Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Földeáknak jók az esélyei

Földeák - Komoly esélyekkel indul Földeák a következő uniós pályázati ciklusban, mert jók az adottságai – mondta a napokban megtartott lakossági fórumán Lázár János.
– Ha most kellene szavazni az uniós tagságról, bizonytalan lennék, hogyan voksoljak, de végül, mérlegelve az előnyöket és a hátrányokat, az igen mellett döntenék. Az Unió nélkül ugyanis rosszabbul élnénk; a Földeákon most zajló csatornázás is legalább a duplájába vagy még többe kerülne a brüsszeli támogatás nélkül – mondta földeáki lakossági fórumán a napokban Lázár János, parlamenti képviselő, miniszterelnökséget vezető államtitkár, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetésével megbízott kormánybiztos. A rendezvény elsősorban arról szólt, milyen lehetőségei lehetnek a községnek a következő, 2014–20-as uniós fejlesztési ciklusban. A téma sokakat érdekelt: a kultúrház nagyterme zsúfolásig megtelt.

Az anyai szigor

Lázár beszélt a rezsicsökkentésről és annak eredményeiről, meg hogy a kormány nem az embereket, hanem a bankokat és a multicégeket sújtja különadókkal a költségvetési egyensúly érdekében. Többek között azért sem költözött a fővárosba, hogy nap mint nap érezze, milyen körülmények között élnek az egyszerű emberek. – Ha nem az ő érdekükben politizálnék, ebédet sem kapnék a hétvégén az édesanyámtól – jegyezte meg tréfálkozva, s azt is hozzátette: nemrégiben nagy feltűnést keltett szakállától is az ő kérésére szabadult meg.

A jövőre induló ciklusban összesen 7 ezer milliárd forint érkezik az Unióból hazánkba, s ha a lehetőségekkel jól sáfárkodnak a földeákiak, a pénzből ide is jut majd. Lázár János szerint három pillérre érdemes építeni a helyi fejlesztéseket: mivel gyerekek nélkül nincs jövő, mindenekelőtt arra, hogy mire van szükségük a gyerekeknek – ilyen az iskolafelújítás és a tornacsarnok-építés –, ezenkívül a helyi vállalkozások és a munkahelyteremtés támogatására, valamint az életkörülmények javítására. Földeák mindebben eleve jó eséllyel indul, hiszen nem minden hazai falu mondhatja el, hogy ott még születnek gyerekek, vannak vállalkozások. Jó a község földrajzi elhelyezkedése is: egyaránt közel van Hódmezővásárhelyhez, Makóhoz és Szegedhez. Földeák jövőjét meghatározza az is, hogy jók a lehetőségek az itt hagyományos, kézimunka-igényes gazdálkodáshoz.

Lázár János szövetséget ajánlott a földeákiaknak, s ígéretet tett arra, segítségükre lesz abban, hogy ki tudják aknázni a jövőre induló fejlesztési ciklus lehetőségeit.

Olvasóink írták

  • 1. Qllancs 2013. október 31. 15:44
    „Földeák ..rá fog szavazni?? mert ugye a múlt héten vitte -orbán levelét ! ez arra kötelezi a falut..oda tegye az : X t.
    Makón is lesz fórum ???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hummeres gázolás lépésről lépésre

Miért eredtek a rendőrök a megbüntetett hummeresek nyomába? Ki lőtt először a Hummerekre? A… Tovább olvasom