Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Franciák, fekvőkerékpárral

Makó - Két francia világjáró, a rendezvényszervező Cédric Trolong és párja, a pedagógusként dolgozó Alice Creskens vendégeskedett egy napon át Makón egy helyi eszperantistánál, Szekeres Mihálynál.
A fiatalok nagy feltűnést keltettek különleges kerékpárjukkal, amit szinte teljesen háton fekve, egy kényelmes ülőalkalmatosságban elhelyezkedve lehet tekerni. Így állítólag nem fárasztó a biciklizés akár hosszú távon sem. A Maros-parti várost Franciaországból Japán felé tartva ejtették útba.

Lapunknak elmondták: Chateaurox-ból indultak, és úti céljukat terveik szerint 41 ezer kilométer megtétele után, 29 országot érintve jövő májusban érik majd el. Ekkora túrára egyébként korábban nem vállalkoztak csodajárgányaikkal, csak saját hazájukban, illetve Angliában rótták a kilométereket hanyatt fekve. Az utazásnak azért ezt a látványos és érdekes módját választották, mert egyrészt szerették volna minél közvetlenebbül megismerni az útjukba eső országokat, másrészt pedig azért, mert mindketten a környezetvédelem lelkes hívei.

Cédric Trolong és Alice Creskens, kettőjük között makói vendéglátójuk, Szekeres Mihály. A szerző fotója
Cédric Trolong és Alice Creskens, kettőjük között makói vendéglátójuk, Szekeres Mihály.
A szerző fotója

Meg akarják mutatni, hogy a természetet kímélve is meg lehet ismerni a világot, és amerre járnak, mindenütt a megújuló energiaforrások hasznosítására szeretnék felhívni a figyelmet. Kalandos útjukat az internet révén szervezték meg, és sokakkal a világszerte ismert mesterséges nyelv, az eszperantó révén vették fel a kapcsolatot.

Olvasóink írták

 • 5. Szabó Imre 2008. július 22. 08:54
  „Kedves Mihály és a többiek!

  Az eszperantó valóban nem holt nyelv, ugyanakkor vita nem is erről volt, hanem hogy mesterséges-e. Ezügyben én is idéznék, és ezzel a magam részéről a vitát le is zárom. A Wikipédia eszperantóról szóló szócikkének első mondata így szól: "Az eszperantó egy mesterséges, emberi kommunikációra kialakított nyelv."

  Üdvözlettel: Szabó Imre”
 • 4. Szekeres Mihály 2008. július 21. 23:02
  „Kedves Imre!
  Számomra elfogadható az ön álláspontja, de napjainkban a hangsúly azon van, hogy ez a nyelv él, létezik, nem holt nyelv, mint azt néha magas műveltségű emberek is tudni vélik.
  Egyéként Zamenhof, több évi tanulmány után figyelembe vette a föbb európai természetes nyelvek sajátosságait, sőt a nemzetközi szókincset, vagyis természetes alapokra építkezett. Viszont elhagyta a természetes nyelvek nehézségeit, pl.: egy betű egy hangnak felel meg, vagyis fonetikus, könnyen tanulható.
  A franciákkal, többek között, arról humorizáltunk, hogy milyen nehéz az ő nyelvük is meg a milyenk is az eszperantóhoz viszonyítva.
  http://doku.uw.hu/ honlap alján megtalálható az Akadémia és az Oktatási Minisztérium állásfoglalása.
  Köszönöm a cikk megírását.
  Szekeres Mihály”
 • 3. Szabó Imre 2008. július 20. 10:45
  „Nem ismerem ezügyben az intézeti állásfoglalást, de tudomásom szerint az eszperantót egy Zamanhof nevű legyel orvos alkotta meg, tehát mesterséges nyelv - a fejlődése más kérdés, lehet, hogy az természetes, de a kialakulása nem.”
 • 2. bárki 2008. július 20. 09:17
  „Nem és nem és nem.
  A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének állásfoglalását figyelembe kellene veni mielőtt bármiféle mesterséges nyelvről beszélnénk.
  Az eszperantó természetes úton fejlődő nyelv.”
 • 1. Medveczki Gábor 2008. július 19. 07:45
  „Nagyon érdekes cikk. Jól bemutatta ez a cikk is, hogy az eszperantóval igazán könnyen lehet barátokat szerezni és a mindennapi életben is kiválóan alkalmas a nemzetközi kommunikációra. Bárcsak minél többen ismernék fel a semleges nemzetközi nyelv jelent?ségét. Az eszperantó ugyanis senkinek sem született anyanyelve - bár ilyen is akad, mégis mindenki egyenrangú partnerként kezelheti egymást és senki sincs el?nyben a nem anyanyelvükön beszél?kkel szemben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biciklitolvajt keres a makói rendőrség

Makó - A delmagyar.hu értesülése szerint lakatlevágással loptak el egy biciklit még a múlt héten… Tovább olvasom