola szerves egysége valósult meg,ha a máshol föllelhető plakátot bárki megnézi,akkor láthatja,h igazán szép NEMZETI ÜNNEP kerekedett, semmi oda nem illővel, persze mindent lehet másképp és majd még jobban, de ez így szép volt!
  Biztos vagyok abban,h az ilyen jellegű és tartalmú ünnepek viszik előre a nemzedékekben a hazafias nevelést.
  Szép volt, s aki templomban is látta Szent Korona (mását) meggyőződhetett arról, h a Jó Isten is be-benézett hiszen mindvégig ragyogó napfényben fürösztötte a koronát!

  Ez volt a program:http://www.makoimozaik.hu/images/stories/ideiglenesprogramok/foldeak.jpg”
 • 7. kontrapista 2012. október 09. 20:46
  „4.mediashreck
  Vigyázat, mert " azota nemet van " feleség is lelép, ha ilyen sótlan történetekkel traktálod !”
 • 6. joy 2012. október 09. 11:04
  „Miért fog el ugyan az a nyomorkavargás, mint a "vitézkedő" hegedűssel kapcsolatban?

  5;!
  Iskolai végzettség, mint ...-é?
  :o)”
 • 5. 6664 2012. október 08. 20:26
  „2. kalkutta 2012.10.08. 17:09 Gondolom, te is tudod, hogy ez nem így megy. Bizonyos iskolai végzettséghez adottak a rendfokozatok. Nem időarányos a kapott rendfokozat. Az elért rendfokozat, az megint más...”
 • 4. mediashreck 2012. október 08. 20:08
  „Földeakrol es Oföldeakrol jut eszembe.
  Az 1970-es evek vegen meselte nekem, az akkori elsö (magyar) felesegem nagyapja:
  (azota nemet van)
  Na.

  Meseli az öreg:
  (aki 1905-ben született,, Isten nyugosztalja!)

  "...Ott Földeakon ittunk a kocsmaban.
  En, a grof kocsisa voltam.
  Ösz volt.
  Bejött a kocsmaba a grof, szetterpesztette a csizmas labat, es elkialtotta magat:
  -"Mindenki az aratasra...!"
  (egy perc alatt kiürült a földeaki kocsma...!)

  Meg a jo öreg, aki engem nagyon szerett, meselte azt is, hogy
  egyszer a grof urat bevitte Szegedre konflissal a regi Hungariaba,
  reggelig varni kellett, es hazavitte.

  Ez mind az 1930-as evekben volt.

  Emlekeimben feljegyeztem magamnak akkor.

  :)))”
 • 3. Hammada_Fleet 2012. október 08. 17:15
  „Kell a cirkusz a népnek, nehogy eszébe jusson, hogy kenyér már milyen régen nem jutott...
  De úgy kell nekünk, amíg vevők vagyunk rá, addig csak tömjék be vele a pofánkat.”
 • 2. kalkutta 2012. október 08. 17:09
  „Én meg ezredes szeretnék lenni. Úgy gondolom, hogy 2 évet voltam katona valódi kiképzéssel. Ha Marosi 3 hónap alatt főhadnagy lett akkor én legalább az ezredesi címre jogosult vagyok. Tábornoki rangra nem gondolok mert volt két kisebb fenyítésem.”
 • 1. joy 2012. október 08. 15:55
  „Hajrá Honvéd!
  Hajrá Honvéd!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök mentették meg az infarktusost

Kellő segítség nélkül néhány percen belül összeomlott volna a férfi vérkeringése, ami a halálához is vezethetett volna. Tovább olvasom