Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Gáspár Sándor az idei Páger-díjas

Makó - A szentesi születésű Gáspár Sándor Kossuth-díjas, érdemes művész kapja az idei Páger-díjat Makón a Hagymaházban. A kitüntetett többször dolgozott együtt Páger Antallal, akit filmszínészként világklasszisnak tart.
Mindent Makóról

A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook oldala, nem csak makóiaknak!

Gáspár Sándor Kossuth-díjas, érdemes művész veheti át Makó polgármesterétől, Buzás Pétertől idén a Páger-emlékgyűrűt. Az időközben rangossá vált díjat egy évtizede alapította a város önkormányzata azért, hogy kifejezze tiszteletét a makói születésű Páger Antal iránt.

A kitüntetett Téni bácsi kedves arany pecsétgyűrűjének mását kapja, amelyet a leszármazottak hozzájárulásával készíttet el minden évben az önkormányzat. A díjazott személyéről most is szakmai kuratórium – Hegedűs D. Géza színművész, Réz András filmesztéta, Kútvölgyi Erzsébet színművész, Szalma Tamás színművész, valamint a Páger család képviseletében az egyetlen fiúunoka, Gyarmathy Antal – döntött. Az átadásra a hagyományoknak megfelelően a színészóriás születésének évfordulóját követő emlékünnepségen kerül sor, ezúttal február 9-én, vasárnap a Hagymaházban.

Gáspár Sándor nagy tisztelője volt Páger Antalnak. Fotó. Karnok Csaba
Gáspár Sándor nagy tisztelője volt Páger Antalnak. Fotó. Karnok Csaba

 Akik már megkapták

2002-ben Halász Judit, 2003-ban Garas Dezső, 2004-ben Király Levente, 2005-ben Venczel Vera, 2006-ban Csákányi Eszter, 2007-ben Kern András, 2008-ban Törőcsik Mari, 2009-ben Kulka János, 2010-ben Bánsági Ildikó, 2011-ben Rudolf Péter, 2012-ben Kútvölgyi Erzsébet, 2013-ban Cserhalmi György kapta meg a Páger-gyűrűt.
Az idei díjazottat szerte az országban talán az Üvegtigris Rókájaként ismerik a legtöbben; összesen több mint 60 alkotásban vállalt szerepet, színházi bemutatóiból pedig 91-et tart számon a Színházi Adattár. Megyénkben azért cseng még inkább ismerősként a neve, mert szentesi születésű, a Horváth Mihály Gimnázium dráma tagozatos diákja volt – az alma mater egyik terme a hazai színházi világban jól ismert becenevét, a Csámpit viseli. Mint egy lapunknak adott interjúban korábban megvallotta, ritkán van alkalma hazalátogatni, de az érettségi találkozókon például igyekszik részt venni. Játszott Szegeden is. A díj hírét nagy örömmel fogadta, szavai szerint megtisztelő a kitüntetés számára. Páger Antalról azt mondta, az évszázad legnagyobb magyar színésze volt, sőt filmszínészként világklasszis. Több alkalommal dolgozott vele együtt. Nagy tisztelője volt, Téni bácsi olyan empátiával és közvetlenséggel fogadta, hogy emiatt egyáltalán nem feszélyezte a helyzet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó ötleteket szül az önállóság

Rövidebb, megjegyezhető nevet kapott, és önállóan gazdálkodhat a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola, miután a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz került. Tovább olvasom