Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Földesiék Nagylakra költöztek

Nagylak - Megmenekült a nagylaki óvoda: a faluba már meg is érkezett az első család, amelynek köszönhetően meglesz az intézmény fenntartásához minimálisan szükséges gyereklétszám.
– Az egyik kereskedelmi tévé híradójából tudtuk meg, hogy Nagylakon kisgyerekes családokat keresnek az óvoda megmentése érdekében. Eddig Szigetszentmiklóson laktunk albérletben, de egyre nehezebben tudtuk fenntartani. A sütőipari cég, ahol dolgoztam mint pék, csődbe ment a múlt év végén, és nem találtam munkát. Az olcsóbb lakhatás reményében vállaltuk a költözést – mondja a családfő, Földesi Zoltán. A 90 négyzetméteres faluszéli lakásban beszélgetünk, amelyet az önkormányzattól kedvezményesen vehettek bérbe. A napokban érkeztek. Még érezni a festés szagát, a szőnyegeket még nem volt idő leteríteni, de a családi képek már a falon vannak. Hatan vannak: a házaspárral együtt érkezett a feleség édesapja, Orbán István, aki a költözés miatt feladta sofőri állását, és van három fiúgyermek: Janika és Zolika óvodás, Ricsike pedig még a kiságyban gőgicsél. A két felnőtt férfi bizakodik: rövidesen találnak munkát a közelben. Bíznak abban is, hogy be tudnak illeszkedni a falu közösségébe – eddig a boltban és a postán is kedvesen fogadták őket.

Megmenekült a nagylaki óvoda azzal, hogy Földesiék Nagylakra költöztek. Fotó: DM/DV
Megmenekült a nagylaki óvoda azzal, hogy Földesiék Nagylakra költöztek.
Fotó: DM/DV

Mint megírtuk, Nagylak polgármestere, Gyarmati András azért fordult egy hónapja a nyilvánossághoz, hogy meg tudják menteni az önkormányzat utolsó intézményeként számon tartott ovit, amelyre egyébként erején felül költött a falu. Ahhoz, hogy tovább működhessen, legalább 8 fős létszámra van szükség, ám két család váratlan elköltözése miatt úgy tűnt, ez nem lesz meg. Ezért kínált fel az önkormányzat bérlakásokat az óvodás korú gyerekekkel beköltözni hajlandó családoknak, 4–9 ezer forintos havi lakbérrel. A felhívásra rengetegen jelentkeztek. Az első félszáz jelentkező közül választotta ki végül a képviselő-testület azt a 3 családot, amely élhet a lehetőséggel – közülük Földesiék érkeztek meg elsőként. A falu első embere most már biztos abban, hogy az ovira egyelőre nem kerül lakat – és ha a most várandós kismamák sem költöznek el időközben a faluból, hosszú távon sem kell aggódni emiatt.

Olvasóink írták

 • 8. KamuNeni 2013. május 26. 20:07
  „Haaat, jo szerencset a falunak.”
 • 7. pardon 2013. május 24. 17:42
  „reméljük!”
 • 6. goldfish 2013. május 24. 16:20
  „rózsakert: azért gondolom, hogy félszáz (vagyis kb. 50) családból nem a semmirekellőket telepítik be! Hanem inkább olyanokat, akik hasznos tagjai lesznek a falunak...”
 • 5. rózsakert 2013. május 24. 15:24
  „jaja nagy nyereség.....bodzások a jövő reménységei......olyan nevethetnékem támadt .”
 • 4. jagoda194 2013. május 24. 14:57
  „Gratulálok! a nagylakiak hatalmasat kaszáltak,mely győzelem felért egy vereséggel.Románok is így foglalták el Erdélyt.”
 • 3. grafika88 2013. május 24. 14:08
  „Itt csak 3 gyerek van.
  Miért nem hívták a már korábban bemutatott, dec. 31. született kisfiú szüleit---ott 9 gyerek van !

  Ugyan ez a gond pl. Mártélyon is ! Vegye fel a kapcsolatot a 2 önkormányzat !”
 • 2. TrombiFrédi 2013. május 24. 11:15
  „Ez nagyon szép és jó csábítgatni, de mivel fogják majd ott tartani az érkezőket... mert hát Nagylak környéke, semmilyen téren nem Nyugat-Dunántúl!?”
 • 1. pachakuti 2013. május 24. 10:33
  „A rokonok későbbi költözésével akár bővíteni is kell majd az óvodát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tehetséges diák: Kata a DUE díjazottja

Az ország második legjobb diákrádiósának mondhatja magát a József Attila Gimnázium iskolaújságának egyik írója, Bacskulin Kata. Tovább olvasom