Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Gálára és antológiára próbálnak a makói táncosok

Makó – A hagyományosan megrendezendő Télbúcsúztató-tavaszköszöntő gálára és az Országos Gyermektánc Antológiára készülnek a Maros Táncegyüttes tagjai. A több címmel kitüntetett Tóthné Döme Máriával és tanítványaival beszélgettünk.
– Hatalmas megtiszteltetés és nagy elismerés számunkra, hogy szerepehetünk az antológián – mondta mindenki Marika nénije. Az Országos Gyermektánc Antológiára az ország legjobb táncegyüttesei kaphatnak meghívást, a résztvevőkről a néptáncos szakma jeles képviselői döntenek. A február 25-i megmérettetésre a Boglárka csoport, tehát a harmadik osztályos tanulók utazhatnak a fővárosba. Összesen 14 meghívott teszi tiszteletét ebben a kategóriában, ebből az egyik a makói gyerekek csoportja.

Meglestük a Maros táncegyüttes próbáját. Fotó: Sipos István (galéria)

Hagymaházi gála

A minden évben megtartandó gálán fellép az összes korosztály, a rendezvény a Hagymaházban lesz látható március 3-án és 4-én.

A rengeteg szereplés és elismerés ellenére persze akadnak problémák, de ahogy az egyik táncos, Apjok Vivien, mondta, az, hogy együtt élik át a nehézségeket, még jobban összekovácsolja őket. A legfőbb gond természetesen a finanszírozás, ezt tagdíjakból, előadásaik belépőiből, adó 1 százalékból valamint adakozásokból fedezik. Problémaként merül még fel a 31 év alatt összegyűjtött ruhatár elhelyezése és a próbaterem helyszíne – bár ezeket már részben megoldották, kilenc éve a Makói Általános Iskola Bartók tagintézményének a tornatermében van az állandó próbatermük.

Meglestük a Maros táncegyüttes próbáját. Fotó: Sipos István (galéria)

A csapatnak néha olyan kellemetlenségekkel is szembe kell néznie, ami már-már egy vígjátékban is elmenne. A bolgár faházakban futkosó egerek, megszállás egy portugál laktanyában: mind életre szóló élmény.
– Gyakorlatilag az egész országot és Európát bejártuk, kivéve Skandináviát és Oroszországot – tette hozzá Gaudi Kitti. – Olyanok vagyunk, mint egy család; több mint egy évtized óta együtt táncolunk, együtt nőttünk fel.

A legjobbak között a makói Boglárkák - a Makói VTV felvétele


A Maros csoportban már ballagásra készülő, főiskolán tanuló és a munka világában dolgozó táncosok vannak, így nem tudnak minden foglalkozáson részt venni. Gyulai Kristóf az érettségivel fog szembenézni a nyáron és már a Szegedre költözést tervezi, de elmondása szerint a tánc szempontjából nem fog változni semmi, ugyanúgy szeretne részt venni a próbákon. – Hiányozna, ha abba kéne hagynom – tette hozzá.

Meglestük a Maros táncegyüttes próbáját. Fotó: Sipos István (galéria)

Egy igazi veterán is eljött a foglalkozásra; Halasi László már 23 éve foglalkozik néptánccal. A munkája mellett ő sem tud mindig megjelenni: legutóbb három hete jelentkezett, ám elárulta, hogy ez fontos neki és amikor csak ideje engedi, jön.

Maros Táncegyüttes (Mákvirágok - Margaréta csoport) Vitnyédi táncok

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyszerek Makóról: fokhagymatampon és vöröshagymatea

Azt tudjuk, hogy a makói fok- és vöröshagyma elengedhetetlen alapanyaga a finom magyaros ételeknek. De mi mindenre jó még? Tovább olvasom