Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Fraknói Vilmos-díjat kapott Tóth Ferenc

Idén Tóth Ferenc makói helytörténésznek, Huzsvár László nagybecskereki megyés püspöknek és Szilárdfy Zoltán római katolikus papnak, művészettörténésznek ítélték oda a Fraknói Vilmos-díjat. Az elismerést tegnap vehették át a díjazottak a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
A makói múzeum nyugalmazott igazgatója tegnap Budapesten vehette át a kitüntetést Fotó: MTI
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium tájékoztatása szerint az elismerést Csepregi András, az Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője adta át. A Fraknói Vilmos-díj azoknak adományozható, akik kiemelkedőt alkottak a teológia, a filozófia vagy az egyháztörténelem területén, és munkájukkal előmozdították a magyar vallási élet megújulását.

– Igazi meglepetés volt számomra ez a díj, azért is, mert én már nem vagyok a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének tisztségviselője: lemondtam, igaz, addig 47 helytörténeti füzetet adtunk ki, és jó néhány emléktáblát elhelyeztünk – mondta lapunknak Tóth Ferenc. Nagy öröm volt számára, hogy a díjat a Petőfi Irodalmi Múzeumban adták át, ahol régen gyakran megfordult, és otthon érezte magát. Az is meghatotta, hogy kiderült: a kuratórium egyik tagja dr. Török József, a Pázmány Péter egyetem tanára – egykori makói diák.

Az elismerést minden évben Fraknói Vilmos (1843–1924) történetíró, egyháztörténész halálának évfordulóján, legfeljebb három személyiségnek adományozzák. Tóth Ferenc a makói katolikus egyháztörténet részletes és változatos feldolgozásáért, valamint kiemelkedő helytörténeti munkásságának elismeréseként részesült a Fraknói Vilmos-díjban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenmillióra lehet pályázni

Negyvenmillió forint uniós támogatásra lehet újra pályázni Makón és térségében – Kiszombor,… Tovább olvasom