Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza -2°C | 8°C Még több cikk.

Galamb-emlékérem

Különleges emlékérem kibocsátásával köszöntötte a Magyar Nemzeti Bank a világhírű konstruktőr, Galamb József születésének százhuszonötödik évfordulóját. A különlegességet tegnap szülővárosában, Makón mutatták be.
Misura Gábor, a Magyar Nemzeti Bank szóvivője bemutatja az emlékérmet Fotó: Szabó Imre
A makói születésű Galamb József, a Ford T modell konstruktőre előtt tiszteleg legújabb emlékéremével a Magyar Nemzeti Bank. Mint a szülővárosban, a József Attila Múzeumban megrendezett ünnepélyes bemutatón az intézmény igazgatója, Halmágyi Pál elmondta, a világhírű mérnök, aki egy sokgyermekes, református gazdacsaládban jött világra százhuszonöt esztendeje, hamar kitűnt tehetségével. Útja szinte egyenesen vezetett tanulmányai végeztével Amerikába, ahol Henry Ford egy mérnökcsapat tagjaként egy új, olcsó népautó tervezésével bízta meg. A T modellt aztán 1908-tól 1927-ig gyártották, több mint tizenötmillió darab készült belőle.

Az ezerforintos emlékérmet a Magyar Nemzeti Bank a Magyarok szerepe a világ műszaki-tudományos fejlődésében című sorozat darabjaként adta ki – az ideiek közül egyébként ez az első, összesen hétféle jelenik meg ebben az esztendőben. A különleges, csúcsára állított négyzet alakú emlékpénz Holló István iparművész tervei alapján készült, előlapján pedig a T modell látható. Anyaga a réz és nikkel ötvözetéből álló úgynevezett kupronikkel, súlya 14 gramm, mérete 28,43-szor 28,43 milliméter. Összesen húszezer példányban jelenik meg – az elsőt Misura Gábor, a Magyar Nemzeti Bank szóvivője a makói alpolgármesternek, Siket Istvánnak adta át.

Galamb József colstokja

A József Attila Múzeumban tartott bemutatóra az intézmény munkatársai egy alkalmi kamara kiállítást állítottak össze, mely az emeleti részben látható. Különleges rekvizitumokat, például családi fotókat, dokumentumokat mutatnak be, de például azt a jutalomkönyvet is, amit Galamb József kiváló szakiskolai tanulmányaiért kapott, vagy a már hírneves mérnök ezüst colstokját – a családi legendárium szerint ezzel tervezte a T modellt. A nemzeti bank ráadásként kiadta a Makói História című helyi kulturális folyóirat idei első számát, amelyet a szerzők teljes egészében Galamb József és a T modell emlékének szenteltek.  
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új székházban a rendőrök

Az Interpol által körözött gyanúsítottakat vittek tegnap a makói rendőrök Budapestre; az új épületbe… Tovább olvasom