Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Főtere is lesz a Maros-partnak

Makó - Rendelettel szabályozta a Maros-parti üdülőterület építészeti küllemét a makói önkormányzat, mert a népszerű pihenőhely eddig ötletszerűen épült be. Néhány nyaralót átépíteni, illetve lebontani javasolnak.
A Maros-parton becslések szerint nagyjából 250 üdülőtelek található. Épület nincs mindegyiken – jó részük a várostól bérelt, de vannak magántulajdonú ingatlanok is, nagyjából a harmaduk. Az övezet az 1960-as, 1970-es években alakult ki. Akkoriban még semmiféle beépítési előírás nem vonatkozott a Maros-partra, így a nyaralókat ötletszerűen, kizárólag az építtetők igényeinek megfelelően húzták fel. A végeredmény az lett, hogy aki mostanában a strandra tart, az oda vezető főút mentén egy meglehetősen kaotikus képet mutató nyaralósort vehet szemügyre. Az épületek némelyike lepusztult, romos. Az övezetben egyébként van vezetékes ivóvíz és áram is. Népszerűségét jelzi: már a közeli hétvégi kertek némelyikét is kivonták a művelés alól, hogy üdülőtelekké alakítsák.

A makói képviselő-testület most részletes építészeti szabályrendszert alkotott a Maros-partra. Ennek fő indoka, hogy a város az utóbbi néhány évben – a most folyó beruházásokat is beleszámítva – jó félmilliárdot költött, illetve költ a területre, és turistacsalogató üdülőhellyé szeretné varázsolni. Emlékezetes: megújult a strand, de vannak elképzelések a vadászház és az egykori diáktábor korszerűsítésére is. A tervezetet szerdai ülésén tárgyalta meg a testület: tucatnyi lepusztult épület átalakítását vagy lebontását szorgalmazza, előírja az előkertek fásítását és kötelező építési vonalat is kijelöl, amelynek köszönhetően hosszú távon rendezett utcakép alakulhat ki. A rendelet talán legérdekesebb pontja az, amelyik egy sétány és egy reprezentatív központi tér szükségességét veti fel. Ezeket a strand bejáratához közel fogják kialakítani.

Olvasóink írták

  • 3. Poslabény 2012. december 27. 17:08
    „A marospartot sohasem a látványtervek tették népszerűvé, hanem a természetessége. Nem lesz ez nagyon mesterkélt, nagyon művi??”
  • 2. pog 2012. december 27. 08:40
    „egyetértek a rend helyre állítására,de lehet,hogy már késő....érdekes a polgármester mindig olyan beruházásért lelkesedik aminek rend szerint veszteséges.. vagy tényleg neki megéri...”
  • 1. cucusz 2012. december 24. 14:38
    „Igen a régi úttörő táborra tényleg ráférne valmi megújulás, a vadászházra is. Cak minél kevesebb természet rombolással! Lásd lombkorona sétány. Felesleges dolog ami a Marospart egy szép részét, szerintem tönkreteszi. Jó volt ott is lemenni a szép fák között a Maros partjára, gondolom majd ezt is bekerítik és lelakatolják . Estleg jó pénzért beengednek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halászlé, töltött káposzta, bejgli

Kíváncsiak voltunk, idén milyen ételek kerülnek majd az ünnepi asztalra, ezért megkérdeztünk három makóit, náluk mi lesz a menü Szenteste. Tovább olvasom