Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Ford T-modellt formáz a zombori kukorica-útvesztő

Kiszombor - Jóllehet csak július közepétől látogatható, már elkészült Kiszombor határában a kukorica-útvesztő. A bejárható útvonal idén – a levegőből nézve – egy Ford T-modellt formáz. Így tisztelegnek a szervezők a 130 esztendeje Makón született konstruktőr, Galamb József emléke előtt.
Ismét várja a kalandkedvelőket a kiszombori határban a kukorica-útvesztő. A labirintust ismét a helybeli Tokaji Ferenctervezte meg számítógéppel, majd az összesen 5200 méteres útvonalat az 5 hektáros kukoricaföldön egy 6 fős csapat alakította ki Balázs Zoltán vezetésével. A munkát – amelyben közreműködött a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör is – most először már május végén elvégezték, mert ilyenkor könnyebb kikapálni a felesleges növényeket.

Az első útvesztőt 2004-ben, Ferencszállás határában alakították ki – akkor még kukutyini kukorica-útvesztőnek hívták. Később azonban jobban megközelíthető helyre, Kiszombor mellé költözött a rendezvény, amelynek töretlen a népszerűsége. A két ötletgazda minden évben igyekszik más-más ötlettel előrukkolni a labirintus mintáját illetően. Volt már az útvesztő boszorkány, bölény, csodaszarvas és turulmadár alakú is – ez persze csak a légi fotókon vehető ki. A Ford T-modellről még nem készült ilyen felvétel. Hogy miért ez az autó az idei motívum? Mert 130 esztendeje született Makón a Ford T-modell konstruktőre, Galamb József.

A labirintus ötletgazdái, Tokaji Ferenc (a kép bal oldalán) és Balázs Zoltán a kukoricatáblában. Fotó: DM/DV
A labirintus ötletgazdái, Tokaji Ferenc (a kép bal oldalán) és Balázs Zoltán a kukoricatáblában.
Fotó: DM/DV

Az útvesztő július 16-ától augusztus 14-éig várja a vendégeket. Minthogy a kanyargós, zsákutcákat rejtő útvonal a Bádogböskét formázza, lesz olyan nap, amikor az érdeklődők a helyszínen megtekinthetik a makói múzeum birtokában lévő Ford T-modellt, valamint a Galamb József Szakmunkásképző hasonló kocsivázát, de lesz kézműves-foglalkozás, honismereti és tanyás nap is – utóbbi állatsimogatóval.

Olvasóink írták

  • 3. kakukkfű 2011. július 02. 22:29
    „A Fa....kon már látható, nagyon király!”
  • 2. Gabci74 2011. június 27. 09:43
    „Talán majd ha megnő a kukorica és ad egy mintát. Akkor rögtön lesz kép is.”
  • 1. makovaros 2011. június 25. 14:49
    „Kép az útvesztőről nincs felülről hogy látthassuk az autó formát?:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csikota Európának fújja

Öt másik magyarral együtt egy makói tagja is lesz mostantól egy éven át az Európai Unió ifjúsági szimfonikus zenekarának a 21 esztendős Csikota Gergely személyében. Tovább olvasom