Délmagyar logó

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Galambinvázió Makón: a város végleges megoldást szeretne a problémára

A galambok befogására, majd tartós távoltartására készül a makói önkormányzat annak nyomán, hogy egyre többen panaszkodnak a madarak ürülékére. Ez főleg a belvárosban probléma.
– Miután beköszöntött a hűvösebb idő, most lenne az alkalmas pillanat fellépni a városközpontot ellepő galambok ellen – javasolta a napokban egy lakossági fórumon a makói Horváth Zoltán. Elmondta, a szárnyasok csapatostul telepszenek meg a középületeken, és néhol hihetetlen mennyiségű piszkot hagynak maguk után. Példaként említette, hogy a Hagymaház felújítása mostanában fejeződik be, és már látni, hogy ahonnan lebontották az állványokat, máris galambürülék lepi a frissen fehérre mázolt falat.
 
Szép állat a galamb, csak sokat piszkít. Emiatt aggódnak a makóiak. Fotók: Szabó Imre


Tettünk egy körsétát a makói főtéren, hogy lássuk, hol sok a galamb, illetve merrefelé láthatók leginkább az általuk okozott szennyeződések. – Sok helyen rá kell szólnom séta közben a kislányomra, hogy ne lépjen bele a galambok mocskába – panaszolta a fodrászként dolgozó Tóth Diána a városházával szemben.
 

Több galambot láttunk ülni a Bérpalota párkányain, illetve a régi városházán. Utóbbi előtt a járdán vastagon állt a guanó. Tatár István nyugdíjas pedagógussal, aki gyakran sétál a városban, a Korona előtt találkoztunk, annak a tetején is ült jó néhány madár.

– A madárürülék csúnya látvány, és az egészségre is veszélyes – hívta fel a figyelmünket. A legtöbb ürüléket azonban a sportcsarnok kerékpártárolójánál láttuk.

A fórumon Farkas Éva Erzsébet polgármester a felvetésre úgy reagált, most egyeztetnek az érintett intézményekkel a befogási akció részleteiről, a költségek megosztásáról. Hozzátette, a város azt szeretné, ha végleges megoldást tudnának találni a problémára, az egyszeri befogás nem elég.
 

A Bérpalota megpróbálta

Az ugyancsak főtéri Bérpalota tetején is sok galamb tanyázik, pedig – annak idején megírtuk – közel egy évtizede a ház lakóközössége 150 ezer forintért felfogadott egy szakembert, aki megritkította az állományt, sőt egy elektromos galambriasztót is felszereltek. A közös képviselő, Szabó Lajos azt mondta, a berendezés elromlott, az állomány pedig az évek során visszaszaporodott.


 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pártházat kapott Makó, de le kell bontani

Sokévi várakozást követően a napokban végre megkapta a Juhász Gyula téri közösségi ház lepusztult épületét a makói önkormányzat az államtól. Tovább olvasom