Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Franyó Róbert visszatér a PÁST-ra

Makó - Mostani társulatával egy estére visszatér Makóra a legendás Páger Antal Stúdió egykori vezetője, Franyó Róbert. A színházi esttel a névadó emléke előtt szeretne tisztelegni, de a PÁST egykori tagjait is meghívta az előadásra.
Abban, hogy Makón ma nagy tiszteletnek örvend Páger Antal, nagy szerepe volt egy legendás diákszínkörnek, amely már 1989-ben felvette az itt született színészóriás nevét. A Páger Antal Stúdiót a József Attila Gimnáziumba óraadó egyetemistaként visszajáró Franyó Róbert alapította, majd vezette több mint 10 esztendőn át. Ez alatt az évtized alatt több mint ötven középiskolás játszott a stúdió keretei között. A társulat története az ezredfordulón, azt követően ért véget, hogy vezetője már nem dolgozott Makón. Ugyanakkor Bálint Márta kultúrház-igazgató és Varga Márta akkori tévévezető mellett hozzá köthető az az ötlet, hogy az azóta bezárt mozi vegye föl Páger Antal nevét – innen nőtt ki, erősödött meg a Páger-kultusz a városban, amelynek többek között a Páger-gyűrű is köszönhető.

Franyó Róbert és társulata, a XXI. Művészeti Műhely. FOTÓ: DM/DV
Franyó Róbert és társulata, a XXI. Művészeti Műhely.
Fotó: DM/DV

Átadják a Páger-gyűrűt

Páger Antal születésének 113. évfordulóját ünneplik vasárnap Makón. Fél 11-kor megemlékezést tartanak a szülőháznál, 11-kor pedig átadják az idei Páger-díjat. Téni bácsi arany pecsétgyűrűjének mását Buzás Péter polgármester Kútvölgyi Erzsébet Kossuth-díjas, érdemes művésznek adja át a Hagymaházban. Az átadást követően Réz András filmesztéta beszélget a díjazottal. Este 6-kor a városi tévé a Minden casting című Kútvölgyi-filmet tűzi műsorára.

A PÁST egykori tagjainak, illetve nézőinek az idei Páger-ünnepség előestéjén, szombaton este 6-tól lesz alkalmuk egy kis nosztalgiára a Kelemen Házban, egy estére ugyanis visszatér Makóra mostani társulatával, a XXI. Művészeti Műhellyel Franyó Róbert. Ennek a csapatnak legalább olyan érdekes a története, mint a sokak emlékeiben máig élő diákszínjátszó körnek: ebben bonyhádi középiskolások, no meg néhány ottani felnőtt játszik, s ezt Franyó Róbert a Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Támogató Alapítvány munkatársaként szervezte meg, miután maga is részt vett egy szenvedélybetegségből gyógyulást hozó terápián. A 2010-11-es évadban volt 43 előadásuk és több mint 4000 nézőjük; ez azért különösen nagy szó, mert a bemutatók több mint felét az alig 15 ezres lélekszámú Bonyhádon tartották.

A Műhely darabjai között vannak átdolgozott PÁST-előadások is, köztük például a nagy sikert aratott Pulóvergyűjtő. Ilyeneket is láthat majd a közönség az esten, de ugyancsak bemutatják, hogyan működik élőben a televízióban népszerű Beugró. Franyó Róbert a régi stúdiótagok közül többel máig tartja a kapcsolatot, és bő tucatnyian ígérték meg neki, hogy eljönnek – pedig az akkori gimnazisták mostanra szétszéledtek szerte az országba, sőt Európába.

Olvasóink írták

  • 1. asdiob 2012. január 29. 12:57
    „Tanár Úr!
    Merre járt Makó után? Erre is meg arra is?
    És mivel tetszett foglalkozni? Ezzel is meg azzal is???

    Nagy színész maga! Sok ismérőse tudna nyilatkozni arról, hogy maga milyen óriási színész is. Pályázik a Páger gyűrűre egyszer?...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki nyeri a Téli kupát? Esélyek.

A múlt héten a nyílt kategóriában és +35-ben is eldőlt, hogy melyik négy csapat játszik vasárnap… Tovább olvasom